Jonge vluchtelinge stimuleert werkgelegenheid voor vrouwelijke vluchtelingen in België

Studente lanceert initiatief om bedrijven en vrouwelijke vluchtelingen te connecteren

Lama, een Syrische vluchtelinge die studeert aan de Solvay Business School in Brussel.
© UNHCR/B. Verschueren

Brussel, 27 Augustus 2018

Lama Jaghjougha is in 2015 samen met haar zus gevlucht voor de oorlog in Syrië. Ondanks het feit dat ze haar leven daar moest achterlaten, is ze nooit haar glimlach of haar enthousiasme verloren. Lama verschijnt in de grote universiteitshal. Van bij het eerste contact valt haar fonkelende blik op, ze heeft sterretjes in haar ogen. Na haar vestiging in België en het doorlopen van de administratieve rompslomp om haar vluchtelingenstatus te krijgen, kreeg Lama in oktober 2016 de kans om aan haar master in de Solvay Business School in Brussel te beginnen en stage te lopen bij EAVI. Als jonge vrouw vol ambitie is ze duidelijk bereid om haar grote doelstellingen kost wat kost te halen. Slechts enkele maanden geleden richtte ze de Refugee Workforce Assistance Network (RWAN) op. Deze vereniging helpt vrouwelijke vluchtelingen te integreren op de Belgische arbeidsmarkt.

Net zoals vele andere vluchtelingen heeft Lama veel obstakels gekend in het najagen van haar professionele ambities. In België, zoals in meerdere gastlanden, volgt slechts 1% van de Syrische vluchtelingen studies in het hoger onderwijs. De administratieve procedures om zich in te schrijven aan de universiteit als vluchteling zijn moeizaam en kostelijk. Daarnaast moest ze zowel een nieuwe taal als een nieuw alfabet leren. “In Syrië schrijven we van rechts naar links, dit heeft een grote impact op mij ondanks het feit dat ik accounting en financing studeer, ik moet de richting van mijn Excel-tabellen omdraaien”, legt ze uit.

“Werk geven aan een vrouwelijke vluchteling is haar niet alleen een kans geven, maar betekent ook een werkelijke bijdrage aan haar toekomst”

lees ook: “Damascus Café: exotische gastronomie in hartje Brussel”

Lama is heel dankbaar voor de kans om haar toekomst in België op te bouwen. Tegelijkertijd vindt ze het een grote uitdaging om werk te vinden als jonge, vrouwelijke vluchtelinge. Ze stelt met klem dat private bedrijven meer energie moeten steken in het integreren van vrouwelijke vluchtelingen in de arbeidsmarkt. “Stel je de kennis en vaardigheden voor die we kunnen meenemen naar onze thuislanden op eens de oorlog voorbij is. Misschien kunnen vrouwelijke vluchtelingen op een dag een Belgische chocoladefabriek openen in Syrië”, aldus Lama met een grote glimlach.

Daarom heeft Lama RWAN gelanceerd: ze koestert de hoop dat deze vereniging de ontmoeting tussen privébedrijven en jonge, talentvolle vrouwen op de vlucht kan vergemakkelijken. “RWAN is meer dan een acroniem, het is een heel bekende meisjesnaam in Syrië”, zegt ze. De organisatie wil vluchtelingenmeisjes aan het werk helpen, en wil daarnaast ook een brug vormen tussen de arbeidsmarkt en vrouwelijke vluchtelingen. Enerzijds wordt er een ruimte gevormd waar ervaringen, contacten en nieuwe mogelijkheden tot dialoog en samenwerking gedeeld kunnen worden. Op deze manier kunnen de dagelijkse uitdagingen voor vluchtelingen op de arbeidsmarkt verlicht worden. Anderzijds krijgen bedrijven ook de mogelijkheid om hun sociale verantwoordelijkheid op te nemen. Het is dus een win-win situatie: “Werk geven aan een vrouwelijke vluchteling is haar niet alleen een kans geven, maar betekent ook een werkelijke bijdrage aan haar toekomst”, verklaart ze.

Lama’s grote doel is om een carrière in public relations uit te bouwen. Ze wil graag woordvoerster en bemiddelaarster worden voor vluchtelingenvrouwen die op zoek zijn naar werk. “Jammer genoeg zijn er weinig vluchtelingen die de kans krijgen om direct te communiceren met werkgevers.” Met haar overtuigende energie en gebalanceerde argumenten heeft ze alvast alle troeven in huis om hun woordvoerster te worden.

Ondertussen verliest Lama haar hoofddoel niet uit het oog. In september begint ze aan haar thesis over de invloed van technologie op de integratie van vluchtelingen in de Belgische samenleving. “Ik zie mezelf over een jaar, wanneer ik afstudeer, een speech geven voor het hele auditorium. Dan kan ik eindelijk tonen wat ik bereikt heb en kan ik hen ook uitleggen hoe moeilijk het was om daar te komen.”

Ben je een potentiële partner, stakeholder, geïnteresseerde of bedrijf bereid om Lama te steunen in haar initiatief? Meer info via RWAN.