Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι: H Ύπατη Αρμοστεία ανακοινώνει τον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τους πρόσφυγες

Ένα κορίτσι πρόσφυγας από τη Συρία δείχνει τη ζωγραφιά της στο διαμέρισμα όπου μένει με τον πατέρα και την οικογένειά της στην πόλη του Κιλκίς, Mάϊος 2017. © UNHCR/Υοrgos Kyvernitis

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, προκηρύσσουν τον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1994. Το θέμα του διαγωνισμού για τη σχολική χρονιά 2018-2019 είναι «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι».

Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, που φοιτούν στην πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη Δημοτικού) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου), μεταξύ των οποίων και μαθητές πρόσφυγες που φοιτούν στην πρωινή και απογευματινή ζώνη. Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τη γνώμη, τις σκέψεις και τις ιδέες τους μέσα από κείμενα, αφίσες, ζωγραφιές ή κόμικ, ανάλογα με την κατηγορία συμμετοχής στο Διαγωνισμό για κάθε Τάξη.

Οι συμμετοχές αποστέλλονται συγκεντρωτικά από τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα (Μιχαλακοπούλου 91) υπόψη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019. Ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις συμμετοχές και όσες διακριθούν θα λάβουν ως βραβείο έναν προτζέκτορα για τα σχολεία τους και αναμνηστικά δώρα από την Ύπατη Αρμοστεία. Οι βραβευθείσες συμμετοχές θα προβληθούν μέσω των ιστοσελίδων της Ύπατης Αρμοστείας και των φορέων της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αναγκάζεται να εκτοπιστεί βίαια εξαιτίας του πολέμου, διώξεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όλο τον κόσμο 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ανάμεσά τους, βρίσκονται 25,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, με τους μισούς να είναι παιδιά. Πολλά από αυτά περνούν ολόκληρη την παιδική τους ηλικία μακριά από το σπίτι τους, κάποιες φορές χωρισμένα από την οικογένειά τους.

Όπως πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα, έχει υποδεχθεί χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, που προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στη χώρα και να δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι μακριά από την πατρίδα τους. Τι σημαίνει σπίτι για καθέναν από εμάς; Οι πρόσφυγες που διαφέυγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις αφήνουν πολύ συχνά τα πάντα πίσω τους, το σχολείο, την εργασία, τα προσωπικά τους αντικείμενα. Όμως κουβαλούν δύναμη, ελπίδα και αναμνήσεις στις αποσκευές τους, καθώς αναζητούν ασφάλεια σε κάποιο άλλο μέρος.

Στην Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο  Παιδείας,  Έρευνας  και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας – Ι.Π.Ε.Μ, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΕΕΠΟΘΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Συνήγορο του Πολίτη, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Δείτε εδώ τις οδηγίες συμμετοχής και τις κατηγορίες του Διαγωνισμού:
https://www.unhcr.org/gr/mathitikos_diagonismos_2018