Θάνατοι στη Μεσόγειο: Έκκληση Δ.Ο.Μ. και Ύπατης Αρμοστείας για κοινή δράση των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Μια ψαρόβαρκα ξεκινά να διασχίσει τη νότια Μεσόγειο. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη με φουσκωτά ή μικρές ξύλινες βάρκες σαν αυτή. ©UNHCR/Scott Nelson

Ανησυχώντας για τη συνεχιζόμενη ανθρώπινη τραγωδία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες τον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας μέσω διακινητών στη Μεσόγειο, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του Ο.Η.Ε. (Δ.Ο.Μ.) απευθύνουν σήμερα έκκληση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν ευρεία συντονισμένη δράση, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι στην περιοχή.

Η Υ.Α. και ο Δ.Ο.Μ. θεωρούν ότι απαιτείται μια νέα κοινή προσέγγιση, προκειμένου να καταστεί πιο προβλέψιμη και διαχειρίσιμη η αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη διαρκή συνεργασία της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης. Οι άνθρωποι που διασώζονται σε διεθνή ύδατα θα πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα στην ξηρά σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ε.Ε., και ενδεχομένως και αλλού.

Η εν λόγω προσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης, προγράμματα επανένωσης οικογενειών, καθώς και άλλες λύσεις εντός Ε.Ε., αλλά και από την αυξανόμενη στήριξη των χωρών στις οποίες αποβιβάζονται οι διασωθέντες.

«Τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε σκάφη στη Μεσόγειο που μετέφεραν πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν λόγω πολιτικού αδιεξόδου στην Ευρώπη. Η διατήρηση του δικαιώματος ασύλου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Η άρνηση της διάσωσης ή η μετατόπιση της ευθύνης για το άσυλο αλλού είναι εντελώς απαράδεκτη. Χρειαζόμαστε χώρες που μπορούν να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός».

«Η δική μας προτεραιότητα είναι να σώζουμε τις ζωές όλων όσοι έχουν πέσει θύματα διακινητών που με κυνισμό επιβιβάζουν άνδρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, σε μη ασφαλή πλοιάρια στην ανοιχτή θάλασσα», δήλωσε ο William Lacy Swing, Γενικός Διευθυντής του Δ.Ο.Μ. «Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους λόγω της σκληρής αυτής λογικής στην οποία ο διακινητής είναι πάντα ο νικητής».

Οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών μέσω θαλάσσης κορυφώθηκαν το 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο απελπισμένοι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο και σχεδόν 5.000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους αυτή. Τρία χρόνια αργότερα, οι αφίξεις επανήλθαν στα επίπεδα πριν το 2014 και μειώνονται. Μέχρι στιγμής, φέτος περίπου 42.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη από 85.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Δ.Ο.Μ. και η Υ.Α. παροτρύνουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρέχεται από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ώστε να βρουν μια νέα κοινή προσέγγιση αντιμετώπισης των αφίξεων στη Μεσόγειο, η οποία να ανταποκρίνεται στις κοινές ανάγκες όλων των χωρών να μπορούν να διαχειρίζονται τα σύνορα και τις μεταναστευτικές τους πολιτικές, τηρώντας ταυτόχρονα τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ασύλου που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες. Η ευρωπαϊκή στήριξη, η αλληλεγγύη και η συνεργασία με τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες στις αναπτυσσόμενες περιοχές, καθώς και με τις χώρες διέλευσης, έχει καταστεί πιο κρίσιμη από ποτέ.

Ο Δ.Ο.Μ. και η Υ.Α. είναι έτοιμοι να στηρίξουν τα κράτη σε αυτή την προσπάθεια.


English