Studenter hjälper flyktingungdomar att få tillgång till utbildning i Danmark

En grupp med universitetsstudenter i Köpenhamn har skapat initiativet “Student Refugees” för att vägleda och hjälpa unga flyktingar att få tillgång till högre utbildning i Danmark. De erbjuder råd om behörighet, ansökningsprocessen och hela systemet, och erbjuder även värdefullt kompisstöd.

© UNHCR/Max-Michel Kolijn

När 24-årige Ali anlände till Danmark som flykting från Syrien för två år sedan var han övertygad om att han ville fortsätta studera. Men han insåg snabbt att det danska utbildningssystemet skiljer sig helt från utbildningssystemet i hans hemland.

Trots att socialarbetare försäkrade honom om att det var möjligt att börja studera i Danmark, var det uppenbart att vägen han hade framför sig skulle bli svår.

“Det här är min dröm, men tyvärr så stötte jag på flera olika utmaningar och svårigheter. Jag kände mig fast, som om jag inte kunde ta mig vidare”, förklarar Ali.

Men detta ändrades när en vän berättade för honom om nätverket “Student Refugees”, en volontärgrupp med universitetsstudenter som gått samman för att hjälpa unga flyktingar att få tillgång till högre utbildning.

Gruppen hjälper flyktingar att förstå det danska systemet, övervinna språkbarriärer och utöka deras behörighet. De erbjuder råd om möjligheter, kompletteringskurser och om ansökningsprocessen. Dessutom, vilket är lika viktigt, erbjuder de värdefullt kompisstöd och motivation.

“Vi ser hur flyktingar vägleds in på en marknad med lågkvalficerade och lågavlönade jobb, och jag tror inte det är det bästa sättet att integrera dem på, eftersom personer som utbildat sig för att bli läkare och professorer i slutändan kör taxi och tvättar golv”, säger Alba Ortega som har grundat nätverket.

Med ekonomiskt stöd från både europeiska och danska stiftelser etablerades Student Refugees officiellt under hösten 2017. Efter bara ett halvår har de varit i kontakt med över 70 unga flyktingar, med bakgrunder inom ekonomi, kemi, juridik, ingenjörsvetenskap med mera. Antalet deltagare fortsätter att växa i takt med att nätverket regelbundet anordnar öppna “ansökningskaféer”, där flyktingar kan dyka upp för att få hjälp och stöd, för att sedan paras ihop med mentorer från Student Refugees.

“Vi ville ge människor möjligheten att fortsätta med vad de påbörjat i sina hemländer”, säger grundaren Alba Ortega, som har bjudits in för att dela konceptet och sina upplevelser ihop med andra volontärer på olika integrationskonferenser i Europa.

En av mentorerna på Student Refugees är Sara, en dansk läkarstudent som gick med i nätverket för att göra något åt det negativa offentliga samtalet i Danmark.

“Det förekommer ständigt ett negativt fokus på att flyktingar är en börda, men jag håller inte med, och jag ville göra något för att representera mitt land på ett annorlunda sätt. Det kanske bara är en droppe i havet, men jag välkomnar flyktingar och vill hjälpa till”, säger hon.

24-årige Ali, som studerade fransk översättning i Syrien innan han tvingades fly med sin mor och syster, har nu skickat in en ansökan till Human Studies på Roskilde Universitet inför kommande hösttermin. Detta blev möjligt först efter att han — med råd och stöd från volontärerna — lyckades få sina universitetsdokument från Syrien och sin före detta utbildning godkända av det danska ministeriet för högre utbildning.

“Student Refugees gav mig hopp. De fick mig att känna att jag kan klara det”, säger 24-årige Ali, en flykting från Syrien i Danmark. Med stöd och vägledning från volontärnätverket med danska studenter har han nu ansökt till universitet i Danmark så att han kan fortsätta med sina studier. © UNHCR/Max-Michel Kolijn

Nu behöver han bara vänta på svar i sommar — om huruvida han blir antagen eller inte — precis som många andra flyktingar som skickat in ansökningar till danska universitet med hjälp från Student Refugees.

Men stödet och hjälpen från Student Refugees har åtminstone gett Ali hopp och mer självförtroende:

“De har hjälpt mig med att skapa en ny vision. Jag kände mig bekväm med dem eftersom de kan mycket mer än mig om det danska systemet. De gav mig känslan att jag kan klara av det. Att det inte är omöjligt”, säger han.