Flykting från Afghanistan blir fiskeexpert i Norge

Vägen till framgång har inte varit lätt för Asif, men enligt honom är Norge en bra plats för flyktingar som är villiga att lära sig språket och jobba hårt.

UNHCR/Max-Michel Kolijn

När Asif erbjöds att köpa en populär fiskebutik i Nordnorge trodde han att det var ett skämt. “Jag visste ingenting om fisk!”, skrattar han. “Idag är jag ägare av Fiskebua och alla mina vänner tycker det är roligt att en flykting från Afghanistan har blivit fiskeexpert.” 

Vägen till framgång har inte varit lätt för Asif, men enligt honom är Norge en bra plats för flyktingar som är villiga att lära sig språket och jobba hårt.

Innan han flydde från kriget i Afghanistan hade Asif aldrig sett havet. Han reste långt till lands genom Iran och Turkiet innan han för första gången korsade havet på en båt mellan Turkiet och Grekland.

När han först anlände till Norge 2004 bodde Asif på ett asylcenter i fem år, där han studerade norska och väntade på att asylansökan skulle behandlas. Han säger att det var en svår tid i livet eftersom han var ivrig att sätta igång och börja jobba, tjäna sitt uppehälle och flytta sin fru till Norge.

2007 flyttade Asif till Mo i Rana, en liten stad i norra Norge strax söder om norra polcirkeln, där han till sist beviljades asyl. Hans första jobb var på den lokala livsmedelsbutiken.

“När jag började jobba sade min arbetsgivare att han inte kunde erbjuda mig mer än deltidsarbete – men med tiden gav han mig allt fler timmar, och jag var väldigt glad över det. Jag ville jobba mycket så att jag kunde spara tillräckligt med pengar – jag ville köpa ett hus och hjälpa min fru att ta sig från Afghanistan till mig i Norge”, minns Asif. “Jag var inte rädd för att jobba långa arbetspass och kunderna gillade mig.”

Merete Torsteinsen, föreståndare på vuxenutbildningscentret i Mo i Rana, har jobbat med flyktingar i många år. Regionen har problem med att hitta människor som vill bo och jobba där, så kommunen genomförde en undersökning som frågade flyktingar vad som krävdes för att de skulle stanna kvar i staden. “Undersökningen visade tre viktiga saker som personer känner att de behöver för att slå sig ner. Det var – föga förvånande – möjligheten att arbeta, möjligheten att köpa ett hem och tillgång till bra förskolor och skolor för barnen”, förklarar Merete. “Det är så lätt att glömma bort att dessa människor är precis som vi, och jag tror att man skulle kunna göra samma undersökning med nästan alla familjer i världen och få samma svar.”

Efter att ha jobbat på den lokala livsmedelsbutiken i sex år lärde Asif känna kunderna och lokalbefolkningen i Mo i Rana väldigt bra och äntligen kände han sig lycklig.  2011 hade han köpt ett hus i Mo i Rana och han lyckades föra sin fru Freshta till säkerhet från Afghanistan via familjeåterföreningsprogrammet.

En dag gick Rolf Skjærvold, ägaren av den berömda intilliggande fiskebutiken Fiskebua, till Asif och frågade om han var intresserad av att ta över hans fiskeverksamhet. Rolf och delägaren Inger-Lise Kristiansen hade bestämt sig för att gradvis arbeta mindre efter att ha jobbat hårt i många år.

“Jag trodde först att han skämtade – jag visste ingenting om fisk!”, säger Asif skrattande. “Men han förklarade att han trodde att jobbet skulle passa mig, så min fru och jag bestämde oss för att ge det ett försök och köpa butiken tillsammans.”

Flera budgivare hade redan erbjudit sig att köpa fiskebutiken, men ingen av dem kändes rätt för Rolf och Inger-Lise. Ingen förrän Asif dök upp.

“Det är hårt arbete att äga en fiskebutik och det kräver en särskild typ av engagemang, och det har Asif. Han lär sig snabbt, är en snäll människa och är mycket bra på kundservice. Det har verkligen varit ett nöje att jobba med honom”, säger Inger-Lise Kristiansen.

Asif och Inger-Lise Kristiansen i Fiskebua, Mo i Rana. Foto: UNHCR/Max-Michel Kolijn

 

Idag blomstrar fiskebutiken Fiskebua. Med Asif och Freshta bakom disken, och med stöd från de tidigare ägarna, som har lärt dem allt de kan om fisk och hur man driver ett företag i Norge, har försäljningen gått upp och de lokala kunderna är nöjdare än någonsin.

Sobjorg Ulriksen är en äldre kvinna som har bott i Mo i Rana hela sitt liv och hon har varit stamkund på Fiskebua i många år.  “Det är hit vi kommer för att köpa fisk”, säger hon. “Asif är alltid snäll mot oss och han vet väldigt mycket om fisk. Att han kommer från Afghanistan gör det ännu mer speciellt – han har lärt sig så mycket!”

Asif och hustrun Freshta bakom disken på Fiskebua. Foto: UNHCR/Max-Michel Kolijn

Asif och hustrun Freshta bakom disken på Fiskebua. Foto: UNHCR/Max-Michel Kolijn

 

Sedan han anlände till Norge som flykting från det krigshärjade Afghanistan för 14 år sedan har Asif blivit en framgångsrik företagare, fiskeexpert och en väl respekterad och högt uppskattad medlem i Mo i Rana. Han är även en fantastisk inspiration för andra flyktingar som vill lyckas i Norge.

“Norge är ett land som vill hjälpa flyktingar”, säger Asif. “För flyktingar som vill lyckas skulle jag rekommendera tre saker: att lära sig språket så snabbt som möjligt och att inte vara rädd för att använda det, att jobba hårt när man får ett jobb samt att bygga upp ett nätverk av goda norska vänner. Detta är oerhört viktigt för att vi ska kunna lyckas här “, säger han.