Afghansk flyktning ble fiskeekspert i Norge
Det hadde ikke alltid vært enkelt, men Asif sier at Norge er et fint land for flyktninger som er villige til å lære seg språket og jobbe hardt.
UNHCR/Max-Michel Kolijn
Da Asif fikk tilbudet om å kjøpe en populær fiskebutikk i Nord-Norge, trodde han det var en spøk. “Jeg visste ingenting om fisk!” ler han. “Nå er jeg eier av Fiskebua, og alle vennene mine synes det er morsomt at en flyktning fra Afghanistan har blitt fiskeekspert.”
Det hadde ikke alltid vært enkelt, men Asif sier at Norge er et fint land for flyktninger som er villige til å lære seg språket og jobbe hardt.
Før Asif flyktet fra krigen i Afghanistan, hadde han aldri sett havet. Han reiste lange strekninger over land gjennom Iran og Tyrkia før han krysset et hav for første gang da han reiste med båt fra Tyrkia til Hellas.
Da Asif kom til Norge i 2004, bodde han på et mottakssenter i fem år mens han lærte seg norsk og ventet på at asylsøknaden skulle behandles. Han sier at det var en vanskelig tid siden han bare ville komme seg ut og begynne å jobbe, tjene penger og hente konen til Norge.
I 2007 flyttet Asif til Mo i Rana, en liten by langt nord i Norge, like sør for polarsirkelen, hvor han til slutt ble gitt asyl. Den første jobben hans var i en dagligvarebutikk.
“Da jeg begynte å jobbe sa arbeidsgiver at han ikke kunne tilby meg mer enn deltidsarbeid, men det varte ikke lenge før han ga meg mange flere timer, noe jeg var meget fornøyd med. “Jeg ønsket å jobbe mye så jeg kunne for å spare opp nok penger. Jeg ville kjøpe et hus og hente kona mi fra Afghanistan til meg i Norge.” Asif husker tilbake. “Jeg var ikke redd for å jobbe mye, og kundene likte meg.”
Merete Torsteinsen, rektor ved voksenopplæringen i Mo i Rana, har jobbet med flyktninger i mange år. Regionen sliter med å finne folk som ønsker å bo og jobbe der, så kommunen utførte en undersøkelse om hva flyktninger ønsker for å bosette seg i byen. “Undersøkelsen viste at det hovedsakelig var tre ting folk følte de trengte for å kunne bosette seg. Og som forventet var dette muligheten til arbeid, muligheten til å kjøpe et hjem og tilgang til gode barnehager og skoler for barna.” sier Merete. “Det er så lett å glemme at disse menneskene er akkurat som vi, men jeg tror man kunne gjort samme undersøkelsen med nesten alle familier i verden og fått samme svar.”
Når Asif hadde jobbet i dagligvarebutikken i seks år, var han blitt godt kjent med kundene og de som bor i Mo i Rana, og endelig følte han seg lykkelig. I 2011 kjøpte han et hus i Mo i Rana, og gjennom programmet for familiegjenforening greide han å få kona Freshta i sikkerhet fra Afghanistan.
En dag ble Asif av kontaktet Rolf Skjærvold, eier av Fiskebua, den kjente fiskebutikken ved siden av. Han spurte Asif om han var interessert i å ta over fiskebutikken. Rolf og medeieren Inger-Lise Kristiansen hadde bestemt seg for at etter så mange år med arbeid i butikken ville de begynne å tenke på å pensjonere seg.
“Til å begynne med trodde jeg at det var en spøk. Jeg visste ingenting om fisk!” sier Asif mens han ler. “Men så forklarte han at han trodde jeg var den riktige for butikken, så kona og jeg bestemte oss for at vi ville kjøpe butikken sammen og prøve.”
Flere interesserte kjøpere hadde allerede gitt bud på fiskebutikken, men Rolf og Inger-Lise følte ikke at noen av de var den riktige. Ingen, før Asif dukket opp.
“Det å eie en fiskebutikk er hardt arbeid som krever en spesiell type engasjement, og dette er noe Asif har. Han lærer fort, er en vennlig person og svært god på kundeservice. Det har virkelig vært en fornøyelse å jobbe med ham.” sier Inger-Lise Kristiansen.
I dag går det veldig bra med Fiskebua fiskebutikk. Med Asif og Freshta bak disken, støttet av de tidligere eierne som har videreformidlet alt de kunne om fisk og å administrere en butikk i Norge, er salget gått opp og de lokale kundene er mer fornøyd en noensinne.
Sobjorg Ulriksen har bodd i Mo i Rana gjennom hele sitt lange liv og har vært stamkunde ved Fiskebua i årevis. “Når vi ønsker å kjøpe fisk, er det hit vi kommer,” sier hun. “Asif har alltid vært snill mot oss, og han kan veldig mye om fisk. Det at han er fra Afghanistan gjør det enda mer spesielt – han er blitt så flink!”
Siden Asif kom til Norge som flyktning fra krigsherjede Afghanistan for 14 år siden, har han blitt en vellykket bedriftseier og fiskeekspert samt en høyt respektert og godt likt medborger i Mo i Rana. Han er også en stor inspirasjon for andre flyktninger som ønsker å lykkes i Norge.
“Norge er et land som er veldig vennligsinnet mot flyktninger,” sier Asif. “For de som ønsker å lykkes har jeg tre gode råd: lær språket så fort som mulig og ikke vær redd for å bruke det, jobb hardt når du får en jobb, og bygg et nettverk av gode norske venner. Dette er viktige ting som må til for å lykkes her,” sier han.