Nuoret pakolaiset opettavat IT-taitoja senioreille Ruotsissa

Koska pakolaiset tarvitsevat paikan, jossa harjoitella ruotsin puhumista, ja seniorit tarvitsevat apua uusien älypuhelimiensa käytön opettelussa, olisi tilaisuuden hukkaan heittämistä olla yhdistämättä näitä kahta ryhmää.

Setrag ja Sara opettavat Kerstiniä ja Åkea käyttämään paikallisliikennesovellusta Karlskogan kirjastossa. © UNHCR/Anders Aalbu

On lauantai Karlskogassa, Ruotsin keskiosassa. Kerstin ja hänen miehensä Åke ovat kummatkin tuoneet mukanaan älypuhelimensa, tabletin ja kannettavan tietokoneen. Heillä on liuta kysymyksiä, ja he myöntävät kysyneensä mahdollisesti osan niistä jo aiemminkin. Mutta Setragia ja hänen kollegaansa Saraa se ei haittaa. Toistuva kysymys on heille vain uusi mahdollisuus harjoitella ruotsia.

IT-oppaana työskennellessään Setrag puhuu hitaasti. Mutta niin tekevät senioritkin, jotka tulevat kirjastoon joka lauantai opettelemaan tietokoneidensa ja älypuhelimiensa käyttöä. Heitä ei haittaa se, että heidän opettajansa ovat pakolaisia, koska puhumalla hitaasti he ymmärtävät helpommin toisiaan.

Sininen IT-oppaan paita päällään Setrag selittää kärsivällisesti Kerstinille: ”Mutta nyt haluat mennä bussilla, joten sinun on avattava toinen sovellus, koska tämä sovellus on junalippujen ostamista varten”, Setrag sanoo. Sovelluksen latautuessa Setrag kertoo Kerstinille, että ensimmäisenä näkyvä viesti näkyy vain kerran. ”Näet tämän vain ensimmäisellä kerralla. Sen on tarkoitus kertoa, miten sovellusta käytetään”, hän selittää osoittaessaan Seuraava-kohtaa.

Setrag Godoshian, 20, tuli Ruotsiin Syyriasta vuonna 2014. Hän on opiskellut kolme vuotta kotouttamisohjelmassa ruotsin kieltä. IT-oppaaksi päästäkseen hänen täytyi osata puhua tietyn verran ruotsia. Nyt Setrag pääsee puhumaan paljon ruotsia, hänellä on ensimmäinen merkittävä työpaikka Ruotsissa, ja hän on kotoutuneempi paikallisyhteisöön. Vastaavasti lukuisten seniorien IT-taidot kehittyvät.

Sara Alaydi, 20, on myös syyrialainen pakolainen, joka saapui Ruotsiin vuonna 2015. IT-oppaaksi ryhtyminen on muuttanut merkittävästi hänen kotoutumistaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan. ”Se on auttanut minua todella paljon. Minusta on esimerkiksi tullut sosiaalisempi, myös koulussa. Työkokemukseni IT-oppaana auttaa kaikissa ryhmätöissä, joita meillä on tunneilla”, hän kertoo. ”Iäkkäät ihmiset puhuvat yleensä hieman hitaammin, mikä helpottaa työtämme. Ja se tekee myös heille puhumisesta vähemmän stressaavaa, joten meillä on jatkuvasti mahdollisuus harjoitella”, Sara toteaa. ”Ja uskallamme rohkeammin puhua heidän kanssaan, vaikka teemme virheitä”, Setrag lisää.

Kerstin ja Åke ovat oppineet paljon IT Guide -palvelun avulla ja sanovat suosittelevansa sitä myös ystävilleen. © UNHCR/Anders Aalbu

Avuliaat IT-oppaat ovat tehneet suuren vaikutuksen Kerstiniin ja Åkeen. ”He ovat opettaneet meille todella paljon, verkkopankeista Google Mapsiin. Nuori sukupolvi oppii niin nopeasti. Olen iloinen siitä, että olemme voineet tulla tänne monta kertaa oppimaan heiltä tietokonetaitoja”, Kerstin toteaa.

IT Guide Ruotsi aloitti toimintansa vuonna 2010. Kaksi teini-ikäistä otti yhteyttä sen perustajaan, Gunilla Lundbergiin. Molemmat olivat juuri saapuneet Ruotsiin ja tarvitsivat kesätyötä. Gunilla kysyi, missä he olivat hyviä, ja vastaus oli ”olemme hyviä tietokoneiden kanssa”. Tänään IT Guide -palvelu on saatavilla yli 20:ssä Ruotsin kunnassa ja työllistää noin 200 nuorta IT-opasta.

Työhön kuuluu myös markkinointi ja sanan levittäminen IT Guide -palvelusta. © UNHCR/Anders Aalbu

Ruotsin IT Guide -palvelun osittaisena tarkoituksena on tarjota nuorille pakolaisille ensimmäinen työpaikka – mikä voi osoittautua hyvin arvokkaaksi myöhemmin elämässä. Hyvät suositukset edellisiltä työnantajilta ovat aina etu tulevia työpaikkoja hakiessa. Tulevaisuudessa Setrag haluaisi opiskella joko IT-insinööriksi tai tietokonepelien kehittäjäksi. Hän on valinnut IT-linjan myös lukiossa, mikä tekee hänen osa-aikaisesta viikonlopputyöstään IT-oppaana hyvin merkityksellistä. ”Haluan jatkaa ihmisten auttamista heidän haasteissaan. Minusta se on kivaa työtä. Samalla me opimme ruotsia, mikä helpottaa kommunikointiamme ruotsalaisten kanssa. Ja tietenkin on kivaa olla palkkatyössä”, Setrag lisää.

Taas yksi lauantai IT-opastusta on loppumassa. Ensi lauantaina tiimi siirtyy eteenpäin toiseen paikkaan, kun IT Guide laajenee uusiin paikkoihin Ruotsissa. © UNHCR/Anders Aalbu

Ruotsin IT Guide -palvelu oli ehdolla Årets Dörröppnare- palkinnon saajaksi vuonna 2018. Kyseessä on palkinto, jolla annetaan tunnustusta Ruotsin parhaille kotouttamishankkeille.