I Sverige underviser unge flygtninge seniorer i it-færdigheder

Mens flygtninge har brug for et sted at træne deres svenske, har seniorer brug for hjælp til at bruge deres nye smartphones – og det er derfor oplagt at bringe disse to grupper sammen.

Setrag og Sara underviser Kerstin og Åke i hvordan man bruger en lokal transport-app på det offentlige bibliotek i Karlskoga. ©UNHCR/Anders Aalbu

Det er lørdag i Karlskoga, midt i Sverige. Kerstin og hendes mand, Åke, har begge medbragt deres smartphone, en tablet og en bærbar computer. De har masser af spørgsmål, og de indrømmer, at de måske allerede har stillet nogle af dem. Men Setrag og hans kollega Sara har ikke noget imod det. Et gentaget spørgsmål er bare endnu en mulighed for dem til at træne deres svenske.


Setrag taler langsomt, når han arbejder som it-guide. Men det gør seniorerne, der besøger det offentlige bibliotek for at lære at bruge deres computere og smartphones, også. De har ikke noget imod, at deres lærere er flygtninge, da det er lettere at forstå hinanden, når man taler langsomt.

Iført sin blå it-guide-skjorte forklarer Setrag tålmodigt Kerstin: “Men nu vil du rejse med bussen, så du er nødt til at åbne en anden app, fordi denne her bruges til at købe togbilletter,” siger Setrag. Mens app’en starter op, forklarer Setrag, at den første besked, der dukker op, kun vises én gang. “Du vil kun se denne besked den første gang. Den giver et fingerpeg til brugen af app’en,” forklarer han, mens han peger på boxen, der siger “Næste”.

Setrag Godoshian, 20, kom til Sverige fra Syrien i 2014. Han har brugt tre år på den indledende svensk-undervisning. Det var nødvendigt at have en vis grad af svenske sprogfærdigheder for at blive it-guide. Nu får Setrag mulighed for at snakke en masse svensk, har sit første job i Sverige og han er mere integreret i lokalsamfundet. Til gengæld får adskillige ældre mennesker forbedret deres it-færdigheder.

Sara Alaydi, 20, er også syrisk flygtning, og ankom til Sverige i 2015. At blive it-guide har ledt til store ændringer i hendes integration i det svenske samfund. “Det har hjulpet mig så meget. Jeg er blevet mere social, for eksempel, også i skolen. Min erfaring fra jobbet som it-guide hjælper med alt det gruppearbejde, vi har i timerne,” forklarer hun. “Seniorerne har det med at snakke lidt langsommere, hvilket gør det lettere for os. Og det gør det også mindre nervepirrende at snakke med dem, så vi får hele tiden en mulighed for at øve,” siger Sara. “Og vi er mere selvsikre, når vi snakker med dem, selvom vi laver fejl,” tilføjer Setrag.

Kerstin og Åke har lært en masse gennem IT Guide og siger, at de også anbefaler det til deres venner. ©UNHCR/Anders Aalbu

 

Både Kerstin og Åke er meget imponerede af it-guiderne, som hjælper dem. “De har lært os så meget, lige fra netbank til Google Maps. Den yngre generation lærer så hurtigt. Jeg er glad for, at vi har været i stand til at komme her flere gange for at lære it-færdigheder af dem,” siger Kerstin.

IT Guide Sverige begyndte i 2010. Dets grundlægger, Gunilla Lundberg, blev kontaktet af to teenagere, som begge lige var ankommet i Sverige og havde brug for et sommerjob. Gunilla spurgte, hvad de var gode til, og svaret var: “Vi er gode til computere”. I dag er IT Guide til stede i flere end 20 svenske kommuner og beskæftiger omkring 200 unge it-guider.

Markedsføring og udbredning af kendskabet til IT Guide er også en del af jobbet. ©UNHCR/Anders Aalbu

 

Intentionen med IT Guide Sverige er delvist at tilbyde unge flygtninge deres første job – noget, som kan have stor værdi senere i livet. Gode referencer fra tidligere arbejdsgivere er altid værdifuldt i fremtidige jobansøgninger. I fremtiden vil Setrag gerne uddanne sig til enten it-ingeniør eller spiludvikler. Han har også valgt it-linjen på gymnasiet, hvilket gør hans deltidsarbejde som it-guide i weekenderne særdeles relevant. “Jeg ønsker at blive ved med at hjælpe mennesker med deres udfordringer. For mig er det et sjovt job. Samtidig lærer vi svensk, hvilket hjælper os til at kommunikere med svenskerne. Og selvfølgelig er det godt at have et betalt arbejde,” tilføjer Setrag.

Afslutning på endnu en lørdag med it-vejledning. Næste lørdag flytter holdet videre til et andet sted, fordi IT Guide Sverige udvider til nye områder i Sverige. ©UNHCR/Anders Aalbu

 

IT Guide Sverige var nomineret for den svenske Door-Opener-pris i 2018, som er en pris, der anerkender Sveriges bedste integrationsinitiativer.