'
;

Pe cine ajutăm

UNHCR România ajută solicitantii de azil, refugiații (inclusiv pe cei ce se întorc în țările de origine), apatrizi și persoane deplasate intern TBD

Scopul principal al UNHCR este să apere drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. Se luptă să asigure, pentru toţi, posibilitatea de a îşi exercita dreptul de a cere azil şi de a găsi refugiu într-o altă ţară, sau de a se întoarce acasă în siguranţă şi demnitate.

Uneori, refugiaţii nu se pot nici întoarce în ţara de origine, dar nici rămâne în locul primului refugiu. Pentru aceşti bărbaţi, femei, şi copii vulnerabili, UNHCR lucrează pentru o a treia soluţie la problemele lor: relocarea într-o ţară terţă unde îşi pot reîncepe viaţa.

De asemenea, UNHCR are mandat să prevină şi să reducă apatridia şi să protejeze persoanele apatride (fără cetăţenie). Susţinând activităţile de bază pentru refugiaţi, Comitetul Executiv UNHCR şi Adunarea Generală ONU au autorizat UNHCR să se ocupe şi de asistenţa foştilor refugiaţi întorşi acasă, precum şi a persoanelor deplasate intern.

În toate activităţile sale, UNHCR se ocupă în special de nevoile grupurilor vulnerabile şi promovează egalitatea în drepturi a femeilor şi fetelor.

Femei

Femeile şi fetele pot fi în special vulnerabile, chiar şi după ce ajung într-un loc aparent sigur.

Copii

Aproape jumătate dintre persoanele dezrădăcinate sunt copii care au nevoie de ajutor special.

Persoane în vârstă

Oamenii în vârstă au nevoi specifice de care trebuie să se ţină cont în fiecare aspect al planificării.

Persoane cu dizabilităţi

Un grup adesea cel mai dezavantajat în cadrul comunităţii dezrădăcinate.