Flyktninger og nordmenn kommer sammen for å nettverke

Rett sør for polarsirkelen ligger Mo i Rana. Der ønskes flyktninger velkommen.

En syrisk gutt rapper med et norsk band i Mo i Rana. «Jeg håper det kan bli mulig å slette alle lydene av krig fra våre minner». Photo: UNHCR/Max-Michel Kolijn

Med sin beliggenhet rett sør for polarsirkelen, har Mo i Rana i Nord-Norge mye å tilby av fantastisk natur, gjestfrihet og arbeidsplasser. Men det er langt unna, det er kaldt, og folk flest har ikke hørt om stedet.

– Her i Nord-Norge har befolkningstallet gått nedover i løpet av de siste 50 årene, sier Merete Torsteinsen som er rektor ved det lokale voksenopplæringssenteret.

– Vi ønsker flyktninger velkommen hit, ikke bare fordi vi er vennlige, men også fordi vi virkelig trenger dem for å holde regionen i live. Vi har jobber og vi har plass – nå trenger vi folk.

Aiman Shaqura på scenen under et Give a Job-arrangement. – Det vi gjør er å bringe sammen mennesker som normalt ikke møtes. Photo: UNHCR/Max-Michel Kolijn

 

Aiman Shaqura, grunnleggeren og initiativtakeren til Give a Job, er en palestiner som kom til Norge som flyktning for 27 år siden – og som siden har blitt en suksessrik entreprenør og bedriftseier. Han seneste prosjekt, Give a Job, fokuserer på å skape nettverksmuligheter for mennesker som ham selv – som kommer til Norge med masse potensiale, og som bare trenger riktig tid og sted for å vise seg frem.

Da Aiman reiste til Mo i Rana og foreslo en jobbmesse og nettverksarrangement, tente både lokalsamfunnet, flyktninger og bedriftseierne på ideen. De forsto at dette ville være en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Med god dugnadsånd jobbet de sammen for en god sak.

– Det vi gjorde var å bringe folk sammen som normalt sett ikke møtes. Vi hjelper dem å knytte bånd, skape arbeidsplasser og sørger for at alle har det fint sammen, forklarer Shaqura.

Store mengder blomster fra en lokal blomsterhandler og 200 kilo laks av ypperste klasse ble donert. Underholdning sto lokale musikere og internasjonale talere for. 30 lokale bedrifter deltok. En kjendiskokk, sammen med flyktninger og ansatte på stedet, sørget for forberedelser, matlaging og servering. Alt dette bidro til at arrangementet ble en førsteklasses fest for mer enn 400 mennesker i byens flotteste lokale.

Et nettverksarrangement som ikke bare tok sikte på å skape arbeidsplasser, men også å være et sted for å treffe nye venner, og erfare hva det fantastiske lokalsamfunnet i Mo i Rana og flyktninger kan få til sammen.

 

Mo i Rana-samfunnet skapte en møteplass for flyktninger og lokalt næringsliv. Photo: UNHCR/Max-Michel Kolijn