Flygtninge og nordmænd mødes til førsteklasses netværksevent

Lige syd for Polarcirklen, i byen Mo i Rana i det nordligste Norge, bliver flygtninge budt velkommen.

Foto: UNHCR/Max-Michel Kolijn

Mo i Rana i det nordligste Norge, lige syd for Polarcirklen, har masser at byde på med sine betagende landskaber, store gæstfrihed og jobmuligheder. Men det er langt væk, det er koldt, og de fleste mennesker har aldrig hørt om stedet.

”Her i Nordnorge har befolkningstallet været faldende i de sidste 50 år,” siger Merete Torsteinsen, der leder det lokale uddannelsescenter for voksne.

“Vi byder flygtninge velkommen her, ikke kun for at være venlige, men fordi vi har brug for dem til at holde vores region i live. Vi har jobbene og pladsen – nu har vi brug for menneskerne.”

Aiman Shaqura, grundlægger og initiativtager bag ”Give a Job”, er palæstinenser og ankom for 27 år siden til Norge som flygtning. Siden da er han blevet en succesfuld iværksætter og virksomhedsejer. Hans seneste projekt, ”Give a Job”, er fokuseret på at skabe netværksmuligheder for mennesker som ham selv – som ankommer til Norge som flygtninge med stort potentiale og blot har brug for den rette anledning og det rette sted til at kunne bevise deres værd.

Aiman Shaqura på scenen til “Give-a-Job”-eventen. “Det, vi gjorde, var at samle folk, der normalt ikke mødes.” Foto: UNHCR/Max-Michel Kolijn

 

Da Aiman rejste til Mo i Rana for at foreslå en jobmesse og netværksevent, var lokalsamfundet, flygtninge og virksomhedsejere begejstrede og indså hurtigt, at det ville være en win-win siutation for alle involverede. Alle stod sammen, i ånden af det norske begreb dugnad – en samfundsindsats for en god sag, hvor hver person bidrager frivilligt med den tid eller de ressourcer, der er til rådighed.

“Det, vi gjorde, var at samle folk, der normalt ikke mødes – for at hjælpe dem med at skabe netværk, etablere jobs og alle få en god oplevelse sammen,” forklarer Aiman ​​Shaqura.

Med donerede blomster i overflod fra den lokale blomsterhandler, 200 kilo førsteklasses laks,  underholdning, leveret af lokale musikere og talere, deltagelse af mere end 30 virksomheder, støtte fra en berømt kok, og naturligvis lokale flygtninge til at stå for madlavningen, serveringen og forberedelserne sammen med de ansatte på stedet, blev arrangementet en succesfuld fest for mere end 400 mennesker i det mest prestigefyldte mødested i byen.

En netværksevent, der ikke kun havde til formål at skabe arbejdspladser, men også til at fostre møder mellem nye venner og understrege, hvad lokalsamfundet i Mo i Rana og dets flygtninge kan opnå sammen.

Mo i Rana’s lokalsamfund skabte en ramme for, at flygtninge og lokale virksomheder kunne mødes. Foto: UNHCR/Max-Michel Kolijn