Unga flyktingar lär ut IT till seniorer i Sverige

Flyktingar behöver någonstans att öva sin svenska. Seniorer behöver lära sig att använda sina nya smartphones. Det vore dumt att inte ta vara på möjligheten att sammanföra de två grupperna.

Setrag och Sara lär Kerstin och Åke att använda en app för lokaltrafik på biblioteket i Karlskoga. © UNHCR/Anders Aalbu

Det är lördag i Karlskoga i Värmland. Kerstin och hennes man Åke har tagit med sig sina smartphones, en surfplatta och en laptop. De har massor av frågor, och en del av dem har de ställt förut. Men det gör ingenting, tycker Setrag och hans kollega Sara. En upprepad fråga innebär bara en ny möjlighet för dem att öva på sin svenska.

Setrag talar långsamt när han arbetar som IT-lärare, men det gör även de seniorer som kommer till biblioteket varje lördag för att lära sig använda sina datorer och smartphones. De har ingenting emot att deras lärare är flyktingar, och att prata långsamt gör det bara lättare för alla att förstå varandra.

Iklädd sin blå IT-guidetröja förklarar Setrag tålmodigt för Kerstin: “Du vill åka buss, så då måste du öppna en annan app. Den här appen är för att köpa tågbiljetter.” Medan appen laddas förklarar Setrag att det första meddelandet på skärmen bara visas en gång. “Det här ser du bara första gången. Det visar bara vad du ska använda appen till,” säger han och pekar på skärmen där det står “Nästa”.

Setrag Godoshian är 20 år och kom till Sverige från Syrien 2014. I tre år har han gått introduktionsprogrammet för att lära sig svenska. Han var tvungen att kunna tala svenska på en viss nivå för att få bli IT-guide. Nu får Setrag prata massor av svenska, han har sitt första viktiga jobb i Sverige och har blivit mer integrerad i det lokala samhället. Samtidigt får många seniorer lära sig mer om IT.

Sara Alaydi är också 20 år och flykting från Syrien. Hon kom till Sverige 2015. Att bli IT-guide ledde till stora förändringar i hennes integrering i det svenska samhället. “Det har hjälpt mig väldigt mycket.  Till exempel har jag blivit mer social, även i skolan. Min erfarenhet som IT-guide hjälper mig i grupparbetena som vi har i skolan,” säger Sara. “Äldre människor pratar ofta lite långsammare, och då blir det lättare för oss. Då blir det inte lika nervöst att prata med dem, så vi får öva mycket på vår svenska,” fortsätter hon. “Vi blir säkrare när vi pratar med dem, även om vi gör misstag,” tillägger Setrag.

Setrag och Sara lär Kerstin och Åke att använda en app för lokaltrafik på biblioteket i Karlskoga. ©UNHCR/Anders Aalbu

 

Både Kerstin och Åke är mycket imponerade av IT-guiderna som hjälper dem. “De har lärt oss väldigt mycket, från internetbanken till Google Maps. Den yngre generationen lär sig så snabbt. Jag är glad att vi har fått komma hit flera gånger och lära oss om datorer av dem,” säger Kerstin.

IT Guide Sweden startade 2010. Initiativtagaren Gunilla Lundberg blev kontaktad av två tonåringar som just hade kommit till Sverige och behövde sommarjobb. När Gunilla frågade dem vad de var bra på svarade de “vi är bra på datorer”. Idag finns IT Guide i över 20 svenska kommuner och har omkring 200 unga anställda IT-guider.

Att marknadsföra och informera om IT Guide ingår också i jobbet. ©UNHCR/Anders Aalbu

 

Syftet med IT Guide Sweden är delvis att erbjuda unga flyktingar ett första jobb i Sverige – något som kan vara mycket värdefullt längre fram i livet. Goda referenser från tidigare arbetsgivare är alltid bra när man söker jobb. I framtiden vill Setrag plugga och bli antingen IT-tekniker eller spelutvecklare. Han har valt IT-programmet i gymnasiet också, så deltidsjobbet som IT-guide på helgerna är en relevant erfarenhet för honom. “Jag vill fortsätta hjälpa människor med deras problem och utmaningar. För mig är det ett roligt jobb. Vi lär oss svenska samtidigt, så att vi kan kommunicera med svenskarna. Och så är det förstås bra att ha ett jobb med lön,” säger Setrag.

Ännu en lördag med IT-guidning är slut. Nästa lördag är teamet på en annan plats, när IT Guide Sweden når nya orter i Sverige. ©UNHCR/Anders Aalbu

 

IT Guide Sweden nominerades till ÖppnaDörren 2018, en utmärkelse som ges till Sveriges bästa integreringsinitiativ.