Suriyeli kitapseverler için İstanbul’da Arapça kütüphane
Suriyeli mülteci Nada, Türkiye’ye geldiğinde Arapça kitap bulmakta zorluk yaşadı, bu nedenle diğer mültecilerin de hesaplı bir şekilde kitap okumalarına olanak tanıyan bir kütüphane kurdu.
Teknoloji, mimar olmayı hedefleyen Mohammed’in hayallerini sanal gerçekliğe dönüştürüyor
Genç Mohammed Kteish, büyüdüğü Suriye’nin Halep şehrinde mimar olma hayalini kurdu.
Somalili Genç Bir Mülteci Hayallerine Emin Adımlarla Yürüyor
22 yaşındaki Somali uyruklu İlham Türkiye’de yaşıyor. Onun hikâyesi binlerce insana ilham verecek türden. Çocukluğunda yaşadığı birçok zorluğun üstesinden gelen İlham, hayallerini süsleyen radyo-televizyon kariyerine ilk adımlarını attı.
“Help” internet sitesiyle, UNHCR sığınmacı ve mültecilere erişimini artırıyor
Kullanıma açılan ve http://help.unhcr.org/turkey bağlantısından erişilebilecek olan Help, Türkiye’deki sığınmacı ve mültecilere sunulan bilgilere ilişkin UNHCR’nin çevrimiçi arayüzü olarak hizmet verecek.
Müziğin Evrensel Diliyle Anlatılan Bir Hikâye
Boğaz’da yer alan, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden olan Emirgan semtinde kadınların canlı sohbetleri ve şen kahkahaları eski bir konağın ikinci katında çınlıyor.
Amira'nın gözünden
Amira, Mart 2015’te memleketi olan Halep bölgesinden kaçtı ve iki çocuğuyla birlikte uzun bir yol katederek İstanbul’a geldi.
Barat’ın Yolculuğu
Bu, Afganistan’daki savaştan kaçan ve beklenmedik bir sağlık sorunu nedeniyle Türkiye’de kendi mücadelesini vermek zorunda kalan Barat’ın hikâyesi.
Genç mülteciler hikayelerini anlatıyor
Mülteci gençlerin katılımı ile, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dijital Hikayeler Bölümü, UNHCR Ankara Ofisi ile işbirliği içerisinde, Mayıs ayında bir Dijital Hikaye Anlatımı Çalıştayı düzenledi.
Annesinin fedakârlığı yirmi yaşındaki gencin Türkiye'deki akademik başarısına ilham kaynağı oldu
Aisha Slaybi; kurşunlar, bombalar veya savaş dâhil olmak üzere hiçbir şeyin, kızı liseden mezun olana kadar ailesini Halep’ten uzaklaştıramayacağı hususunda kararlıydı.
Hayatları değiştiren adam
Bir Türk girişimci, Suriyeli mültecilere barınak ve gıda sağlıyor ve Suriyeli mültecilerin çalışma izni alırken karşılaştıkları bürokratik süreçleri tamamlamalarına yardım ediyor.
Sürgündeki Suriyeli bilim insanı
Darie Alikaj, mikrobiyolog olarak çalıştığı işini geride bırakarak, Suriye’deki varil bombalarından ve havan ateşinden kaçmıştı. Darie Alikaj’nin hikayesi, şimdi Türkiye’de hayata tutunan mültecilerin dünyasına ayna tutuyor.
Suriye savaşıyla yarım kalan çocukluk
“Rahatça konuştuğu İngilizcesiyle, başını sallayarak ve öğle arasında stres atan çocuklara hafifçe tebessüm ederek, “Hepsi çok yaramaz.” diyor 13 yaşındaki Ivra.
İki yöne sürüklenen aile
“Suriye, Rakka’da ailesiyle geçirdiği yılları düşünerek, “Savaştan önceki hayatımız çok sıradandı,” diyor Wazzam. “Kapılarımız gece boyunca açık olurdu.”
Ciddi bir sağlık sorunuyla 70 yaşında mülteci olmak
Muhammed İbrahim Shanun, “Savaştan önce mutlu ve refah bir hayatım vardı; bir evim, dükkanım ve arabam vardı. Onca yıl böylesine çok çalıştıktan sonra emekli olmuştum ve hayatımın daha kolay ve huzurlu olacağını ummuştum.” dedi.
Türkiye’nin güney sınır kasabasında bir yardımsever
Mahmut İstanbul’daki turizm işletmesini Akçakale’ye gelip Suriyeli mültecilere yardım etmek için bıraktı. Şimdi kendisine minnettar olan üç aileyi geniş evinde ağırlıyor.
Suriyeli mülteci kadınlar sıkıntıları ve kötü hatıralarıyla halı dokuyarak başa çıkıyor
Adıyaman kampında bulunan yaklaşık 40 kadın kamp yönetimi tarafından düzenlenen ve finanse edilen proje kapsamında halı dokuyarak zamanlarını değerlendirmenin bir yolunu buldu.
Suriyeli uzun atlama şampiyonu Türkiye’ye gelişinden sonra daha fazlasına ulaşmayı hedefliyor
Abdul Rahman Türkiye’ye geldiğinden beri Türkçe öğreniyor ve iş arıyor. Fakat insanlara Suriyeli olduğunu söylediğinde, ona iş olmadığı cevabını alıyor.
Rakamlar büyürken Suriyeli mülteciler birbirine destek oluyor
Türkiye’nin Kilis şehrinde, şehir merkezindeki bir parkta kamp kuran binlerce Suriyeli ile birlikte, Suriyeliler Kilis nüfusunun üçte birini oluştururken, sayılar hala artmaya devam ediyor.
Paris Müzesi Suriyeli mülteci çocuklar için oyuncak dağıtım kampanyası organize etti
Paris’teki Quai Branly Müzesi Fransız çocuklardan topladığı oyuncakları UNHCR ve diğer örgütlerin yardımıyla Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocuklara ulaştırıyor.
Suriyeli Mülteciler İçin Kurulan Türkiye Adıyaman Kampında Hayat Devam Ediyor
Tüm mülteci kamplarında düzenli olarak bulunan UNHCR ekipleri; koruma sağlanması, kayıt işlemleri, kamp yönetimi, hassas durumdaki kişilerin özel ihtiyaçlarının karşılanması ve gönüllü geri dönüş ile ilgili tüm kaygılarında Türk yetkililerine teknik destek sağlıyor.
Suriyeli mülteciler Türk üniversitelerinde okuyabilecek
Türkiye hükümeti Suriyeli mültecilerin üniversitelere başvurmalarına ve üniversite ödemelerinden muaf tutulmalarına izin veriyor.