De: Caroline Gluck
Jamal Naji, 37 de ani: ,,Trăiam în Fallujah. Avioanele de război ne zburau mereu deasupra capului și ne bombardau, așa că am vândut totul și am plecat. Ne-a fost foarte greu să părăsim Fallujah – a fost o tragedie. Am vândut totul ca să putem pleca. Suntem aici, în tabăra Al Khadra, de doi ani. Am dizabilități, dar Dumnezeu mi-a dat acest magazin mic, pentru a putea trăi și a-mi întreține familia. Nu trebuie să cer nimic de la nimeni. Și, slavă Domnului, supraviețuiesc.”
,,Suntem o familie de 11, iar eu ne întrețin prin acest magazin de gustări și dulciuri. L-am deschis deja de 8 luni. Lecția pe care am învățat-o din viață a fost să nu depind de alții, ci să-mi întrețin singur familia, fără ajutorul nimănui.”
“Fata mea s-a născut în Fallujah. Ea avea șapte luni când au început atacurile la noi în oraș, și am fugit. A petrecut doi ani în tabără. Sper să poată merge la școală când crește. Sper că pot trăi suficient cât să o susțin.”
“Dumnezeu e milos. Îmi doresc să ne întoarcem în cartierul nostru vechi și să trăim iar ca o familie.”
Jamal Naji, 37, are distrofie musculară. Nu poate merge și se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. El și-a abandonat casa din Falluja, Irak, când extremiștii au preluat controlul orașului acum doi ani. Casa și magazinul lui au fost distruse. Tatăl lui a fost omorât de către un extremist și unul dintre frații lui a fost rănit. Cei șapte frați și cele patru surori are lui sunt acum răsfirați in Irak. El locuiește în tabăra pentru irakieni strămutați din Baghdad, la Al Khadra, împreuna cu alți 600 de oameni.
De-a lungul Irakului, peste 3,4 milioane de oameni au fost strămutați din cauza conflictului și trăiesc în mii de situri din țară.
Jamal are un magazin mic în tabără. Aici vinde gustări și băuturi reci. A reușit să-și susțină familia prin spiritul lui antreprenorial. Jamal este foarte mândru de magazinul lui și de faptul că își poate întreține întreaga familie. Lui nu îi place să se bazeze pe alții pentru ajutor.
Visul lui este să își extindă afacerea, pentru a putea avea grija de familia lui mai mult.
El își dorește ca orașul lui să devină destul de pașnic încât să se poată întoarce și să poată trăi împreună cu toată familia lui, acasă.
Exprimă-ți solidaritatea față de refugiați ca Jamal prin semnarea petiției #AlăturiDeRefugiați.
Ți-a plăcut povestea lui Jamal? Distribuie-o și prietenilor tăi!