Avrupa’daki Durum

Zulüm, çatışma ve yoksulluk; 2015 yılında milyonlarca insanı evlerinden kaçmak zorunda bırakmaya devam etmiştir. Çok sayıda insan, kendileri ve aileleri için güvenlik arayışında, hayatlarını riske atarak, tehlikeli bir yolculuktan sonra Avrupa kıyılarına ulaşmıştır.

2015 yılında Akdeniz’i geçenlerin yarısını, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler oluşturmuştur.

2,011 kişi

2018 yılında Avrupa’ya ulaşmak için hayatlarını riske atmışlardır


173 kişinin

2018 yılında denizlerde boğularak hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir


Daha fazla istatistik ve Bölgesel Mülteci ve Göçmen Müdahale Planı için

12 Ocak 2018 tarihinde güncellenmiştir

Suriye, Irak ve dünyanın diğer yerlerinde sürmekte olan çatışmalar ve şiddet büyük ölçekli yerinden edilmeleri beraberinde getirmekte ve mülteciler yakın bölgelerin ötesinde güvenli ortam arayışına girmektedir. Yeterli sayıda yasal yolların mevcut olmaması zulümden kaçan ve Avrupa’daki aile fertleriyle yeniden bir araya gelmeye çalışanların da arasında bulunduğu pek çok kişiye fazla seçenek bırakmamaktadır. 2015 yılında ve 2016’nın ilk aylarında yaklaşık 1,2 milyon mülteci ve göçmen Avrupa kıyılarına ulaşmış olup bunların çoğu çatışmadan ve zulümden kaçmıştır. Güvenli bir ortama ulaşmaya çalıştıkları bu yolculuklarda, pek çok kişi hayatını kaybetmiş veya sevdiklerinin denizde hayatını kaybetmesine şahit olmuştur. Artan sayıda aile, kadın ve refakatsiz çocuk birden fazla ülkeyi kapsayan tehlikeli yolculuklara çıkmış ve genelde kaçakçıların elinde sömürü ile karşı karşıya kalmıştır.

 

“Basit gerçek şu ki mülteciler eğer oldukları yerde

iyi bir yaşam sürebilecek olsalar bu kadar tehlikeli

yolculuğa çıkarak hayatlarını riske atmazlar.”

Melissa Fleming, UNHCR

 

UNHCR yardım etmek için ne yapıyor?

Bu acil duruma müdahale edebilmek amacıyla; UNHCR, hayati önem taşıyan insani yardım ve korumayı sağlamak üzere 20 farklı yerde 600’ün üzerinde personel ve kaynaklarını seferber etmiştir. Buna insani yardımın temini; kış ayları boyunca konaklama ve barınma şartlarının iyileştirilmesine yönelik çabalar; korumanın sürekli olarak izlenmesini ve müdahale edebilmesini sağlamak için tüm ülkelerin giriş noktalarında ve bir dizi çıkış noktasında UNHCR’nin 7/24 varlık göstermesi de dâhildir. UNHCR tüm bunlara ek olarak; ayrı düşmüş aile üyelerinin yeniden bir araya getirilmesine yönelik çabalar; ailelerinden ayrı düşmüş ve refakatsiz çocuklar dâhil olmak üzere özel gereksinimleri olan kişilerin tespiti ve uygun hizmetlere sevki gibi müdahalelerde de bulunmaktadır.

UNHCR aynı zamanda AB üye ülkeleri ve diğer ülkeleri uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda sorumluluk ve dayanışma bilinciyle birlikte hareket etmelerine yönelik çağrıda bulunmaktadır.

Mart ayının başlarında Batı Balkanlar’daki ülkelerin sınırlarının kapatılmasının ardından UNHCR, Yunan yetkililerin çabalarına destek olabilmek için Yunanistan’da bulunan sığınmacı ve mülteciye yönelik hizmetleri ve kabul kapasitesini artırmak amacıyla derhal kaynakların yönünü değiştirmeye başlamıştır.

 

UNHCR Çaresiz Yolculuklar Raporu (Ocak – Nisan 2017)

https://data2.unhcr.org/en/documents/download/57696

 

Yunanistan’a geçişlere ilişkin UNHCR’nin araştırması (Aralık 2015)

http://www.unhcr.org/news/latest/2015/12/5666ddda6/unhcr-says-syrians-arriving-greece-students.html