Türkiye’de çalışma
Türkiye’de ikamet eden geçici koruma altındaki bir Suriye vatandaşı olarak Türkiye’de çalışma hakkınız bulunmaktadır. Başvurabileceğiniz çeşitli çalışma izni türleri vardır, ancak bunlardan en yaygın olanları maaşlı çalışma ve serbest çalışma için verilen izinlerdir.
İşgücü piyasasına erişmek ve iş fırsatlarından yararlanmak için Türkiye İş Kurumu İŞKUR’a ve/veya mevcut fırsatlar hakkında danışmanlık sunan UNHCR ortaklarına kaydolmanızı öneriyoruz.
Türkiye’de yasal olarak çalışmanın getirdiği birçok avantaj vardır ve yasadışı çalışmanın yanı sıra yasadışı işletmeler de kanuna aykırıdır. Türkiye’de çalışma izniniz ve/veya resmi işletmeniz olursa, sosyal güvenlik ve sigorta haklarından yararlanabilirsiniz ve bu sisteme erişebilirsiniz. Türk vatandaşları ile aynı haklardan yararlanmanın yanı sıra asgari ücret alma hakkınız olacaktır.
Maaşlı çalışmaya yönelik çalışma izinleri
Geçici koruma kapsamındaki Suriye vatandaşları, geçici koruma usullerinin tamamlanmasından ve geçici koruma kimlik belgelerini (üzerinde 99 ile başlayan numaranın bulunduğu) almalarından altı ay sonra çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Çalışma izni başvurusunu ikamet ilinizde yapmanız ve daha önceden çalışma izni almamış olmanız gerekir.
Maaşlı çalışmaya yönelik çalışma izni başvuruları işveren tarafından yapılmaktadır. Sizi işe alacak olan işverenle bir iş anlaşması yaptıktan sonra işverenin sizin için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na (ÇSGB) çalışma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Çalışma izni verildikten sonra işvereniniz çalışma izni başvurusunun başarılı olduğunu belirten bir e-posta alacaktır. Başvurunun sonucu ÇSGB çevrimiçi çalışma izni sisteminin “Başvuru Takip Sistemi” üzerinden de takip edilebilir. ÇSGB tarafından sizin (işe alınacak kişi) için çıkarılan kart biçimindeki çalışma izni belgesi çalışacağınız adrese kargoyla gönderilecektir.
Yalnızca kayıtlı olduğunuz ilde çalışabileceğinizi unutmayın. Başka bir ilde iş bulursanız, işvereninizle birlikte kayıt yerinizi değiştirmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuru için işvereninizle yaptığınız iş sözleşmesini yanınızda getirmeniz gerekecektir. Bu değişiklik yapıldıktan sonra, işvereniniz çalışma izni için başvurabilir.
Çalışma izni başvurusunda bulunmak için gereken belgeler şunlardır:
- Geçici koruma faydalanıcısının geçici koruma kimlik belgesi (üzerinde 99 ile başlayan kimlik numarasının bulunduğu),
- Şahsın fotoğrafı,
- İşveren ve çalışan arasında imzalanmış sözleşme,
- İşverene ait e-Devlet şifresi,
- Gerekli olması durumunda işyerine ait ilgili belgeler (faaliyet belgesi, diğer belgeler, kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren bilgi, son vergi beyannamesi, vekâletname, vb.).
Hazır formlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinde mevcuttur. Hem Arapça hem de Türkçe şablonlar bulunmaktadır, fakat taraflar Türk iş kanununa göre istedikleri herhangi bir sözleşmeyi kullanmakta serbesttir.
Serbest çalışmaya yönelik çalışma izinleri
Eğer kendi ad ve hesabınıza çalışıyorsanız veya çalışmak istiyorsanız, Türkiye’de Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş ve kayıtlı olan yasal bir işletmeniz olmalıdır. Türkiye’de pek çok tür işletme vardır.
Türkiye’de, tıpkı bir başka yabancı gibi, örneğin küçük bir dükkân türünde kendi işletmenizi kurabilirsiniz. Bu durumda işyerinizin Türk yönetmeliklerine uygun olarak kaydedilmesi gerekmektedir. İşyerinizi kaydettirme konusunda size yardımcı olmak üzere UNHCR’den destek almanız mümkündür.
Türkiye’de işletmenizi resmi olarak kaydettirdikten sonra, kendiniz de çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Çalışma izni başvuru süreci, kendi işletmenizi kurma ve girişimcilik programlarına başvurma konusunda UNHCR ortaklarından danışmanlık alabilirsiniz.
İşyeri açma hibeleri
İşyeri açma hibeleri UNHCR ve Türkiye’deki uluslararası STK’lar tarafından sınırlı sayıda yeni kurulan işletme için verilmektedir. Suriyeliler işyeri açma hibelerinden yararlanmak için ilgili kuruluşlara başvurabilirler.
Buna ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti girişimcilik teşviki vermektedir. İlgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Özel çalışma alanlarına yönelik özel usuller
Mevsimlik tarım işçisi olarak veya hayvancılıkla ilgili işlerde çalışmak istiyorsanız, muafiyet olasılığı mevcuttur. Kayıt olduğunuz yerdeki İŞKUR İl Müdürlüğü’ne başvurmanız ve tarım veya hayvancılık işinde mevsimlik çalışacağınızı belirtmeniz gerekmektedir. Size verilecek muafiyet belgesi ile Türkiye’de resmi olarak çalışabilirsiniz. Muafiyet belgesiyle sağlık hizmetlerine erişebilirsiniz. Emekli olmak için isteğe bağlı olarak Sosyal Güvenlik Priminizi de ödeyebilirsiniz.
Doktor veya öğretmenseniz ve Türkiye’de çalışmak istiyorsanız, ilgili bakanlıkların il müdürlüklerinden ön çalışma izni almanız gerekmektedir.
Mesleki eğitim
Suriyeli mülteciler Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen ücretsiz Türkçe dil kurslarına, beceri kazandırma, hobi ve mesleki eğitim kurslarına katılabilirler. Halk Eğitim kurslarına kaydolmak için geçici koruma kimlik belgesi gereklidir. Her Halk Eğitim Merkezi hangi kursları açacağına kendisi karar verebilir ve yerel halktan gelen talebe göre yeni kurslar açabilir.
ÇSGB tarafından sunulan beceri kazandırma kurslarına gidebilirsiniz. Bu konudaki mevcut fırsatları değerlendirmek için İŞKUR’un internet sitesini ziyaret edin.
UNHCR ve ortak kuruluşları da mesleki eğitim fırsatları sunmaktadır. Lütfen detaylı bilgi için aşağıdaki UNHCR ortak kuruluşlarıyla iletişime geçin.
Daha fazla yardım
Geçim ve iş konularında daha fazla destek almak için lütfen aşağıda iletişim bilgileri bulunan UNHCR ortak kuruluşlarıyla irtibata geçin.
Geçim desteği sağlayan ortak kuruluşların iletişim bilgileri
ACTED
Hatay
Haraparası Mah. 119. Sok. No:20 Zehide İş Merkezi 31120 Antakya/Hatay
Tel: +90 546 657 8709
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
Ankara
FAO-SEC Office Ivedik Cad. 55, 06170 Yenimahalle/Ankara
Tel: +90 534 891 3632
Hayata Destek
Istanbul
Koşuyolu Mah. Cenap Şahabettin Sok. No:42, 34718 Kadıköy/Istanbul
Tel:+90 537 544 5775
Habitat
İstanbul
Gayrettepe Mah. Hoşsohbet Sok. No:3/1 Beşiktaş/Istanbul
Tel:+90 554 832 7563
Concern
Şanliurfa
Esentepe Mah. 299 Sok. No:8 Yetkinler Apt Kat:1 Daire:3 Karaköprü/Şanlıurfa
Tel:+90 533 291 3266
YUVA
İstanbul
Cenap Şahabettin Sok. No:7, 34718 Kadıköy/İstanbul
Tel: +90 552 240 5731
Gaziantep Ticaret Odası
Gaziantep
Incilipinar Mah. Ticaret Odasi Hizmet Kompleksi Sehitkamil/Gaziantep
Tel: +90 0534 384 64 88