Rohingyojen hätä

Rohingya-pakolaiset pakenevat Myanmarin väkivaltaisuuksia kiihtyvällä tahdilla – ja pakolaisten määrä kasvaa yhä.

He kävelevät päiväkausia viidakoiden läpi ja vuorten yli tai ylittävät Bengalinlahden vaarallisilla merimatkoilla. He saapuvat väsyneinä, nälkäisinä ja sairaina – ja tarvitsevat kansainvälistä suojelua ja humanitaarista apua.

Lahjoita nyt

624 000

Rohingya-pakolaisten on arvioitu paenneen Bangladeshiin 25. elokuuta 2017 lähtien

 

YK:n arvio 22. marraskuuta 2017 alkaen

Rohingyat ovat Myanmarin kansalaisuudeton muslimivähemmistö. Viimeisin väestöpako alkoi 25. elokuuta 2017, kun Myanmarin Rakhinen osavaltiossa puhkesi väkivaltaisuuksia. Suurin osa Bangladeshiin saapuvista Rohingya-pakolaisista on naisia ja lapsia, myös vastasyntyneitä. Monet ovat vanhuksia, jotka kaipaavat lisäapua ja suojelua.

Kaksi olemassa olevaa 1990-luvulla perustettua pakolaisleiriä, Kutupalong ja Nayapara, olivat koti yli 33 000 Rohingya-pakolaiselle jo ennen tätä väestöpakoa. Nyt leirien asukasluku on noussut arviolta 77 000 henkeen, joka on paljon leirien kapasiteettia enemmän. Leireillä on paljon uusia tulokkaita, joita pakolaisperheet ovat ottaneet vastaan tai jotka majoittuvat leirien kouluissa, yhteisökeskuksissa ja muissa suojarakennelmissa.

 

”He polttivat talomme ja ajoivat meidät pois ampumalla. Kävelimme kolme päivää viidakon läpi ”.

– Mohammed, joka pakeni Bangladeshiin seitsenhenkisen perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu myös matkan aikana syntynyt vauva.

Valtaosa juuri saapuneista pakolaisista elää leirien ulkopuolella tilapäisissä siirtokunnissa ja väliaikaisissa suojissa, jotka ovat usein pelkkä pressu bambukeppien varassa. Infrastruktuuri ja palvelut ovat äärirajoillaan. Muita pakolaisia saapuu edelleen erittäin huonossa kunnossa. Työskentelemme Bangladeshin hallituksen ja muiden viranomaisten kanssa löytääksemme sopivia tiloja pakolaisten majoittamiseksi.

Lisää pakolaisia saapuu päivittäin, joten hätäsuojille ja maa-alueelle, jolle ne pystytetään, peitoille ja muille avun muodoille on akuutti tarve. Jotta voitaisiin vähentää veden ja ilman välityksellä leviävien sairauksien riskiä, pakolaiset ja vastaanottavat yhteisöt tarvitsevat kiireesti lisää puhdasta vettä, terveydenhuoltoa ja tarvikkeita. Raskaana olevat naiset, pienet lapset ja vanhukset ovat erityisen haavoittuvia.

Mitä UNHCR tekee auttaakseen?

UNHCR hoitaa hätätilannetta kahdella leirillä, Kutupalongissa ja Nayaparassa, joissa tarjoamme ihmishenkiä pelastavaa apua ja suojelua Rohingya-pakolaisille tiiviissä yhteistyössä kumppanien ja viranomaisten kanssa.

Tarjoamme hätämajoitusta monissa muodoissa ja siellä, missä sitä on saatavilla, vaihdellen muovilevysuojista väliaikaisiin bambusuojiin ja yleisiin rakennuksiin, kuten kouluihin, joita käytetään väliaikaisina suojina.

Jaamme myös huopia, keittiötarvikkeita, kanistereita, aurinkolyhtyjä, nukkumisalustoja ja hyttysverkkoja. Kaksi ensimmäistä UNHCR:n ilmakuljetusta mukanaan 3500 hätäaputarviketta ja 1700 perhetelttaa saapuivat Daccaan 13. syyskuuta. Tavarat riittävät 25 000 pakolaisen välittömään tarpeeseen. Lisää lentoja on suunnitteilla.

Pyrimme jatkuvasti löytämään heikoimmassa asemassa olevat uudet tulijat, kuten ilman vanhempiaan saapuvat lapset, raskaana olevat naiset, vanhukset ja vammaiset. Suojeluhenkilöstömme tekee työtä luodakseen lapsiystävällisiä tiloja ja ehkäistäkseen seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

UNHCR  tarvitsee kiireellisesti arviolta 30 miljoonaa dollaria vastatakseen käynnissä olevaan hätätilanteeseen Bangladeshissa, joka oli vasta selviytymässä tuhoisista tulvista ennen pakolaisten virtaa. Tästä summasta tarvitaan välittömästi 6 miljoonaa dollaria Rohingya-pakolaisten suojapaikkoja ja perushätäaputarvikkeita varten. Paljon on vielä tehtävä, jotta voidaan vastata konflikteja pakenevien lasten, naisten ja miesten välittömiin tarpeisiin.

01/11/2017