Mentorprojekt inspirerer lærere på skole i Kenya

Folkeskolen Unity er en af de største skoler i flygtningelejren Kakuma – her er klasser med 200 elever ikke usædvanlige, og det kan være hårdt arbejde for lærerne at holde sig motiverede.

Den Sydsudanske flygtning, Yel Luka på 32, blev oplært gennem det innovative "Lærere for Lærere"-program og er nu skoleleder på Folkeskolen Unity i flygtningelejren Kakuma. Med mere end 3.400 elever er det en af de største skoler i Kakuma.
© UNHCR/Anthony Karumba

Med mere end 3.400 elever vil folkeskolen Unity være en stor mundfuld for de fleste skoleledere. Det viste sig dog hurtigt, at Yel Luka var den rette til opgaven, da han ankom for nogle uger siden.

“Tingene har virkelig ændret sig her, siden hr. Luka kom hertil,” siger Dario, en matematiklærer på Unity. “Eleverne kommer i skole til tiden, og de er mere opmærksomme under fællessamlinger og i undervisningen”.

Unity er en af ​​de største skoler i Kakuma-flygtningelejren i det nordlige Kenya, og omfanget af den udfordring, som lærerne står over for her, kan være svær at sætte sig ind i. Mens klasser på 90-100 elever er almindelige, er klasser med 200 elever ikke usædvanlige. Under sådanne omstændigheder er det ikke en let opgave at skulle engagere og inspirere eleverne. At bevare motivationen som lærer kan til tider være lige så svært.

I Kakuma-flygtningelejren er hjælpen imidlertid ankommet langvejs fra. Over 70 procent af lærerne på skolen har deltaget i et projekt, der hedder ’Lærere for Lærere’ – et uddannelses-, coaching- og mentorsystem, udarbejdet af Columbia University i USA.

“Denne coaching har virkelig hjulpet mig til at blive en bedre leder.”

Træningen begynder med ansigt-til-ansigt coaching med internationale og lokale instruktører. Grupper på 25 til 30 lærere bliver undervist i teknikker og metoder, der hjælper dem til at arbejde i udfordrende miljøer såsom dem i Kakumas klasseværelser. Derefter fortsætter programmet med mere coaching samt støtte fra ’globale mentorer’. Globale mentorer er frivillige lærere fra hele verden, der regelmæssigt yder live-support via mobile apps såsom WhatsApp.

Deltagerne følger to kurser sideløbende – et kortere træningsprogram samt et udvidet, mere dybdegående kursus. Begge indeholder moduler om lærerrollen, børns beskyttelse og inklusion, undervisningsmetoder og læseplaner og planlægning. De, der gennemfører kurserne, kan vælge selv at blive coaches for andre lærere.

For Luka har dette været den mest inspirerende del af ’Lærere for Lærere’-systemet. Som støttecoach er han blevet en pålidelig ressource for 50 af sine kolleger i flygtningelejren. “Kurset har virkelig hjulpet mig til at blive en bedre leder,” siger han.

På den anden side af vejen fra Unity skolen ligger grundskolen Mogadishu, en anden skole som fik et løft af ’Lærere for Lærere’-programmet. Naturfagslæreren Salome Perpetua, 32, er også selv blevet coach og fungerer som mentor for 40 kolleger, fordelt på fem skoler. “Denne træning har virkelig ændret mit liv,” siger hun. “Det har styrket mig at kunne dele mine færdigheder med mine kolleger, da ikke alle havde mulighed for at tage del i programmet.”

“Jeg kan diskutere de forskellige udfordringer med mentorerne online og på den måde finde en løsning meget hurtigt.”

“Programmet har ændret, hvordan tingene fungerer her.”

Mary Mendenhall, adjunkt ved læreruddannelsen ved Columbia University, startede ’Lærere for Lærere’ med finansiering fra innovationsplatformen Open IDEO. UNHCR støttede hende og hendes team til at afprøve programmet i Kakuma i 2015. Siden da har 130 lærere været igennem processen.

“Disse lærere arbejder virkelig på frontlinjen hver dag, og de kan tale om og udpege problemerne og derved hjælpe hinanden med at finde løsninger på nogle af udfordringerne,” siger Mendenhall.

Lukas erfaring med programmet har inspireret ham til at indskrive sig på en læreruddannelse. Luka mener, at resultaterne rækker længere end lærernes faglige udvikling. “Træningen har ændret, hvordan tingene fungerer her,” siger han.

“Vores elever er mere besluttede på at få succes, fordi de kan se, at deres lærere er motiverede for at støtte dem i at nå deres mål.”

Læs UNHCR’s rapport fra 2017 om uddannelse til flygtninge ’Left Behind: Refugee Education in Crisis’.