Tıbbi ve psikolojik yardım

İkamet ettiğiniz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne kayıt yaptırdıktan sonra Türk makamlarından kimlik belgenizi alacaksınız. (Kayıt yaptırmak ve kimlik belgesini almak için öngörülen zaman dilimi, her ildeki başvuru sahibi sayısına ve her İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün kapasitesine bağlı olarak değişebilir.)

Kayıtlı bir birey olarak (üzerinde 99 ile başlayan bir numaranın bulunduğu uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgeniz veya uluslararası koruma faydalanıcı kimlik belgeniz olduğu sürece) kayıt yerinizde Türk makamları tarafından sunulan yardımlardan yararlanabilirsiniz.

Kimlik belgenizle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına Türk vatandaşları ile eşit şartlar altında alınırsınız. Bu; aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinin de dâhil olduğu Türk sağlık kurumları tarafından sunulan her basamaktaki sağlık hizmetlerine erişebileceğiniz anlamına gelir.

Ayrıca, ikamet ettiğiniz ildeki birinci basamak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmak için toplum sağlığı merkezlerine de gidebilirsiniz. Devlete bağlı sağlık kurumlarından resmi olarak sevk edilmediğiniz sürece özel hastaneler ve kliniklerdeki masrafları ödemeniz gerekecektir.

Türk makamlarına kayıt yaptırmadıysanız, yalnızca hastanelerde sunulan acil sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Bu tür bir durumda, özel hastanelere veya kliniklere de gidebilirsiniz, ancak masrafları ödemeniz gerekecektir.

UNHCR ve ortakları, aynı zamanda ciddi bir sağlık sorunuciddi tıbbi du olanrumdaki kişilere de danışmanlık ve yardım sağlamaktadır. İletişim bilgilerine buradan erişebilirsiniz.

İlaçlar

Uluslararası koruma başvuru sahibi veya faydalanıcı kimlik belgesine (üzerinde 99 ile başlayan yabancı kimlik numarasının bulunduğu) sahip olan bireyler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası kapsamına Türk vatandaşları ile eşit şartlar altında alınırlar. Bu, ilaçla ilgili hükümleri de kapsar.

Uluslararası koruma başvuru sahibi veya faydalanıcı kimlik belgeniz ve reçetenizle birlikte herhangi bir eczaneye gidebilir ve doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçları alabilirsiniz. Türkiye’de ilaçlar tamamen ücretsiz değildir ve ithal edilen ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaz. Tıpkı Türk vatandaşları gibi, katkı payı olarak toplam ilaç bedelinin %20’sini ödemeniz gerekecektir.

Düzenli ilaç kullanmanızı gerektiren diyabet, hipertansiyon veya astım gibi kronik bir hastalığınız varsa, hastaneden ilaç raporu almak için bir devlet hastanesine başvurabilirsiniz. Eczaneye ilaç raporunuzu verirseniz, katkı payından muaf tutulmanız mümkün olabilir.

Psikolojik yardım

İkamet ettiğiniz ilde psikolojik ve psikiyatrik destek sunan birinci basamak sağlık kliniklerine veya devlet hastanelerine başvurabilirsiniz. Psikiyatrik yardım için randevu almak amacıyla devlet hastanelerine gidebilirsiniz. Eğer hastanenin bir psikiyatri birimi veya uygun doktoru yoksa uygun görülen başka bir hastaneye veya şehre sevk edilirsiniz. Bu destek ve tedavi, uluslararası koruma başvuru sahibi veya faydalanıcısı olarak sağlık sigortanız kapsamında karşılanacaktır.

Psikolojik yardım için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’nin koordinasyonundaki Sosyal Hizmet Merkezlerine (SHM) de başvurabilirsiniz. Ancak, bütün Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’nin merkezlerinde tercümanları olmadığını belirtmekte yarar vardır.

UNHCR’nin ortak kuruluşlarının ikamet ettiğiniz ilde psikolojik destek sunan psikologları olabilir. Ortaklar size kamu hizmetlerinden faydalanırken tercüman desteği sunabilir. İkamet ilinizde bu ortakların ofislerinin bulunup bulunmadıklarını ve sundukları hizmetleri öğrenmek için lütfen UNHCR’ye ve/veya ortaklarına danışın.

Hastanelerde tercüman desteği

Hastane personeliyle iletişime geçmek için tercümana ihtiyacınız varsa, ikamet ettiğiniz ilde bulunan UNHCR ortak kuruluşlarından yardım alabilirsiniz. Ortakların iş yükü ve günlük olarak sundukları hizmetler düşünüldüğünde, maalesef tercümanlar kısa süre önceden haber verilmesi durumunda veya her randevu için görevlendirilemeyebilir. Bazı hastanelerin de kendi tercümanları bulunabilir.

Hastanelerde tercüman desteği konusunda daha fazla bilgi almak için, 444 48 68 telefon numarasından UNHCR-SGDD Danışma Hattı’na ulaşabilirsiniz. Danışma hattına, e-posta (unhcr-asam.line@sgdd-asam.org) veya faks (0312 491 55 82) yoluyla da ulaşmanız mümkündür.

 


İlgili bağlantılar

Nasıl yardım alabilirsiniz?
Sosyal ve mali yardım
Adli yardım