Türkiye’de Uluslararası Koruma

Uluslararası koruma, Türk kanunları uyarınca mültecilere, şartlı mültecilere ve ikincil koruma altındaki kişilere verilen statüdür.

Uluslararası koruma başvurunuzu şahsen illerde bulunan valiliklere yapabilirsiniz. Uluslararası koruma başvurunuzu kolluk kuvvetlerine yapmanız (ülke içinde veya sınırda) durumunda, başvurunuz derhal valiliklere bildirilecektir. Eğer uluslararası koruma başvuruları sizin başvurunuzla aynı gerekçeye dayanıyorsa, beraberinizdeki aile fertleri adına da başvuruda bulunabilirsiniz. Adına başvuru yapacağınız aile ferdi yetişkinse, rızasını almanız gerektiğini unutmayın.

Uluslararası koruma için valiliklere başvurduğunuzda, ülkeye düzensiz (yasadışı) girişiniz veya ülkede düzensiz (yasadışı) kalışınıza ilişkin haklı gerekçeler sunabiliyorsanız, Türkiye’ye düzensiz girişinizden veya Türkiye’de düzensiz kalışınızdan dolayı cezai kovuşturmaya tabi tutulmayacaksınız.

Türk makamlarıyla statü belirleme mülakatı

Türk makamları, uluslararası koruma başvurunuzu alma ve değerlendirme konusunda birinci derecede sorumluluk sahibidir.

UNHCR’ye kaydınızı takiben, size Türkiye’nin herhangi bir iline sevk mektubu verilecektir. Makamlar nezdindeki kaydınızı tamamlamak için sevk edilmiş olduğunuz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurmanız beklenmektedir.

İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne kaydınız esnasında, menşe ülkenizi veya önceki mutat ikamet yerinizi terk etme nedenleriniz, ülkeden ayrıldıktan sonra yaşadıklarınız ve başvuruda bulunmanıza yol açan olaylar konularında bilgi sunmanız istenecektir. Kayıt tarihinden itibaren 30 gün içinde sizinle şahsen bir mülakat gerçekleştirilecektir. Gerekli görüldüğünde, ek mülakatlar yapılabilir. Ulusal kanunlar ve yönetmelikler gizliliğinize saygı gösterilmesini şart koşmaktadır.

Başvurunun değerlendirilmesi, kayıt tarihinizden itibaren en geç altı ay içinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanacaktır. Kararlar münferit temelde verilecektir; aile adına yapılan başvurular tek bir başvuru olarak değerlendirilecektir ve karar tüm aile için geçerli olacaktır. Karar verilirken kişisel durumunuz ve menşe ülkenizdeki veya önceki mutat ikamet yerinizdeki mevcut genel koşullar dikkate alınacaktır.

 


İlgili bağlantılar

UNHCR tarafından kayıt ve MSB
Türk makamları tarafından kayıt
UNHCR Türkiye