Με παιδικές φωνές, γέλια, χρώματα και μουσικές, γέμισε χτες (22/6/16), το κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Get Active on #OlympicDay #WithRefugees, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την Ολυμπιακή Ημέρα. «Κορμός» της εκδήλωσης ήταν μία συμβολική σκυταλοδρομία με τη μορφή «Κοτινοδρομίας» (ο κότινος ήταν το κλαδί ελιάς, σύμβολο νίκης στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες) στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 400 παιδιά-πρόσφυγες με τους γονείς τους και παιδιά από την Ελλάδα. Η Κοτινοδρομία ξεκίνησε από το Μουσείο της Ακρόπολης, και δια μέσου του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, διέσχισε το σημείο πέριξ της Πύλης του Αδριανού και κατέληξε στο Ζάππειο. Μαζί με τα παιδιά, στους επτά σταθμούς της διαδρομής έτρεξαν, μεταξύ άλλων, οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Ιωάννης Μελισσανίδης, Βούλα Κοζομπόλη, Βασίλης Πολύμερος, Κλέλια Πανταζή. Ο Σύρος Ibrahim Al-Hussein, ο πρώτος πρόσφυγας και αθλητής που κράτησε τον Απρίλιο την Ολυμπιακή Φλόγα στην Αθήνα, ήταν επίσης εκεί και συνόδευσε τους μικρούς δρομείς, δίνοντας το μήνυμα του πάθους για τη ζωή και τον αθλητισμό.
Φτάνοντας στο Ζάππειο, τα παιδιά τοποθέτησαν τα κλαδιά ελιάς στο «Δέντρο των Ολυμπιακών Αξιών», μια εικαστική δημιουργία της Άννας Λόντου, η προετοιμασία της οποίας είχε γίνει μερικές ημέρες πριν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική. «Αγάπη», «προστασία», «ελπίδα», «ασφάλεια», «διαφορετικότητα», «αλληλεγγύη», μερικές από τις αξίες που αναγράφησαν στο δέντρο, ενώ των εικαστικών συνέχεια υπήρξε στο προαύλιο του Ζαππείου, με γωνιές όπου τα παιδιά μπορούσαν να ζωγραφίσουν.
Τη μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουν μπαλιές με τον «ψηλό και τον κοντό», τον Αντώνη Αντωνιάδη και το Μίμη Δομάζο και είχαν όσα παιδιά έπαιξαν ποδόσφαιρο στο προαύλιο του Ζαππείου, όπου διεξήχθησαν και άλλες αθλοπαιδιές, όπως τοξοβολία, χειροσφαίριση και άρση βαρών, που κέρδισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Μουσικά, την εκδήλωση «έντυσε» η παιδική χορωδία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, χορωδία παιδιών από το Αφγανιστάν από το Κέντρο Φιλοξενίας στα Οινόφυτα και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, φορέων του αθλητισμού και της Ολυπιακής Παιδείας, καλλιτέχνες, κ.ά. Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ημέρας, καθώς μόνο δίνοντας βήμα στα παιδιά μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, υπογράμμισε το σθένος και την αντοχή των προσφύγων, και έκανε λόγο για την αλληλεγγύη των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, αναφερόμενος στη διαχρονικότητα των ολυμπιακών αξιών και το νόημα της Ολυμπιακής Ημέρας, ενώ τον ιδιαίτερο συμβολισμό της συμμετοχής μία ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, υπογράμμισε ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωσταντίνος Φίλης. Στη συνέχεια τα παιδιά παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής και μετάλλια.
Σημαντική ήταν η συνεισφορά των εθελοντών μαθητριών και μαθητών από το St. Catherine’s British School, των οργανώσεων Do Your Part και Boat Refugee Foundation που συνόδευσαν τους πρόσφυγες καθώς και των εθελοντών της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας και του Ερυθρού Σταυρού. Πολλοί από τους παρευρισκομένους υπέγραψαν την έκκληση της Υ.Α. #WithRefugees, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πολύτιμη ήταν η συμβολή της συγγραφέως Φωτεινής Κωσταντοπούλου, UNHCR High Profile Supporter.
Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, σειρά εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο, Ιωάννινα, φέρνοντας την τοπική κοινωνία και τους πρόσφυγες πιο κοντά, μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, τουρνουά σκάκι, συλλογική κουζίνα, αφηγήσεις προσφύγων, κ.ά.
Σχετικά με την Εκστρατεία #WithRefugees (Μαζί με τους Πρόσφυγες)
Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί, παράλληλα, μια καθοριστική στιγμή για το κοινό που καλείται να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.
Υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees, άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων. Για να υπογράψετε την έκκληση, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: http://www.unhcr.org/refugeeday/
Πηγή: www.unhcr.gr