FN forbereder sig på en million fordrevne mennesker fra Mosul

Denne artikel blev bragt på UNRIC’s hjemmeside 19. oktober 2016.

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, opfordrer folk til at donere penge nu, da mennesker på flugt fra Mosul vil få brug for husly, mad og vand. Mange børn har også brug for akut lægehjælp.

“Vær venlig at bidrage nu – vi har en snæver mulighed for at handle – det er måske et spørgsmål om timer, før tusindvis af familier flygter fra Mosul,” skriver UNHCR på deres hjemmeside.

”Vi har lagre af nødhjælp, men for at imødekomme det fulde omfang af denne nødsituation, har vi brug for mere – og vi kan ikke skaffe det alene. Vi har mindre end halvdelen af de nødvendige midler til rådighed for at kunne reagere på denne nødsituation. Hjælp os med at sikre, at de udsatte familier overlever,” skriver UNHCR i deres erklæring.

FN’s Flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, har opfordret den irakiske regering til at beskytte civilbefolkningen, idet den store militære offensiv for at generobre Mosul fra den såkaldte Islamiske Stat er undervejs.

”Beskyttelse af civile er det vigtigste element i denne operation fra vores perspektiv,” fortalte Grandi til reportere på et pressemøde i Bagdad.
Grandi talte bare få timer efter en jord- og luftoperation begyndte for at generobre Iraks næststørste by, som var hjemsted for næsten 2,5 millioner mennesker, før den blev overtaget af militante i juni 2014.

Højkommissæren understregede, at han havde modtaget klare forsikringer fra Iraks premierminister, Haider al-Abadi, og den irakiske regering om, at beskyttelse af civile ville være en del af deres militære strategi for at generobre byen.

Angrebet på Mosul kommer efter, at antallet af mennesker fordrevet af krigen i Irak har nået 3,3 millioner, svarende til næsten en tiendedel af befolkningen.

Grandi, som er på et fire dage langt ophold i Irak, har besøgt lejre for fordrevne mennesker i den kurdiske region i Irak.

Rusul – en ung irakisk kvinde, der flygtede fra sin hjemby nær Mosul – fortalte Grandi om den frygt og ødelæggelse, hun og andre fordrevne irakere forlod.

”Der er stadig frygt,” sagde den unge irakiske kvinde og fortsatte:

”Vores huse blev brændt og ødelagt. Gudskelov at livet her er bedre. De har været meget gode ved os.”

Side 1 af 2