United Nations High Commissioner for Refugees

Vrouwen

© UNHCR/F. Courbet

Meisjes en vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor misbruik wanneer mensen massaal op de vlucht slaan

Bijna 50% van alle vluchtelingen zijn meisjes of vrouwen. Vrouwen die niet langer de bescherming genieten van hun huis, hun overheid en hun familie zijn vaak bijzonder kwetsbaar. Tijdens hun vlucht en omzwervingen worden ze soms slachtoffer van ongewenste intimiteiten en seksueel misbruik, of krijgen ze te maken met onverschillige ambtenaren – zelfs wanneer ze denken een veilige toevlucht te hebben gevonden. Ook ontheemde vrouwen die in eigen land op de vlucht slaan, kampen met dezelfde problemen en vormen een makkelijke prooi voor illegale gewapende bendes die hen verkrachten en de bevolking terroriseren.

Vrouwen moeten al deze bedreigingen voortdurend het hoofd zien te bieden en zijn tegelijk ziekenoppas, opvoedster, beschermster, kortom de steun en toeverlaat van hun gezin.

Vrouwen zijn ondernemend en zijn een positieve motor voor verandering, op voorwaarde dat ze over de nodige middelen beschikken. Ze zijn in staat hun leven en dat van hun kinderen, familie en gemeenschap te verbeteren. De voorbije jaren zette UNHCR een reeks programma’s op die specifiek gericht zijn op vrouwen: ze willen hen gelijke toegang verlenen tot bescherming, levensmiddelen en basisdiensten om de draad van hun leven opnieuw op te nemen.

Hoe helpt UNHCR vrouwen?

UNHCR moedigt de verzelfstandiging van vrouwen aan evenals de uitroeiing van seksueel en gendergerelateerd geweld (SGBV) in het kader van zijn strategie voor leeftijd-, gender- en diversiteitmainstreaming (AGDM). Het doel van die strategie is om een behoorlijke participatie te garanderen van alle personen voor wie UNHCR bevoegd is op het gebied van planning, uitvoering, opvolging en evaluatie.

Bij alles wat het doet, besteedt UNHCR bijzondere aandacht aan vrouwen omwille van de gevaren waaraan ze worden blootgesteld. UNHCR erkent de gelijkheid tussen vrouwen en mannen als een fundamenteel mensenrecht, alsook de sleutelrol die vrouwen spelen in de handhaving en bescherming van de samenleving en als motoren voor verandering die gevaren resoluut trotseren. De vijf verbintenissen van de UNHCR ten aanzien van vrouwelijke vluchtelingen zijn in dat opzicht een goede leidraad. Recent lanceerde UNHCR verscheidene programma’s die er specifiek op gericht zijn om vrouwen gelijke toegang te verlenen tot bescherming, humanitaire hulp en diensten.

UNHCR zet bovendien gerichte acties op touw om slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld te helpen. Het betreft niet alleen psychosociale en medische hulp, maar ook gerechtelijke of rechtsbijstand en het bevorderen van de openbare veiligheid. De organisatie doet ook aan preventiewerk en lanceert bewustmakingscampagnes, organiseert culturele en sportactiviteiten en leerinitiatieven in verband met veiligheid. Ook worden energiebronnen geleverd om de risico’s te verminderen waaraan vrouwen en meisjes worden blootgesteld wanneer ze in het bos hout gaan sprokkelen. UNHCR moedigt tevens de ondersteuning van mannen en jongens aan in de strijd tegen seksueel en gendergerelateerd geweld en streeft naar een betere gegevensverzameling en gegevensanalyse.

 

Vluchtelingen

Onze voornaamste hulpdoelgroep zijn de miljoenen vluchtelingen wereldwijd.

Ontheemden

Ontheemden zijn op de vlucht in hun eigen land.

Terugkeerders

Terugkeerders zijn vluchtelingen die naar hun thuisland terugkeren.

Staatlozen

Miljoenen staatlozen zitten gevangen in een juridisch vacuüm en beschikken slechts over beperkte fundamentele rechten.

Asielzoekers

Asielzoekers hebben rechtsbijstand nodig in de procedure tot erkenning van de status van vluchteling.

Mannen

Mannen hebben bijzondere noden. Ze zijn vaak rechtstreeks verwikkeld in gewapende conflicten.

Kinderen

Kinderen zijn uitermate kwetsbaar en verdienen bijzondere aandacht.

Ouderen

Ouderen hebben specifieke behoeften, door beperkte mobiliteit en ziektes.

Mensen met handicap

Mensen met een handicap blijven grotendeels onzichtbaar.

URL: www.unhcr.be/nl/over-unhcr/wie-helpen-we/vrouwen.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.