«Αυτή η κάρτα θα μας φανεί πολύ χρήσιμη. Θα μπορώ να αγοράζω ρούχα και άλλα πράγματα για τα παιδιά, όταν χρειάζεται. Επίσης θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε το φαγητό που θα μαγειρεύουμε».
Η Muna, 31 χρονών, και οι τρεις κόρες της είναι πρόσφυγες στη Χίο. Έφυγε από τη Συρία όταν έχασε τον άντρα της στον πόλεμο. Η Muna είναι ανάμεσα στους περίπου 1000 ανθρώπους που ωφελούνται από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών που ξεκίνησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την προηγούμενη εβδομάδα για τους αιτούντες άσυλο στο νησί. Η δράση στη Χίο υλοποιείται σε συνεργασία με την οργάνωση Samaritan’s Purse και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής – Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που στόχο έχει να υποστηρίξει μεμονωμένα άτομα και οικογένειες προσφύγων στην αντιμετώπιση βασικών αναγκών όπως το επιπλέον φαγητό, η επικοινωνία, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας, οι μετακινήσεις, ο ρουχισμός και το εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά. Αποσκοπεί επίσης σε οφέλη που είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία και την κατάσταση των αιτούντων άσυλο όσο διαρκούν οι διαδικασίες ασύλου. Μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την αποκατάσταση του αισθήματος αξιοπρέπειας καθώς και να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους.
Η απόφαση χορήγησης οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών ήταν στην Ελλάδα μία κοινή απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η παρέμβαση αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου, συνεκτικού προγράμματος οικονομικής στήριξης που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα από το 2016.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017 όλοι οι δικαιούχοι αιτούντες άσυλο να έχουν παραλάβει την κάρτα τους.
Η χορήγηση χρηματικής βοήθειας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ανθρωπιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Υ.Α., ώστε να υποστηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πρόσφυγες στην ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών.