United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Έκκληση 261 εκατομμυρίων δολαρίων της Ύπατης Αρμοστείας

2/08

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2008

ΓΕΝΕΥΗ - 261 εκατομμύρια δολάρια ζητά φέτος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τα προγράμματά της προς όφελος ορισμένων από τα περίπου 4 εκατομμύρια ξεριζωμένων από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Συμπληρωματική Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για την Κατάσταση στο Ιράκ καλύπτει προγράμματα για πολλούς από τους 2,2 εκατομμύρια Ιρακινούς που βρίσκονται εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους, καθώς και για τα 2 εκατομμύρια που κατέφυγαν σε άλλες χώρες στην περιοχή, μεταξύ άλλων στη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Τουρκία και σε αρκετά Κράτη του Κόλπου. Η οργάνωση φροντίζει επίσης για σχεδόν 41.000 μη Ιρακινούς πρόσφυγες στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων Παλαιστινίων, Ιρανών, Τούρκων και άλλων.

Η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο μέσω εθελοντικών εισφορών από κυβερνήσεις, διαθέτει τώρα σχεδόν 350 άτομα προσωπικό που απασχολούνται στις επιχειρήσεις για το Ιράκ και τις γύρω χώρες.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εκτός του Ιράκ βρίσκονται στη Συρία και την Ιορδανία ενώ διαμένουν σε αστικές περιοχές, όπως στη Δαμασκό και το Αμμάν. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πλέον χρήματα και δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα. Εκτός από την άμεση βοήθεια σε ορισμένους από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της περιοχής που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους αριθμούς Ιρακινών, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους πόρους και τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των συστημάτων υγείας.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει πάνω από 220.000 Ιρακινούς σε γειτονικά κράτη, έχει προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε σχεδόν 210.000 περιπτώσεις ενώ έχει στηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα στη Συρία, την Ιορδανία και σε άλλες χώρες, επιτρέποντας έτσι σε 100.000 παιδιά πρόσφυγες να πάνε σχολείο. Σύμφωνα με την έκκλησή της για το 2008, η Ύπατη Αρμοστεία έχει θέσει ως στόχο να φέρει στο σχολείο 100.000 ακόμα παιδιά πρόσφυγες, φτάνοντας έτσι τις 200.000 μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η οργάνωση θα συνεχίσει επίσης να προσφέρει άμεση βοήθεια σε ευάλωτες οικογένειες, μεταξύ άλλων και μέσω ενός προγράμματος τραπεζικών καρτών για περιορισμένο αριθμό μηνιαίων αναλήψεων από οικογένειες με αρχηγό γυναίκα, χήρες και άτομα με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες.

Τα κονδύλια χρησιμοποιούνται επίσης για την κάλυψη ορισμένων αναγκών μέχρι και 15.000 Ιρακινών οικογενειών προσφύγων που μπορεί να αποφασίσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους κατά τη διάρκεια του 2008. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, τουλάχιστον 30.000 οικογένειες επέστρεψαν στα τέλη του 2007 σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αν και η Ύπατη Αρμοστεία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό. Το κείμενο της έκκλησης τονίζει ότι η Ύπατη Αρμοστεία δεν μπορεί προς το παρόν να προωθήσει ή να ενθαρρύνει την επιστροφή των Ιρακινών προσφύγων, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ασφάλειας και άλλων παραγόντων. Η οργάνωση είναι ωστόσο έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας σε όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Η νέα έκκληση καλύπτει επίσης την επανεγκατάσταση των πιο ευάλωτων Ιρακινών. Πέρυσι, πάνω από 21.000 περιπτώσεις μετεγκατάστασης Ιρακινών υποβλήθηκαν σε 16 κυβερνήσεις. Μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, περισσότεροι από 4.500 από αυτούς τους ανθρώπους είχαν όντως μετεγκατασταθεί. Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι θα υποβάλει τουλάχιστον 20.000 επιπλέον περιπτώσεις για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες μέσα στο 2008.

Η έκκληση για το 2008 καλύπτει επίσης προγράμματα για τους εσωτερικά εκτοπισμένους Ιρακινούς, αλλά σημειώνει ότι η παροχή βοήθειας σε πολλούς από αυτούς είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Την επίβλεψη μεγάλου μέρους της δουλειάς της Ύπατης Αρμοστείας μέσα στο Ιράκ την έχει αναλάβει τοπικό προσωπικό σε συνεργασία με Ιρακινές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το 2008, η Ύπατη Αρμοστεία θα επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας σε 400.000 από τους πλέον ευάλωτους των περίπου 2,2 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων στο Ιράκ. Τα Προγράμματα θα περιλαμβάνουν προστασία και νομική βοήθεια μέσω ενός δικτύου Κέντρων Προστασίας και Αρωγής, συμβουλευτική, παροχή αντικειμένων για το νοικοκυριό και για καταλύματα, στήριξη των καταυλισμών για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και έργα αποκατάστασης των υποδομών των τοπικών κοινοτήτων που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Η έκκληση κάνει ιδιαίτερο λόγο για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν 13.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Ιράκ, πολλοί από τους οποίους έχουν γίνει στόχοι ένοπλων ομάδων και δεν κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις για τους Παλαιστίνιους, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την πιθανότητα για μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία θα ενισχύσει επίσης την ετοιμότητα και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αυξάνοντας τα αποθέματά της στο Ιράκ και τη γύρω περιοχή για μέχρι και 370.000 ανθρώπους.

Αυτή η Συμπληρωματική Έκκληση για την Κατάσταση στο Ιράκ περιλαμβάνει τις ανάγκες της Ύπατης Αρμοστείας για το 2008, οι οποίες είχαν προηγουμένως ανακοινωθεί με τις Εκκλήσεις για την Υγεία και την Εκπαίδευση στο Ιράκ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 2007. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με την Τοπική Ομάδα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ως προς τις λεπτομέρειες μιας συνολικής έκκλησης του ΟΗΕ η οποία θα δημοσιευτεί αργότερα μέσα στο μήνα.

Το 2007, η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε πάνω από 152 εκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματα βοήθειας σε ξεριζωμένους Ιρακινούς στην περιοχή και σε πρόσφυγες μέσα στο Ιράκ.


Το πλήρες κείμενο της Έκκλησης είναι διαθέσιμο στα αγγλικά στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.unhcr.org/partners/PARTNERS/477b8f744.pdf

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.