United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Κάρτες Ταυτότητας της Υ.Α δίνουν στους Πρόσφυγες στο μπακλαντές ένα πρόσωπο.

23/07/2008

Καταυλισμός προσφύγων στην KUTUPALONG, Μπανγκλαντές, 23 Ιουλίου

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στη συντηρητική μουσουλμανική κοινότητα αυτού του καταυλισμού προσφύγων θεωρούνται προσάρτημα των ανδρών συγγενών τους και εξαρτώνται από αυτούς ακόμα για τα απολύτως απαραίτητα καθημερινά τους δελτία σίτισης.

Για τις γυναίκες πρόσφυγες, η αναγνώριση τους ως αυτούσιες οντότητες είναι ένα από τα οφέλη προστασίας που προσφέρουν οι κάρτες ταυτότητας που εκδίδονται από την Ύπατη Αρμοστεία για περισσότερους από 22.500 πρόσφυγες στους δύο καταυλισμούς προσφύγων του Μπανγκλαντές. «Είμαι πολύ χαρούμενη που λαμβάνω μια ταυτότητα στην ηλικία μου» είπε η Zohora Begum. Καθώς η 65-χρονη πρόσφυγας άγγιζε την καινούρια της κάρτα, υποσχέθηκε να την κρατάει «πάντα μαζί της, σε ασφαλές μέρος, ώστε κανένας να μην μπορεί να της την πάρει».

Οι νέες κάρτες που εκδόθηκαν αυτό το μήνα από την Ύπατη Αρμοστεία στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Kutupalong και της Nayapara, κοντά στο Cox Bazar στα νοτιοανατολικά της χώρας, αναγνωρίζονται ως έγκυρα έγγραφα ταυτοποίησης από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές. Εκδίδονται για κάθε πρόσφυγα άνω των πέντε ετών, φέρουν τη φωτογραφία του, το όνομα του τα στοιχεία του και το ευδιάκριτο λογότυπο της Ύπατης Αρμοστείας.  «Με τις κάρτες αυτές, οι πρόσφυγες θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τους εαυτούς τους ως άτομα τα οποία μένουν νόμιμα στο Μπαγκλαντές σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με τους εκπροσώπους του νόμου» είπε η Pia Prytz Phiri, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στο Μπανγκλαντές. Οι δύο καταυλισμοί προσφύγων φιλοξενούν περίπου 27.000 Μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Rohingya που έφυγαν από τη Μυανμάρ το 1991.

Οι κάρτες ταυτότητας αντικαθιστούν ένα σύστημα «οικογενειακού βιβλίου» το οποίο ήταν ταυτόχρονα δύσχρηστο και εύκολο να παραποιηθεί, με περιπτώσεις κατάσχεσης των βιβλίων από ηγέτες προσφύγων σαν μια μορφή τιμωρίας ή ακόμα και πώλησής τους σε τρίτους, που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες υπηρεσίες του καταυλισμού. Ο Mohammed Rafique, 38 χρονών, είπε πως ένιωσε «τιμημένος» από την καινούρια ταυτότητα που αποκατέστησε την κατάσταση. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι εγώ και η οικογένειά μου θα λαμβάναμε ταυτότητες» είπε αφού έλαβε την κάρτα του την Τρίτη.

Καθώς στο παρελθόν τα δελτία τροφίμων στους καταυλισμούς εκδίδονταν στο όνομα του αρχηγού της οικογένειας σύμφωνα με το οικογενειακό βιβλίο, δεν ήταν πάντα βέβαιο ότι κάθε οικογένεια θα λάμβανε τα δελτία που προβλέπονταν για εκείνη. Σε μία κοινωνία όπου η πολυγαμία είναι συνήθης, με τις νέες ταυτότητας και το νέο σύστημα δελτίων τροφίμων, οι δεύτερες και οι τρίτες σύζυγοι θα λαμβάνουν δελτία για τις ίδιες και τα παιδιά τους, ξεχωριστά από την υπόλοιπη οικογένεια. «Για εμάς, οι ταυτότητες είναι ορόσημο στην αναγνώριση καθενός πρόσφυγα και των ατομικών του δικαιωμάτων» είπε ο Phiri. «Επιτέλους υπάρχουμε ως ξεχωριστά άτομα και δεν δεν μας στοιβάζουν αδιακρίτως σε μια κατηγορία»

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.