United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει ανησυχία για τους αλλοδαπούς ανηλίκους και αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Πάτρας.

No. 07/08

7 Φεβρουάριου 2008

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τα πρόσφατα αστυνομικά μέτρα για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Πάτρας, όπου αιτούντες άσυλο και άλλοι μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, διαμένουν εδώ και χρόνια. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας κάνει έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν βίαια μέσα για την απομάκρυνση των αλλοδαπών από τον καταυλισμό.

Tο φαινόμενο της συγκέντρωσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην περιοχή γύρω από το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί χρόνιο και σύνθετο πρόβλημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του ζητήματος: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα στο άσυλο, τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά ζητήματα που τίθενται για την τοπική κοινωνία, την προστασία και πρόνοια των παιδιών, και την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας παραμένει στη διάθεση των Ελληνικών Αρχών προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος.

Υπολογίζεται ότι περίπου 250 ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που μπορεί να θίγονται από τα μέτρα των αστυνομικών αρχών στην Πάτρα.  Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία αλλά και τις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, τα παιδιά αυτά πρέπει να τεθούν υπό προσωρινή επιτροπεία με πρωτοβουλία των δικαστικών αρχών, και να τους παρασχεθεί δυνατότητα κατάλληλης στέγασης που να ανταποκρίνεται στις ειδικές τους ανάγκες.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τις Ελληνικές Αρχές να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου για όλα τα άτομα που ενδέχεται να χρήζουν διεθνούς προστασίας. Προϋπόθεση για αυτό, πριν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου απομάκρυνσης από τον καταυλισμό ή την περιοχή του λιμανιού, είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ενδιαφερομένων από τις αρχές, αναφορικά με το δικαίωμά τους στο άσυλο και τη σχετική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.  Για εκείνα τα άτομα που εκφράζουν την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο, τα αιτήματά τους πρέπει να εξεταστούν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και να τους παρασχεθούν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΄Υπατη Αρμοστεία έχει, σε συνεργασία με άλλους φορείς και μέσω της Αναπτυξιακής Σύμπραξης 'ΙΘΑΚΗ' της Κ.Π. EQUAL, απευθύνει σχετική επιστολή στις αρμόδιες αρχές, τον Οκτώβριο του 2007 (κείμενο επιστολής).

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.