United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Φύλαξη, διάσωση και Προστασία Προσφύγων στα Ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα.

No. 04/08

31 Ιανουαρίου 2008

Ημερίδα με θέμα: «Φύλαξη, Διάσωση και Προστασία Προσφύγων στα Ευρωπαϊκά Θαλάσσια Σύνορα», διοργανώθηκε χθες, Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.  Σκοπός της ημερίδας ήταν να συζητηθούν τα επίκαιρα θέματα της διάσωσης μετακινούμενων ανθρώπων στη θάλασσα - προσφύγων ή μεταναστών - καθώς και της παροχής διεθνούς προστασίας κατά τα οριζόμενα στο διεθνές και εθνικό δίκαιο.

Ο Επικεφαλής της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος υπογράμμισε ότι «οι λέξεις Φύλαξη – Διάσωση – Προστασία είναι τρεις λέξεις κλειδιά, που παραπέμπουν σε  πολιτικές, μέτρα και υποχρεώσεις ιδιαίτερης σημασίας αλλά διαφορετικής υφής, με ζητούμενο την εξισορρόπησή τους ώστε η εξασφάλιση της μιας να μην αναιρεί συστατικά στοιχεία της άλλης», ενώ παράλληλα επεσήμανε σχετικά με τους πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στην Ελλάδα ότι « με το βάρος να γέρνει στην αποτροπή, συχνά υποβαθμίζεται στην πράξη η επιταγή για προστασία…»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Τζωάννος και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Ηλίας Σιωνίδης εξήγησαν το μέγεθος του προβλήματος του φαινομένου της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας που επιτείνεται λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενώ αναφέρθηκαν και στη δράση του Λιμενικού Σώματος για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας τονίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

Η Ημερίδα περιελάμβανε δύο συνεδρίες με θέμα: Το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο της διάσωσης στη θάλασσα – Το ειδικότερο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων και Επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων και διάσωσης στη θάλασσα- Η θεωρία συναντά την πράξη. Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Περιφερειακού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Ρώμη, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, εμπειρογνώμονες από τη FRONTEX, το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, το Συνήγορο του Πολίτη και ακαδημαϊκοί. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και εκπρόσωποι συλλόγων σχετικών με τη ελληνική ναυσιπλοΐα.

Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά η ελληνική έκδοση του φυλλαδίου «Διάσωση στη Θάλασσα», το οποίο έχει εκπονηθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το φυλλάδιο απευθύνεται στα λιμενικά όργανα και περιέχει οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν, κατ’εφαρμογήν του διεθνούς δικαίου, σε περίπτωση κινδύνου ζωής στη θάλασσα και ανάγκης παροχής διεθνούς προστασίας.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.