United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Διάσκεψη της Καμπούλ: Υποσχέσεις για βιώσιμη επιστροφή

No. 50/08

19/11/2008

ΚΑΜΠΟΥΛ, Αφγανιστάν, 19 Νοεμβρίου - Υποσχέσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών για τους επαναπατριζόμενους και τους εκτοπισμένους στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Αφγανιστάν έδωσαν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και το Γραφείο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Η ιστορία της διαδικασίας επαναπατρισμού των Αφγανών σηματοδοτεί ένα από τα πιο μεγάλα και επιτυχή προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε ο Αφγανός Υπουργός Εξωτερικών Ρανγκίν Νταντφάρ Σπάντα κατά την έναρξη της Διεθνούς  Διάσκεψης για την Επιστροφή και την Επανένταξη των Αφγανών Προσφύγων την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, στην Καμπούλ.

«Η επιστροφή, από μόνη της, δεν θεωρείται επιτυχία. Πρέπει να ακολουθείται από επιτυχή επανένταξη, που θα είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχουν οι συνθήκες για κοινωνική και οικονομική ευημερία των προσφύγων,» πρόσθεσε. «Χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για την εξασφάλιση βασικών παροχών στους επαναπατριζόμενους, όπως είναι η πρόσβαση σε καλλιεργήσιμη γη, σε νερό, σε κατάλυμα, σε γενική εκπαίδευση, σε υγειονομική περίθαλψη καθώς και σε ηλεκτρισμό. Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία του να παρέχονται ευκαιρίες για απασχόληση ώστε οι πρόσφυγες να είναι αυτάρκεις.»

Από το 2002, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες – που αντιστοιχούν στο 20% του Αφγανικού πληθυσμού- έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Η συντριπτική πλειοψηφία έχουν επιστρέψει στις περιοχές από όπου κατάγονται, ωστόσο οι πιο πρόσφατα επαναπατριζόμενοι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες καθώς η δυνατότητα απορρόφησης από τη χώρα φτάνει στα όριά της. Κάποιοι –περιλαμβανομένων των 30,000 επαναπατριζόμενων που τώρα διαμένουν σε σκηνές στην ανατολική πλευρά- δεν μπορούν να επιστρέψουν στα χωριά τους εξαιτίας της ανασφάλειας, της έλλειψης καλλιεργήσιμης γης, καταλύματος, βασικών υπηρεσιών και ευκαιριών για εργασία. Αυτές οι προκλήσεις γίνονται ακόμα πιο σοβαρές δεδομένης της έλλειψης τροφίμων και της έντονης ξηρασίας, που εξαναγκάζουν χιλιάδες απελπισμένες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για άλλες περιοχές, ακόμα και για να ζήσουν στις διπλανές χώρες του Ιράν και του Πακιστάν.

Ο αντιπρόεδρος της Διάσκεψης, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ευχαρίστησε μαζί με την Αφγανική Κυβέρνηση το Ιράν και το Πακιστάν για τη φιλοξενία εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων τα τελευταία 30 χρόνια. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους ομολόγους μας στις τρεις αυτές χώρες ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο επαναπατρισμός γίνεται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια,» ανέφερε. «Το δικαίωμα να επιλέγεις ελεύθερα, έπειτα από ενημέρωση, είναι η καλύτερη και πιο πρακτική εγγύηση για βιώσιμη επιστροφή. Εξάλλου, το να μετατρέψεις κάποιον από πρόσφυγα σε μια χώρα σε εκτοπισμένο μέσα στην ίδια του την πατρίδα σίγουρα δεν εξυπηρετεί κανέναν.»

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Αφγανός Υπουργός υπεύθυνος για θέματα Προσφύγων και Επαναπατρισμού παρουσίασε μία μελέτη κόστους του Τομέα «Στρατηγική για τους Πρόσφυγες, τους Επαναπατριζόμενους και τους Εσωτερικά Εκτοπισμένους (IDPs)» στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Αφγανιστάν. Η μελέτη αυτή βασίζεται σε τρία πιθανά σενάρια για την περίοδο 2009-2013, με τις προγραμματισμένες επιστροφές να κυμαίνονται από 400,000 σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους, ανάλογα με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και στα γειτονικά κράτη. Τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη να ενισχυθούν τα προγράμματα για να μπορέσουν οι επαναπατριζόμενοι να επανενταχθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη καλλιεργήσιμη γη, το κατάλυμα, το νερό, την υγιεινή, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τα μέσα συντήρησης, με κόστος επανένταξης άνω των 509 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Στρατηγική για τους Πρόσφυγες, τους Επαναπατριζόμενους και τους Εσωτερικά Εκτοπισμένους παραμένει το πιο αποτελεσματικό σχέδιο για βιώσιμη επιστροφή. Η επιτυχία του απαιτεί τη συνεχιζόμενη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.» τόνισε ο Αφγανός Υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η κυβέρνηση «θα εργαστεί ώστε να αυξήσει την ικανότητα απορρόφησης της χώρας μας και θα σχεδιάσει καλύτερα τη διαχείριση και στήριξη της βιώσιμης επανένταξης. Έχουμε επίσης δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση των αρμόδιων υπουργείων που ασχολούνται με θέματα επαναπατρισμού, στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων και στην κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων.»

Ο Ύπατος Αρμοστής κ. Γκουτέρες δήλωσε, «Η εξασφάλιση μιας βιώσιμης επιστροφής για τους πρόσφυγες και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχουν τουλάχιστον μία κοινή λύση -τη συνολική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και των ευκαιριών απασχόλησης. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα παρακινήσει σίγουρα περισσότερους Αφγανούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ θα δώσει λόγους σε άλλους να μην εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.»

Στους συμμετέχοντες της ολοήμερης διάσκεψη περιλαμβάνονταν οι Αφγανοί Υπουργοί Προσφύγων και Επαναπατρισμού, Οικονομικών, Εκπαίδευσης, Εσωτερικών, Γεωργίας και Δημόσιας Υγείας.

Παρόντες ήταν και ο Υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μοχτάζ, ο Υπουργός Κρατών και Παραμεθόριων Περιοχών του Πακιστάν, Νατζαμουντίν Κααν, ο Υφυπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μουκιτέμπ και η Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Πόλα Ντομπριάνσκι.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.