Türkiye’de uluslararası koruma başvuru sahibi olarak bazı haklarınızın yanı sıra bazı yükümlülükleriniz de vardır. Türkiye’deki kanunlara uymanız gerekmektedir. Türkiye’deki kanunlara göre, sevk edildiğiniz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giderek kayıt olmanız şarttır.
Türkiye’deki Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) uluslararası koruma başvuru sahibi olarak size yükümlülükler getirmektedir. Dolayısıyla belirlenen kabul ve barınma merkezlerinde veya yetkililerin tespit ettiği bir ilde kalmak veya ikamet etmek zorunda kalabilirsiniz ve talep edildiği gibi ikametinizi yetkililere bildirmeniz zorunludur.
Makamlara kaydınız sırasında, size uymanız gereken usul ve yükümlülükler hakkında bilgi verilecektir. Aşağıdaki durumlarda uluslararası koruma başvurunuz geri çekilmiş sayılacaktır:
- Geçerli bir neden olmaksızın art arda üç kez mülakata katılmamanız durumunda,
- Geçerli bir neden olmaksızın bildirim görevinizi art arda üç kez yerine getirmemeniz durumunda,
- Sizin için belirlenen uydu şehre gitmemeniz durumunda,
- İldeki yetkililerin izni olmadan uydu şehirden ayrılmanız durumunda,
- Yetkililerin kişisel bilgilerinizi almalarına itiraz etmeniz durumunda,
- Kayıt ve mülakat aşamalarında yükümlülüklerinizi yerine getirmemeniz durumunda.
YUKK, yükümlülüklere uymamanız ve uluslararası koruma başvurunuzun GİGM tarafından reddedilmiş olması durumlarında haklarınızın kısıtlanabileceğini belirtmektedir.
Ancak eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim haklarınızın yükümlülüklerinizi yerine getirip getirmemenize bağlı olarak sınırlandırılmadığını unutmayın. Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimde herhangi bir zorlukla karşılaşırsanız, UNHCR ve ortaklarını bilgilendirebilirsiniz.