Geçici koruma altındaki Suriyelilerin hakları
Geçici koruma kapsamında kaydınız yapıldıktan ve Geçici Koruma Kimlik Kartınız çıkartıldıktan sonra, Türkiye’de size koruma ve hizmetler sağlanır ve yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Kayıttan sonra, durumunuza uygun daha kalıcı bir çözüm bulunana kadar Türkiye’de kalabilirsiniz. Aynı zamanda Suriye’ye zorla geri gönderilmeye karşı korunursunuz. Acil ihtiyaçlarınız için hizmet ve yardım alabilirsiniz ve temel haklara erişiminiz sağlanır.
İster kamplarda isterse kamp dışında ikamet ediyor olsunlar, geçici korumadan yararlanan Suriyelilere tanınan hak, hizmet ve yardımlar Geçici Koruma Yönetmeliği’nde tek tek sıralanmaktadır. Bu kapsamda sağlık, eğitim, sosyal yardımlar, psikolojik destek, tercümanlık hizmetleri ve işgücü piyasasına yasal erişim yönetmelikte yer almaktadır. İnternet sitesinin ilgili bölümlerinde bu konular hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Geçici koruma altındaki Suriyelilerin görevleri ve yükümlülükleri
Türkiye’de kaldığınız süre boyunca etkili bir koruma almak istiyorsanız, Türkiye’deki idari şartlara ve kanunlara uymanız gerekmektedir.
Örneğin, kayıt sırasında doğru kimlik bilgisi vermeli, yetkililerin kimliğinizi doğrulayabilmeleri için her türlü belgeyi sunmalı ve Türk makamları ile her zaman işbirliği kurmalısınız.
Türk makamları tarafından adresinizi bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeniz istenmişse, buna da uymanız gerekmektedir. Kimlik bilgilerinizde veya şahsi durumunuzda (adres, medeni hâl, ailenizdeki doğum ve ölümler, resmi istihdam durumunuz, vb.) herhangi bir değişiklik olduğunda 20 işgünü içerisinde Türk makamlarını bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Türkiye’deki yükümlülüklerini yerine getirmeyen Suriyeliler Türk kanunları uyarınca idari yaptırımlar veya cezai işlemlerle karşılaşabilirler. Yükümlülüklerinizi yerine getirmezseniz, bazı temel haklara erişiminiz Türk makamları tarafından kısıtlanabilir.
Bu nedenle, buradaki ikametiniz sırasında Türkiye’deki kurallara, kanunlara ve yükümlülüklere uymanız son derece önemlidir.