| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται για τρίτη φορά το Ιράκ και κάνει έκκληση για βοήθεια προς τους εκτοπισμένους

No. 33/09

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

ΒΑΓΔΑΤΗ – Η Αντζελίνα Τζολί, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισκέφτηκε μία ακόμη φορά το Ιράκ στις 23 Ιουλίου για να προσφέρει την υποστήριξή της στις εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινών που παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Κατά την επίσκεψή της που διήρκεσε μία μέρα, η Τζολί επισκέφτηκε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους στο προάστιο Τσικούκ της βορειοδυτικής Βαγδάτης. Εκεί συναντήθηκε με τέσσερις οικογένειες που εκτοπίστηκαν από την περιοχή του Αμπού Γρκάιμπ στη Δυτική Βαγδάτη, και από τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Παρά τις δυσκολίες στο Ιράκ, είπε η Τζολί, αυτή η χρονική στιγμή είναι μια ευκαιρία για τους Ιρακινούς να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. «Αυτή τη στιγμή, τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται στο Ιράκ, ωστόσο οι Ιρακινοί χρειάζονται μεγάλη στήριξη και βοήθεια για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.»

Οι οικογένειες με τις οποίες συναντήθηκε η Τζολί, εξέφρασαν το παράπονο ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να πάνε σχολείο και ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιατρική περίθαλψη για διάφορες ασθένειες. Ο 43άχρονος Αλί* έχτισε την πλίνθινη κατοικία του στο Τσικούκ ύστερα από την απόδρασή του από την περιοχή του Αμπού Γρκάιμπ μαζί με την 38χρονη γυναίκα του και τα έξι τους παιδιά πριν τέσσερα χρόνια.

«Η μόνη βοήθεια που είχαμε ήταν από την Ύπατη Αρμοστεία. Είναι οι μόνοι άνθρωποι που χτύπησαν την πόρτα μας. Όμως κοίτα πώς ζούμε, είναι πολύ δύσκολο για εμάς» είπε. «Χρειάζεται να έχεις πολλή δύναμη για να αντέξεις αυτή τη ζωή. Δεν ξέρω αν θα ήμουν αρκετά δυνατή να επιβιώσω σε μια τέτοια κατάσταση» αποκρίθηκε η Τζολί.

Σε ένα διπλανό σπίτι, η γνωστή ηθοποιός συνάντησε μία οικογένεια με 9 μέλη μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά που δεν πάνε ακόμα σχολείο και ένα μωρό με εξανθήματα σε όλο του το σώμα. Η Τζολί κρατούσε το νεογέννητο στην αγκαλιά της καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Η Σαλούα*, μία από τις νύφες της οικογένειας, σπούδαζε νομικά αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές της όταν η γενικευμένη βία τους ανάγκασε να τραπούν σε φυγή.

«Σε καμία περίπτωση», απάντησαν με μία φωνή τα μέλη της οικογένειας όταν η Τζολί τους ρώτησε αν θα ήθελαν να επιστρέψουν στην περιοχή όπου βρισκόταν το σπίτι τους. «Οι γείτονές μας επέστρεψαν και οι τρεις κόρες τους σκοτώθηκαν» είπε η Σαλούα. «Γιατί συμβαίνει αυτό σε εμάς;» αναρωτήθηκε.

«Έχουν δίκιο να αισθάνονται αδικημένοι», είπε η Τζολί, που υποσχέθηκε να επιστρέψει στο Ιράκ. «Θέλω να γυρίσω και να σας βρω σε ένα καλύτερο μέρος και σε διαφορετική κατάσταση. Ελπίζουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία και η κυβέρνηση θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα κομμάτι γης. Χρειάζεστε βοήθεια όχι επειδή είστε φτωχοί αλλά επειδή είστε το μέλλον του Ιράκ» τόνισε και πρόσθεσε ότι ελπίζει η Σαλούα να καταφέρει να γίνει δικηγόρος.

«Η εικόνα σε αυτόν τον καταυλισμό είναι σκληρή αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που κατάφεραν να επιστρέψουν σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές» είπε η Τζολί αργότερα. «Υπάρχουν αλλαγές. Αρκετοί εσωτερικά εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους. Δεν είναι πολλοί, αλλά σημειώνεται πρόοδος.»

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι μένουν πια στο Τσικούκ, κυρίως γυναίκες και παιδιά συμπεριλαμβανομένων και αρκετών χιλιάδων ντόπιων. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό ούτε και ένα λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα ή ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι. Η περιοχή είναι γεμάτη σκουπίδια παρόλο που Ύπατη Αρμοστεία την είχε καθαρίσει στις αρχές του χρόνου.

Τους τελευταίους μήνες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεταφέρει πόσιμο νερό για τους κατοίκους ενώ παράλληλα έχει κάνει εργασίες για την αποκατάσταση του συστήματος ύδρευσης και μικρές επιδιορθώσεις στα καταλύματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, 1,6 εκατομμύρια Ιρακινοί εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας ύστερα από ένα κύμα θρησκευτικών συρράξεων που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2006 ύστερα από τον βομβαρδισμό ενός τζαμιού στην αρχαία πόλη της Σαμάρα. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας από τα μέσα του 2008.

Από τον Απρίλιο του 2008, η Ύπατη Αρμοστεία έχει επισκευάσει καταλύματα πρώτης ανάγκης και έχει αναβαθμίσει ήδη υπάρχουσες κατοικίες για 5.000 οικογένειες ενώ περίπου 20.000 σπίτια θα επιδιορθωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες παραμένουν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Συρία και την Ιορδανία.

Αυτό ήταν το τρίτο ταξίδι της Τζολί στο Ιράκ. Τον Αύγουστο του 2007, επισκέφτηκε 1.200 πρόσφυγες στον καταυλισμό του Αλ Ουαλίντ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Είχε επισκεφτεί επίσης τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2008 όταν και επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και έκανε έκκληση για βοήθεια.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.