United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

06 March 2013

 «Υπάρχει μια οικουμενική αλήθεια, που ισχύει για όλα τα κράτη, τους πολιτισμούς και τις κοινότητες: η βία κατά των γυναικών δεν είναι ποτέ αποδεκτή, ποτέ δικαιολογημένη, ποτέ ανεκτή».

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν

 

ΑΘΗΝΑ – 5 Μαρτίου 2013. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στο επίκεντρο των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013. Με σύνθημα «Μια υπόσχεση παραμένει υπόσχεση: Ώρα για δράση ώστε να σταματήσουμε την βία κατά των γυναικών», η Παγκόσμια Ημέρα φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβικό σημείο, για την ανανέωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας προς το συγκεκριμένο σκοπό.

Για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί βασική προτεραιότητα. Το φύλο μπορεί να αποτελέσει βάσιμη και δικαιολογημένη αιτία δίωξης, ενώ οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους και δυσκολίες, αναζητώντας ασφάλεια. Η διευρυμένη παρουσία της Υ.Α. σε εμπόλεμες περιοχές, σε χώρες ασύλου και επαναπατρισμού, καθώς και η συνεργασία του οργανισμού με γυναίκες και κορίτσια, αποτελούν αναγκαία βήματα για την εξασφάλιση της προστασίας τους. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Συρία, αυτή καθίσταται επιτακτική: Σύμφωνα με την επικεφαλής του Τομέα Προστασίας της Υ.Α., Erika Feller, ο πόλεμος συνοδεύεται όλο και περισσότερο από βιασμούς και σεξουαλική βία, που χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό, απειλώντας την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και τον κοινωνικό ιστό των οικογενειών και των κοινοτήτων.

Κάποιες φορές, η έμφυλη βία συνδέεται με τη ρατσιστική, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μίγμα. Γυναίκες αλλοδαπής καταγωγής, μεταξύ των οποίων γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο, πέφτουν θύματα διπλής διάκρισης, γεγονός που αυξάνει τον αποκλεισμό τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, το γραφείο της Υ.Α. στην Αθήνα επιχειρεί να αναδείξει το ζήτημα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!». Στο επόμενο διάστημα, στην ιστοσελίδα της εκστρατείας, 1againstracism.gr, θα μπορείτε να βρείτε πρωτότυπες συνεντεύξεις, αναλύσεις και μαρτυρίες για το θέμα, να παρακολουθήσετε σχετικά βίντεο και slideshows, αλλά και να συμβάλετε στη συζήτηση στέλνοντας το δικό σας υλικό, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης 1@1againstracism.gr.
 
Το αφιέρωμα της εκστρατείας στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Μαρίας Στρατηγάκη (πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου) αναφορικά με τη σχέση πατριαρχίας και ρατσισμού. Ανήμερα της επετείου, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η ιστοσελίδα θα παρουσιάσει με ελληνικούς υπότιτλους το τραγούδι «Είμαστε Μία Γυναίκα» (We are «One Woman»). Το τραγούδι συνέθεσαν κι ερμήνευσαν, ειδικά για την Ημέρα αυτή, γνωστοί καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.
 
Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 15 Μαρτίου, παράλληλα με την 57η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας, η οποία διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση μέχρι σήμερα, με θέμα την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Σε αυτή, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women) θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους σχετικούς θεσμούς και τη νομοθεσία τους, αλλά και να αυξήσουν τις πολιτικές δεσμεύσεις και τις δράσεις τους για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Η έμφυλη βία αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες και επικίνδυνες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Πρόκειται για ένα οικουμενικό φαινόμενο, που διαρρηγνύει οικογένειες και κοινότητες, εμποδίζει την ανάπτυξη και κοστίζει στα κράτη δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω της απαιτούμενης υγειονομικής περίθαλψης και της χαμένης παραγωγικότητας.
 
Αδιαμφισβήτητα, στις μέρες μας έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Εκατόν ογδόντα επτά χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών  (CEDAW), ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πλέον αναγνωρίζει τη σεξουαλική βία ως τακτική πολέμου. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.
 
•Οι μισές από τις σεξουαλικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν ως θύματα κορίτσια κάτω των 16 ετών.
•Παγκοσμίως, 603 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κράτη όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα.
•Έως και το 70% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο αναφέρουν ότι έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
•Πάνω από 60 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως αποτελούν παιδιά-νύφες, καθώς παντρεύονται σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα το 2012, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να είναι μια τρομακτική πραγματικότητα ανά την υφήλιο. Για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, «φέτος, στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, μετατρέπουμε την οργή μας σε δράση». Κατά το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων των δραστηριοτήτων για την επιβολή, τη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.