Αθήνα, 14 Ιουλίου 2009
Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για τις εξελίξεις στη Πάτρα
Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο του πρόχειρου καταυλισμού που είχε στηθεί στην Πάτρα. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου, οι Ελληνικές αρχές εισήλθαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό και ξεκίνησαν επιχείρηση εκκαθάρισης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 44 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο υποδοχής στην Κόνιτσα. Επιπλέον, οι αρχές εντόπισαν και μετέφεραν σε ξενοδοχείο στην Πάτρα, για προσωρινή στέγαση, 20-25 καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο. Ένας άγνωστος αριθμός που διέμενε στον καταυλισμό χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Πάτρας.
Μετά την απομάκρυνση όλων όσων διέμεναν στον καταυλισμό, πυρκαγιά ξέσπασε στο χώρο από άγνωστη αιτία. Η Ύπατη Αρμοστεία υποστήριζε εδώ και καιρό ότι ο πρόχειρος καταυλισμός της Πάτρας δεν παρείχε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Ωστόσο, η Υ.Α. ανησυχεί επειδή δεν βρέθηκε εναλλακτική λύση για πολλούς από τους ανθρώπους αυτούς, ενώ εκτιμά πως πολλοί μεταξύ των πρώην ενοίκων του καταυλισμού, συμπεριλαμβανομένων και αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων, είχαν εγκαταλείψει το χώρο προτού ξεκινήσει η επιχείρηση εκκαθάρισης. Δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται τώρα, ενώ υπάρχει φόβος πολλοί να είναι άστεγοι.
Η Υ.Α. έχει επανειλημμένα καλέσει τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν την ποιότητα των συνθηκών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Η έλλειψη διερμηνείας και υπηρεσιών νομικής βοήθειας στο αστυνομικό τμήμα της Πάτρας περιορίζουν τη δυνατότητα των αρχών να λαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα ασύλου. Η Υ.Α. επιθυμεί να συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές έτσι ώστε να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές λύσεις για τους αιτούντες άσυλο. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως όλοι οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δεν θα απελαθούν από τη χώρα και ότι τα αιτήματά τους για προστασία θα εκτιμηθούν πλήρως.
Η Υ.Α. εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά και με μια άλλη εξέλιξη. Ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποκεντρώνει τη λήψη αποφάσεων για τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό σε πάνω από 50 αστυνομικές διευθύνσεις ανά την επικράτεια. Επιπλέον, καταργεί την υπάρχουσα επιτροπή προσφυγών, προβλέποντας περιορισμένη δικαστική επανεξέταση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα αποφαίνεται για τα νομικά σφάλματα της απόφασης χωρίς να κρίνει τα πραγματικά περιστατικά. Οι νέες αυτές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα καταστήσουν την προστασία ακόμη πιο δύσκολη στην Ελλάδα για εκείνους που τη χρειάζονται.
Η Υ.Α. αναγνωρίζει τις σημαντικές πιέσεις που ασκεί η παράτυπη μετανάστευση στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της διαδικασίας ασύλου στη χώρα. Κατά τη διάρκεια του 2008, σχεδόν 20.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα μόλις 379 άνθρωποι έλαβαν διεθνή προστασία.
« Επιστροφή