Nansen 2014: Mariposas (“Fluturii”) – vieți riscate, zi de zi
Mariposas îşi riscă viața zi de zi pentru a oferi asistență femeilor deplasate forțat şi celor care au fost subiectul violenței sexuale sau fizice. Multe sunt supraviețuitoare ale abuzului şi pot empatiza cu femeile pe care le ajută.
De la stânga:
Maritza Asprilla Cruz. S-a alăturat Mariposas în urmă cu doi ani. Le învață pe femei cum să aibă grijă de ele.
Gloria Amparo Murillo. Este co-fondatoare a Mariposas. S-a confruntat cu amenințări directe după ce a ajutat o mamă/fiică care suferea din cauza abuzului domestic.
Mery Medina. Coordonează un grup de 30 de femei ale căror soți/fii au fost asasinați sau au dispărut.
Foto: UNHCR/L.Zanetti/2014
Realități brutale: Calmul relativ al oraşului portuar Buenaventura contrazice nivelul de brutalitate întâlnit la sol. Grupări armate rivale îşi marchează teritoriul iar locuitorii au grijă să nu depăşească granițele. Cei care se rătăcesc dincolo de aceste granițe pot fi ucişi, mutilați, răpiți sau violați. UNHCR / L. Zanetti / 2014.
Cei mai vulnerabili: Ghetourile de pe marginea apei sunt zonele cele mai afectate de violență şi strămutare. Femeile şi copiii sunt ținta frecventă. Conform cifrelor oficiale, aproape 51.000 de persoane din Buenaventura au fost forțate să îşi părăsească casele datorită conflictului armat din 2011 până în 2013. UNHCR / J. Arredondo / 2014.
Granițe invizibile: Pentru a putea ajunge la femeile aflate în pericol, voluntarele Mariposas trebuie să străbată granițele invizibile stabilite de grupările armate. In ciuda riscurilor, Mery Medina crede că propagarea conştientizării asupra violenței sexuale în condiții de conflict va ajuta femeile, familiile lor şi comunitatea să se vindece şi să devină mai puternice. UNHCR / J. Arredondo /2014.
Niciun refugiu în calea violenței: Luz Dary Santiesteban a fugit în Buenaventura în 1995 pentru a scăpa de violențe, însă siguranța a fost iluzorie. In 2004, membrii ai unei grupări armate au amenințat-o cu violarea fiicei ei ca pedeapsă pentru activismul comunitar al lui Luz. Luza intervenit şi a fost violată în grup. Câțiva ani mai târziu, după ce s-a alătura Mariposas, ea a găsit curajul de denunța actul. Santiesteban a spus că a denunța “a fost ca şi când a scos din ea cancerul care o consuma.” UNHCR / J. Arredondo / 2014
Aprecierea de sine: Maritza Asprilla Cruz coordonează un atelier săptămânal în care învață femeile despre drepturile lor. “Dacă tu nu te apreciezi pe tine însăți, nimeni nu te va aprecia,” le spune Maritza participantelor. Mariposas crede că prin consolidarea stimei de sine femeile vor fi ajutate să evite încurcăturile create de violență, şantaj şi strămutare care au devenit realități zilnice pentru mulți din Buenaventura. UNHCR / J. Arredondo / 2014
A da o mână de ajutor: Intr-o societate în care violența se regăseşte pretutindeni în viața zilnică, există o lipsă totală de încredere. Sistemul de sprijin al Mariposas se bazează pe tradiția comadreos (năşitul), în care este oferită dragoste şi sprijin necondiționat tuturor celor care sunt luate sub aripa protectoare a Mariposas. Acest tip de solidaritate le permite oamenilor să îşi recapete stima de sine şi încrederea. UNHCR / J. Arredondo / 2014.
Cunoaşte-ți drepturile: Gloria Amparo le explică tinerelor femei programul de incluziune al Mariposas. Ea este convinsă că modul de a le oferi putere femeilor care suferă de pe urma deplasării forțate şi abuzului este de a se asigura că acestea îşi cunosc drepturile. “Când o femeie îşi cunoaşte drepturile, asta îi permite să aibă opțiuni şi să ia decizii. Cunoscându-ți drepturile te poți apăra mai bine pe tine şi comunitatea ta,” spune ea. UNHCR / J. Arredondo / 2014
Ruperea tăcerii: Lipsa încrederii în instituțiile loca;e şi accesul limitat la clinici şi spitale le împiedică pe femei să denunțe infracțiunile şi să obțină atenția medicală de care au nevoie. Mery Medina ajută femeile, pas cu pas, în ceea ce poate fi un proces agonizant. Mery crede că a vorbi despre violența sexuală în conflict este singura modalitate de a o opri. UNHCR / J. Arredondo / 2014
Share this story