United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τη Συρία προς το Λίβανο, για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις

Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.   19 November 2013

Στη Συρία, περίπου 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη Qarah, διασχίζοντας τα σύνορα προς τον ανατολικό Λίβανο. Από την περασμένη Παρασκευή, ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται  στο πεδίο στο Λίβανο και συνεργάζονται με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και τις τοπικές αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτή την εισροή.

Αφορμή για τον εκτοπισμό είναι η αναφερόμενη κλιμάκωση της βίας στην Qarah και τα γύρω χωριά. Οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι πέρασαν πολλές ημέρες σε υπόγεια καταφύγια πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μια δεκαμελής οικογένεια μας είπε ότι ταξίδεψε στριμωγμένη σε ένα και μόνο αυτοκίνητο το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να φύγει, καθώς η κατάσταση είχε γίνει «αφόρητη».

Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες πλέον διαμένουν στην πόλη Arsal, στο βόρειοανατολικό Λίβανο. Η Arsal, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, φιλοξενεί περίπου 60.000 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν 20.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ήδη πριν από την τελευταία εισροή.  

Περίπου 100 οικογένειες μετέβησαν μέσω της Arsal σε κοντινά χωριά όπως τα Jdeide, Fakeha και Al-Ain, ενώ οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι την Κυριακή περίπου 300 οικογένειες επέστρεψαν στην πόλη Yabrud της Συρίας.

Η Υ.Α. και οι εταίροι της διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για αυτές τις απότομες μετακινήσεις πληθυσμών – ακόμα κι αν συμμετάσχει σε αυτές ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων. Εκφράζονται ανησυχίες ότι η διατήρηση της βίας στην περιοχή της Qarah και σε κεντρικές πόλεις της περιοχής Qalamoun ίσως αναγκάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Συρία για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της ανατολικής Μπεκάα.

Από τις νεοαφισχθείσες οικογένειες Σύρων στην Arsal, πάνω από 1.000 καταγράφηκαν από τις τοπικές δημοτικές αρχές τις τρεις τελευταίες ημέρες και έλαβαν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.
Αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η βοήθεια περιλαμβάνει δέματα με τρόφιμα, κουβέρτες, στρώματα, μαγειρικά σκεύη και είδη ατομικής υγιεινής.

Η παροχή στέγης σε αυτό το μεγάλο αριθμό νεοεισερχόμενων εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε τέσσερα προσωρινά συλλογικά καταλύματα, τα οποία βρίσκονται σε δημόσια κτήρια και τζαμιά. Μέχρι και 80 οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε ανεπίσημους οικισμούς, ενώ άλλοι έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδιες κατοικίες σε ημιτελή κτίρια ή διαμένουν με οικογένειες ντόπιων. Καμία από αυτές τις ρυθμίσεις δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.

Η Υ.Α. και οι εταίροι της είναι έτοιμοι να προσφέρουν περαιτέρω επιλογές στέγασης, εάν η κυβέρνηση εγκρίνει την παραχώρηση γης για αυτό το σκοπό. Εν τω μεταξύ, γίνονται όλο και περισσότερες ενέργειες για να εξασφαλιστεί ότι οι τοποθεσίες προσωρινής διαμονής προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης και παρέχουν κάποια ζεστασιά στους πρόσφυγες.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής αποτελεί κύριο μέλημά μας. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συνεργάτες μας έχουν παραχωρήσει αποχωρητήρια και δεξαμενές νερού, ενώ παράλληλα έχουν διαθέσει κινητές ιατρικές μονάδες οι οποίες παρέχουν άμεσα υπηρεσίες υγείας. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και οι εταίροι του έχουν προσφέρει εμβόλια και συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Α. Οι έγκυες γυναίκες και οι πρόσφυγες που φέρουν τραύματα από τις συγκρούσεις επίσης λαμβάνουν άμεση βοήθεια.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.