United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. ζητά την προσωρινή διακοπή της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου

03 January 2014

Η Υ.Α. εξέδωσε σήμερα ένα έγγραφο θέσεων, το οποίο παροτρύνει τα κράτη που συμμετέχουν στον Κανονισμό του Δουβλίνου να αναστείλουν προσωρινά την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία. Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι οι αιτούντες άσυλο στη Βουλγαρία αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, λόγω των συστημικών ελλείψεων στις συνθήκες υποδοχής και τις διαδικασίες ασύλου.

Η εκτίμηση της Υ.Α. δείχνει ότι οι αιτούντες άσυλο στη Βουλγαρία συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η σίτιση και η υγειονομική περίθαλψη. Αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταγραφή, οι οποίες οδηγούν στη στέρηση των βασικών δικαιωμάτων τους, και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αυθαίρετης κράτησης. Επιπλέον, σημαντικές προκλήσεις τίθενται στην πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, ενώ παράλληλα υπάρχουν συνεχείς αναφορές για αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα.

Ο κανονισμός του Δουβλίνου παρέχει ένα σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αρμοδιότητας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τα οποία κατατίθενται σε κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλα κράτη που έχουν συμβληθεί με τον κανονισμό του Δουβλίνου. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι κάθε αίτημα θα εξετάζεται δίκαια από ένα κράτος, ώστε να αποτραπούν τα πολλαπλά αιτήματα και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα.

 

Η Υ.Α. έχει διαπιστώσει ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν σημαντικά κενά στην εφαρμογή των νόμων και των πολιτικών για  την παροχή διεθνούς προστασίας στη Βουλγαρία. Αυτά τα κενά έχουν επιδεινωθεί με την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν τους τελευταίους μήνες, ιδίως εκείνων που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία. Το 2013 περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Βουλγαρία, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 1.000 αιτούντων άσυλο ετησίως από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007.

Η Υ.Α. επίσης καλεί τις βουλγαρικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Προτείνουμε την εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από την 1η Απριλίου 2014. Αυτό το διάστημα των τριών μηνών θα δώσει την ευκαιρία στις βουλγαρικές αρχές και στους εταίρους τους –συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), των ΜΚΟ και της Υ.Α.– να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής και τις διαδικασίες ασύλου. Εν τω μεταξύ, η αποχή από τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία επίσης θα αποτελούσε σημαντική επίδειξη αλληλεγγύης στην παρούσα συγκυρία.

Ένα σχετικό έγγραφο με τις θέσεις της Υ.Α. είναι διαθέσιμο σε αυτόν το σύνδεσμο: http://www.refworld.org/docid/52c598354.html

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.