United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής απονέμει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν σε μια χαρισματική μοναχή από το Κονγκό

30 September 2013

©UNHCR/M.Henley
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres (δεξιά) απονέμει το μετάλλιο του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν για το 2013 στην αδελφή Angélique Namaika από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πίσω από τη νικήτρια βρίσκονται (από αριστερά προς τα δεξιά), ο Jan Egeland του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο Ελβετός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Alexander Fasel, καθώς και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide. © UNHCR/M.Henley

ΓΕΝΕΥΗ, 30 Σεπτεμβρίου (Υ.Α.) – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, απένειμε τη Δευτέρα το βράδυ το ετήσιο Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας σε μια χαρισματική μοναχή από το Κονγκό, ως αναγνώριση του έργου της με το οποίο βοηθά εκατοντάδες εκτοπισμένες και κακοποιημένες γυναίκες να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

«Αυτό το βραβείο, αυτό το μετάλλιο, δεν είναι μόνο για μένα. Είναι για όλες τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά που έχουν απαχθεί από τον LRA [τον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου, μια ομάδα ανταρτών από την Ουγκάντα]», δήλωσε η αδελφή Angélique Namaika, αφού παρέλαβε το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν από τον κ. Guterres, κατά τη διάρκεια τελετής στο Bâtiment des Forces Motrices της Γενεύης.

«Ποτέ δεν θα το βάλω κάτω. Γιατί ακόμη κι αν βοηθήσω ένα μόνο άτομο, αυτό ήδη θα αποτελεί επιτυχία», πρόσθεσε η 46χρονη Ρωμαιοκαθολική μοναχή από την επαρχία Orientale της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν αρκετές εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσώπων που παρευρίσκονταν στην ετήσια διάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Ο κ. Guterres ανέφερε ότι είχε ακούσει και είχε δει πολλά άσχημα πράγματα κατά τις επισκέψεις του σε πρόσφυγες και άλλους βίαια εκτοπισμένους στην Αφρική. «Όταν όμως βλέπεις την αδελφή Angélique, ξαφνικά η αντίληψή σου αλλάζει», σημείωσε. «Και πιστεύεις ότι ο Θεός έχει ένα χέρι [βοήθειας]. Είναι το χέρι του Θεού».

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν πήρε το όνομά του από τον Fridtjof Nansen, έναν Νορβηγό εξερευνητή της Αρκτικής, διπλωμάτη, επιστήμονα και ανθρωπιστή. Καθιερώθηκε το 1954, προκειμένου να τιμήσει ένα πρόσωπο, μια ομάδα ή οργάνωση για το εξαιρετικό έργο τους προς όφελος των βίαια εκτοπισμένων.

Η αδελφή Angélique ακολουθεί μια σειρά από επιφανείς νικητές. Τιμάται για το ρόλο της στην προσπάθεια βελτίωσης της ζωής περισσότερων από 2.000 γυναικών και κοριτσιών που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και έχουν κακοποιηθεί από τον LRA ή άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή Dungu της επαρχίας Orientale στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πολλές από τις γυναίκες που βοήθησε η αδελφή Angélique στο Κέντρο Επανένταξης και Ανάπτυξης το οποίο διευθύνει, έχουν βιώσει απαγωγές, καταναγκαστική εργασία, ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, βιασμούς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσέγγισή της, που στηρίζεται στη διαπροσωπική επαφή, τις βοηθά να αναρρώσουν από τα τραύματα και τις πληγές. Σαν να μην έφτανε η κακοποίηση που έχουν υποστεί, αυτές οι ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, λόγω της δοκιμασίας τους.

Η αδελφή Angélique βοηθά τα θύματα να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να καταστούν αυτάρκεις, διδάσκοντάς τους ένα επάγγελμα και πώς να ξεκινήσουν μια μικρή επιχείρηση ή ενθαρρύνοντάς τες να επιστρέψουν στο σχολείο. Οι μαρτυρίες αυτών των γυναικών δείχνουν πώς η αδερφή Angélique έχει αλλάξει τη ζωή τους, γι’ αυτό και πολλές την αποκαλούν χαϊδευτικά «μητέρα». Η ίδια η αδελφή Angélique έμαθε από πρώτο χέρι τον πόνο του αναγκαστικού εκτοπισμού, καθώς είχε εκτοπιστεί λόγω της βίας του LRA το 2009.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσής της ως φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν στις 17 Σεπτεμβρίου, η αδελφή Angélique έχει δεχθεί επαίνους και συγχαρητήρια από ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie της έστειλε ένα μήνυμα με τα θερμά της συγχαρητήρια και δήλωσε πως το έργο της αδελφής Angélique «θα μπορούσε να επιστήσει την προσοχή στις καταστροφικές συνέπειες του βιασμού και της σεξουαλικής βίας, καθώς και στην ανάγκη απονομής δικαιοσύνης και παροχής βοήθειας στους επιζώντες».

Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Paulo Coelho, τα βιβλία του οποίου σημειώνουν μεγάλες πωλήσεις, επίσης επαίνεσε τη νικήτρια του Βραβείου Νάνσεν στην τελετή της Δευτέρας στη Γενεύη, περιγράφοντας το έργο της ως «μάθημα συμπόνιας». Τη μουσική επένδυση της τελετής απονομής του βραβείου ανέλαβαν η βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Dido, η μαλαισιανή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Yuna και οι υποψήφιοι για Grammy μουσικοί από το Μάλι Amadou και Mariam. «Η γνωριμία με την αδελφή Angélique ήταν υπέροχη. Μου πρόσφερε μεγάλη έμπνευση το να τραγουδώ γι’ αυτήν», δήλωσε η Dido μετά το τραγούδι της.

Ύστερα από την τελετή, η αδελφή Angélique θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου θα τη δεχθεί στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος στις 2 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Όσλο, για άλλες συναντήσεις.  Το βραβείο περιλαμβάνει ένα αναμνηστικό μετάλλιο, καθώς και χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων, το οποίο δωρίζουν οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Ελβετίας προκειμένου να στηρίξουν ένα πρόγραμμα της επιλογής του νικητή.

Η ανακοίνωση του ονόματος της νικήτριας συμπίπτει με τη δημοσίευση το Σεπτέμβριο μιας έκθεσης για τη ζωή όσων έχουν εκτοπιστεί από τη βία του LRA. Από το 2008, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην επαρχία Orientale της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό – σε μερικές περιπτώσεις περισσότερες από μία φορές. Σήμερα, περίπου 320.000 εξ αυτών παραμένουν εκτοπισμένοι. Η έκθεση, την οποία συνέταξε η Υ.Α. και το IDMC (Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού), επισημαίνει τους λόγους που η βία του LRA έχει προκαλέσει

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2011.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.