Ομάδα της Ύ.Α. στη Συρία επέστρεψε στη Δαμασκό το βράδυ της Πέμπτης, 29 Νοεμβρίου, ύστερα από διήμερη αποστολή αξιολόγησης στη Χομς, όπου ανέφερε ότι χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν σε κοινόχρηστα καταλύματα χωρίς θέρμανση. Τα μισά από τα νοσοκομεία της πόλης δεν είναι λειτουργικά, ενώ παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, οι οποίες κυμαίνονται από φάρμακα μέχρι κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα και παιδικά υποδήματα.
Η Ομάδα, με επικεφαλής τον εκπρόσωπό μας στη Συρία, ανέφερε ότι η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος (SARC), η οποία συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία, είχε μέχρι τότε καταγράψει 250.000 εκτοπισμένους εντός της πόλης Χομς και γύρω από αυτή.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, η ομάδα συναντήθηκε με ομολόγους της από την SARC και ενημέρωσε τους τοπικούς αξιωματούχους σχετικά με τις ενέργειες της Ύπατης Αρμοστείας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη εδώδιμης βοήθειας. Στην ομάδα συμμετείχε ο συντονιστής της Ύ.Α. για τα καταλύματα στη Συρία, προκειμένου να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα συμμετοχής στην αποκατάσταση καταλυμάτων.
Η Ύ.Α., που διαθέτει περισσότερους από 350 υπαλλήλους σε πέντε σημεία σε όλη τη Συρία, δραστηριοποιείται στην πόλη από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ παρέχει βοήθεια μέσω της SARC από τον Ιούνιο. Η ομάδα επισκέφθηκε δύο κοινόχρηστα κτίρια, στο πρώτο από τα οποία στεγάζονται 70 οικογένειες (400 άτομα). Στο δεύτερο κτήριο, που αποτελεί το μεγαλύτερο κατάλυμα τέτοιου είδους στη Χομς, στεγάζονται πάνω από 400 οικογένειες (2.300 άτομα). Στην πόλη έχουν συσταθεί τοπικά δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία παρέχουν πολύ οργανωμένη βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής, όμως οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες.
Πολλά παιδιά δεν έχουν πάει σχολείο τους τελευταίους 18 μήνες. Ορισμένα νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε κοινόχρηστα καταλύματα και το 60% των γιατρών της Χομς έχουν φύγει, μαζί με άλλο ιατρικό προσωπικό. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.
Καθώς σημειώνονται ήδη χαμηλές θερμοκρασίες, πλαστικά καλύμματα της Ύ.Α. χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις πόρτες και τα παράθυρα που λείπουν σε κοινόχρηστα κέντρα, καθώς και ως διαχωριστικά δωματίων. Κανένα από τα κτίρια δεν έχει θέρμανση, ενώ υπάρχει έλλειψη σε κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα και παιδικά υποδήματα.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, έφτασαν στη Χομς εννέα φορτηγά της Ύ.Α. με επείγουσα χειμερινή βοήθεια, τα οποία μετέφεραν 6.000 παπλώματα, 12.000 στρώματα, 13.000 χειμωνιάτικες κουβέρτες, 1.000 καλύμματα και 6.000 πακέτα σερβιέτες. Τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη η παράδοση επιπλέον προμηθειών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή της βοήθειας σε περίπου 3.000 νοικοκυριά (15.000 άτομα). Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, είχαν διανεμηθεί πακέτα βοήθειας σε 5.000 εκτοπισμένες οικογένειες στη Χομς.
Ένα μέλος του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας έχει αποσταλεί στην Χομς. Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη χειμερινή ανταπόκρισή μας, διανέμοντας περισσότερες χειμερινές κουβέρτες, παπλώματα και στρώματα. Επίσης, βρισκόμαστε στη διαδικασία εντοπισμού νέων συνεργαζόμενων ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου να επεκτείνουμε το τοπικό δίκτυο διανομής. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες με τους εταίρους μας, για την αποκατάσταση περίπου 40 κοινόχρηστων καταλυμάτων σε όλη τη χώρα.
Λίβανος
Στο Λίβανο συνεργαζόμαστε με μια νεοσυσταθείσα διυπουργική επιτροπή, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής στους πρόσφυγες της Συρίας και στις πληγείσες κοινότητες του Λιβάνου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου συνεργάζεται μαζί μας, προκειμένου να συνεχίσει την κοινή καταγραφή μέσω του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Ύ.Α., το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ανώτατη Υπηρεσία Αρωγής και άλλοι εταίροι επίσης εργάζονται για τη βελτίωση των διαδικασιών αναγνώρισης των προσφύγων, καθώς και για την εναρμόνιση των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό εκείνων που έχουν ανάγκη από βοήθεια.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ύ.Α. κατέγραψε περίπου 7.000 πρόσφυγες στη Βηρυτό, στο βόρειο Λίβανο, στη Μπεκάα και το νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό όσων λαμβάνουν βοήθεια από την Ύ.Α. και τους εταίρους της στη χώρα στα 133.349 άτομα.
Οι προετοιμασίες για το χειμώνα εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, καθώς οι θερμοκρασίες πλέον πέφτουν κάτω από τους 10οC σε ορισμένες περιοχές της Μπεκάα και του βορείου Λιβάνου. Το Νοέμβριο, η Ύ.Α., το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλοι εταίροι διένειμαν κουπόνια τροφίμων, κουβέρτες, στρώματα, χαλιά, θερμάστρες και, πιο πρόσφατα, τα εξαιρετικά απαραίτητα κουπόνια καυσίμων, σε περίπου 50.000 πρόσφυγες.
Επίσης, συνεχίζονται οι ανακαινίσεις σε μια σειρά ημιτελών κτηρίων και κοινόχρηστων καταλυμάτων, προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες, καθώς και η παροχή μετρητών, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να είναι σε θέση να πληρώνουν ενοίκιο. Παράλληλα, συνεχίζεται η παροχή στρωμάτων, κουβερτών και ειδών οικιακής χρήσης. Όλοι οι πρόσφυγες ζουν σε πόλεις του Λιβάνου και όχι σε καταυλισμούς.
Ιορδανία
Λαμβάνουμε επαναλαμβανόμενες αναφορές από Σύριους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ιορδανία, οι οποίοι δηλώνουν ότι έγιναν στόχος επίθεσης καθ’ οδόν προς τα σύνορα. Η Ύ.Α. καλεί όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι έχουν πρόσβαση στην ασφαλή διέλευση.
Οι πρόσφυγες παραθέτουν ως λόγους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους τη γενικευμένη βία, τις στοχευμένες απειλές κατά ατόμων και των οικογενειών τους, καθώς και τη διάλυση των βασικών υπηρεσιών. Σε καθημερινή βάση, τα νοσοκομεία της Ιορδανίας δέχονται τραυματισμένους πρόσφυγες.
Αυτό το επικίνδυνο ταξίδι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις γυναίκες και τα παιδιά, που συχνά έχουν εμφανή ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με αναφορές του προσωπικού της Ύ.Α. Το ταξίδι κάνουν ακόμη και γυναίκες που εξακολουθούν να αναρρώνουν από τον τοκετό. Ορισμένες αναφέρουν ότι επισπεύδουν τη γέννηση των παιδιών τους, ώστε να λάβει χώρα πριν από το ταξίδι. Την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, το βράδυ κατέφθασε μια γυναίκα με παιδί δώδεκα ημερών. Τις προηγούμενες ημέρες, υποδεχτήκαμε πολλές οικογένειες με μωρά ηλικίας μικρότερης του ενός μήνα. Πολλές οικογένειες επιλέγουν να ναρκώσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για να τα κρατήσουν ήρεμα και ήσυχα, όπως λένε.
Επίσης στην Ιορδανία, πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για γάμους ανηλίκων, με κορίτσια πρόσφυγες από τη Συρία. Η Ύ.Α. έχει επίγνωση αυτού του φαινομένου και συνεργάζεται με τους εταίρους της για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των οικογενειών προσφύγων, των θρησκευτικών ηγετών κ.ά. Ενώ γνωρίζουμε ότι υπήρξαν τέτοιοι γάμοι, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό τους. Η ιορδανική νομοθεσία απαγορεύει το γάμο για όσους είναι κάτω των 18 ετών.
Αυτή την περίοδο, λαμβάνει χώρα μια διυπηρεσιακή αξιολόγηση, προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση του προβλήματος και να καθορίσουν μελλοντικές παρεμβάσεις. Η Ύ.Α. βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής σειράς ανακοινώσεων, που ελπίζουμε ότι θα προβληθούν σύντομα στην τηλεόραση της Ιορδανίας σχετικά με το θέμα των πρόωρων γάμων.
Στον καταυλισμό Ζαάτρι, βόρεια του Αμμάν, συνεχίζεται η προετοιμασία για το χειμώνα. Έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 1.500 προστεγάσματα για τις σκηνές, ώστε να υπάρξει επιπλέον χώρος για τις σόμπες υγραερίου και προστασία από τα στοιχεία της φύσης για όσους μένουν εκεί.
Στατιστικά στοιχεία
Σε ολόκληρη την περιοχή, ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν πλέον έχει ξεπεράσεις τις 465.000.
Οι αριθμοί στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και στη Βόρεια Αφρική έχουν ως εξής: Ιορδανία: 137.998, Λίβανος: 133.349, Τουρκία: 123.747, Ιράκ: 60.307 και Βόρεια Αφρική: 9.734.
Επιπλέον, οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Σύριοι σε ολόκληρη την περιοχή που δεν έχουν παρουσιαστεί για να καταγραφούν προκειμένου να λάβουν βοήθεια. Ο αριθμός τους μπορεί να αγγίζει μέχρι και τις 150.000 στην Αίγυπτο, τις 100.000 στην Ιορδανία, τις 60.000 έως 70.000 στην Τουρκία και τις δεκάδες χιλιάδες στο Λίβανο. Καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και εξαντλούνται τα χρήματα και οι πόροι των ξεριζωμένων Σύριων στις γειτονικές χώρες, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να καταγραφούν για τη λήψη βοήθειας.
« Επιστροφή