United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση, για την πρόληψη των τραγωδιών στη θάλασσα με θύματα Ροχίνγκια

26 February 2013

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων στον Ινδικό Ωκεανό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους αναζητώντας ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολλοί Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ.

Το 2013, πολλές χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν επιβιβαστεί σε βάρκες διακινητών στον Κόλπο της Βεγγάλης, μεταξύ των οποίων και Ροχίνγκια από την πολιτεία Ραχίν ή από τους επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές. Οι περισσότεροι είναι άντρες, όμως αυξάνονται οι αναφορές για γυναίκες και παιδιά σε αυτά τα συχνά κακοφτιαγμένα σκάφη που ταξιδεύουν προς το νότο. Όπως υπολογίζουμε, από τα 13.000 άτομα που επιβιβάστηκαν σε βάρκες διακινητών το 2012, περίπου 500 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, όταν τα σκάφη τους χάλασαν ή ανατράπηκαν. Ενώ η Υ.Α. εξακολουθεί να συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τους θανάτους στη θάλασσα το 2012, είναι σαφές ότι ο Ινδικός Ωκεανός έχει καταστεί μία από τις πλέον θανατηφόρες θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες τους.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, μόλις πριν από μία εβδομάδα, περίπου 90 άνθρωποι –οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι Ροχίνγκια– λέγεται ότι έχασαν τη ζωή τους από αφυδάτωση και ασιτία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που διήρκεσε περίπου δύο μήνες. Περισσότεροι από 30 επιζώντες διασώθηκαν από το σκάφος τους το περασμένο Σαββατοκύριακο από το ναυτικό της Σρι Λάνκα, στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της χώρας. Νωρίτερα το Φεβρουάριο, περίπου 130 άτομα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονταν από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, επίσης διασώθηκαν στη θάλασσα από το ναυτικό της Σρι Λάνκα. Η Υ.Α. επιδιώκει την ανεξάρτητη πρόσβαση στους επιζώντες, για να αξιολογήσει την κατάσταση και τις ανάγκες τους.
Η Υ.Α. δηλώνει τη μεγάλη θλίψη της για αυτή την τρομερή πρόσφατη δοκιμασία. Παράλληλα, επαινεί το ναυτικό της Σρι Λάνκα για την ταχεία ανάληψη δράσης για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων και την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αρχές της Σρι Λάνκα ώστε να βοηθήσουν οποιοδήποτε μέλος αυτής της ομάδας χρήζει διεθνούς προστασίας.

Τα βίαια επεισόδια στη δυτική πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ των κοινοτήτων που κατοικούν εκεί. Από τότε, έχουν εκτοπιστεί περίπου 115.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ροχίνγκια. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην πολιτεία Ραχίν. Ωστόσο, άλλοι έχουν καταφύγει σε διακινητές προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Περίπου 1.700 άνθρωποι έχουν φτάσει τους τελευταίους μήνες στη νότια ακτή της Ταϊλάνδης, όπου η κυβέρνηση τους έχει παραχωρήσει έξι μήνες προσωρινής προστασίας μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Ομάδες της Υ.Α. βρίσκονται σε επικοινωνία με άντρες που βρίσκονται σε χώρους κράτησης, καθώς και με γυναίκες και τα παιδιά που διαμένουν σε κρατικά καταλύματα, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάστασή τους.

Εκτός από εκείνους που κατέφυγαν στην Ταϊλάνδη, περίπου 1.800 άνθρωποι έχουν μεταβεί στη Μαλαισία από την αρχή του έτους. Όταν ειδοποιείται, η Υ.Α. παρεμβαίνει για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από την κράτηση και επιδιώκει την πρόσβαση σε αυτούς, προκειμένου να αξιολογήσει την ανάγκη προστασίας τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει την περιφερειακή διάσταση της παράτυπης μετακίνησης των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών δια θαλάσσης. Μια προσέγγιση γνήσιας περιφερειακής συνεργασίας, η οποία θα προωθεί την κατανομή των βαρών και των ευθυνών, θα μπορούσε να παρέχει στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες μια εναλλακτική στις επικίνδυνες διαδρομές με τα σκάφη. Η Υ.Α. προσφέρει την εμπειρία και τις υπηρεσίες της για να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στη θάλασσα επίσης δείχνουν την ανάγκη για μια συντονισμένη περιφερειακή αντιμετώπιση των κινδύνων και της διάσωσης στη θάλασσα. Καλούμε τα κράτη να υπογράψουν πρωτόκολλα για την ασφαλή και γρήγορη αποβίβαση των διασωθέντων επιβατών και την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί αξιολόγησης των αναγκών και των λύσεων για τις διάφορες ομάδες, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται η πρόσβαση της Υ.Α. σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Για να προωθήσει τη διαδικασία αυτή, η Υ.Α. θα μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών σε μια περιφερειακή συνάντηση για τις παράτυπες μετακινήσεις δια θαλάσσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τζακάρτα το Μάρτιο.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων ειδησεογραφικών αναφορών για σκάφη που επαναπροωθούνται στη θάλασσα από ορισμένες χώρες, η Υ.Α. επίσης καλεί τα κράτη της περιοχής να διατηρούν τα σύνορά τους ανοιχτά σε άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, να τηρούν την αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς και να τους προσφέρουν βοήθεια και προσωρινή προστασία μέχρι να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

Παράλληλα, η Υ.Α. ζητά από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να αντιμετωπίσει επειγόντως τα αίτια της φυγής των προσφύγων. Οι Ροχίνγκια δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες της Μιανμάρ και αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή στην πολιτεία Ραχίν. Για την επίλυση του προβλήματος, ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την προώθηση της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη της πολιτείας Ραχίν. Επίσης, να υιοθετήσει πρακτικά μέτρα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έτσι ώστε οι Ροχίνγκια να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή όπου κι αν βρίσκονται, και εν τέλει να τους χορηγήσει πρόσβαση στην ιθαγένεια.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.