Η Υ.Α. ανανεώνει την έκκλησή της για επείγουσα αναβάθμιση της διεθνούς βοήθειας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί μέχρι σήμερα από τον πόλεμο στο Μάλι. Στόχος είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης σε όλη την περιοχή του Σάχελ, που πλέον είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Από την έναρξη των συγκρούσεων στο βόρειο Μάλι πριν από ένα χρόνο, περισσότεροι από 150.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη γειτονική Μαυριτανία, το Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ σχεδόν 230.000 άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια σε άλλες περιοχές μέσα στο Μάλι.
Στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων εκτιμάται πλέον σε σχεδόν 50.000. Βρίσκονται σε φτωχές γειτονιές, με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε στέγαση και σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως το καθαρό νερό, η εκπαίδευση και η υγεία.
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις τρέχουσες συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα του Μάλι κάνουν συνεχώς λόγο για φρικαλεότητες, τις οποίες λέγεται ότι έχουν διαπράξει αντάρτες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.
Μία πρώην κάτοικος της πόλης Γκαό, η οποία την εγκατέλειψε μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ότι τα τρόφιμα και τα καύσιμα είναι δυσεύρετα. Ένοπλες ομάδες έχουν υφαρπάξει τα φάρμακα από το νοσοκομείο της πόλης, στο οποίο λέγεται ότι υπάρχουν παντού πτώματα. Οι τραυματίες μαχητές αυτών των ένοπλων ομάδων μεταφέρονται στην πόλη. Μεταξύ τους, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί ξένοι. Ο άνθρωπος που μας μίλησε ανέφερε ότι είδε την εκτέλεση μιας γυναίκας με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή αρνήθηκε να δείξει το περιεχόμενο της τσάντας της σε ένα μαχητή, ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο. Οι ακρωτηριασμοί χεριών ή ποδιών χρησιμοποιούνται ως τιμωρία.
Εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες στο Μπαμάκο ανέφεραν στην Υ.Α. ότι, λόγω της σύγκρουσης, έχουν ξεριζωθεί αρκετές φορές προκειμένου να ξεφύγουν από την προέλαση των ανταρτών. Έχασαν όλα υπάρχοντά τους ή ένα τμήμα από αυτά και άφησαν πίσω τους συγγενείς τους. Οι μαχητές δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις περιοχές στις οποίες κυριαρχούν, αλλά ελέγχουν ενδελεχώς τις τσάντες τους, αφαιρώντας τρόφιμα, χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα.
Στη γειτονική Μαυριτανία, την Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα, η Υ.Α. έχει ακούσει παρόμοιες διηγήσεις από νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, απ’ τους οποίους πήραμε συνέντευξη για να καθορίσουμε την ανάγκη βοήθειας και προστασίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά απάγονται από τις οικογένειές τους και αναγκάζονται να πολεμήσουν με τους αντάρτες. Οι ένοπλες ομάδες επίσης προχωρούν σε κατασχέσεις ιδιωτικών οχημάτων, κι αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες διανύουν τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια ή με γαϊδούρι.
Στην Μπουρκίνα Φάσο, πολλοί από τους νεοαφιχθέντες είναι γυναίκες και παιδιά Τουαρέγκ ή αραβικής καταγωγής. Ανέφεραν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους, προκειμένου να μην τους συγχέουν με τους αντάρτες, οι οποίοι λέγεται ότι προσπαθούν να αναμιχθούν με τον άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, ένας ακόμη λόγος που εγκαταλείπουν το βόρειο Μάλι είναι η παρουσία ληστών και πολιτοφυλακών από άλλες εθνοτικές ομάδες. Τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης είναι δυσεύρετα, καθώς οι αγορές είναι κλειστές και τα καταστήματα άδεια.
Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν ο γαλλικός στρατός παρενέβη για να βοηθήσει το στρατό του Μάλι να σταματήσει μια επίθεση από εξτρεμιστές μαχητές, πάνω από 9.000 νέοι πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η Υ.Α. και οι εταίροι της τους καταγράφουν και τους παρέχουν βοήθεια στη Μαυριτανία, το Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις καταγραφές της Υ.Α., τις τελευταίες δώδεκα ημέρες (στο διάστημα 11- 23 Ιανουαρίου), 5.486 πρόσφυγες από το Μάλι κατέφθασαν στη Μαυριτανία, 2.302 στην Μπουρκίνα Φάσο και 1.578 στο Νίγηρα. Εκεί συνενώθηκαν με τους 54.000 πρόσφυγες στη Μαυριτανία, τους 50.000 στο Νίγηρα, τους 38.800 στην Μπουρκίνα Φάσο και τους 1.500 στην Αλγερία, οι οποίοι είχαν ξεφύγει παλαιότερα από τις συγκρούσεις. Μαζί με τις τελευταίες αφίξεις, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων από Μάλι στην περιοχή ξεπερνά τις 150.000.
Ορισμένοι κάτοικοι της χώρας που εγκαταλείπουν το βόρειο Μάλι περνούν μέσω του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο, προκειμένου να φτάσουν στο Μπαμάκο. Πρόκειται για ένα τριήμερο ταξίδι που φέρεται να κοστίζει περίπου 60.000 φράγκα Κεντρικής Αφρικής (περίπου 120 δολάρια).
Οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Μάλι συμφωνούν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα ήταν ήδη σε σημείο κρίσης και επιδεινωνόταν, ακόμη και πριν από τις πρόσφατες συγκρούσεις.
Οι χώρες του Σάχελ αντιμετωπίζουν συνθήκες μεγάλης ξηρασίας εδώ και πολλά χρόνια και είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο. Η Υ.Α. κάνει έκκληση για την αύξηση της επείγουσας βοήθειας σε αυτές, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη συνεχή άφιξη χιλιάδων τρομοκρατημένων, ψυχικά τραυματισμένων και άπορων προσφύγων από τον πόλεμο στο Μάλι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και παιδιά.
Την περασμένη χρονιά, η Υ.Α. έκανε έκκληση για 123,7 εκ. δολάρια για τις δράσεις της που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Μάλι, αλλά έχει λάβει μόνο το 60% αυτού του ποσού. Οι πλέον επείγουσες ανάγκες αφορούν την τροφή, τη στέγαση, το καθαρό νερό, τις εγκαταστάσεις υγιεινής, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.
« Επιστροφή