Χιλιάδες Σύροι μετέβησαν στο βόρειο Ιράκ χθες, 15 Αυγούστου, σε μια ξαφνική, μαζική μετακίνηση πληθυσμού. Οι εργαζόμενοι στο πεδίο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), οι οποίοι ήταν παρόντες, περιέγραψαν κύματα ανθρώπων να «ρέουν συνεχώς» από μια γέφυρα που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο Peshkhabour.
Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την ξαφνική μετακίνηση δεν είναι απολύτως σαφείς και, από χθες το βράδυ, δεν έχουμε παρατηρήσει περεταίρω, τόσο μεγάλης κλίμακας διάβαση των συνόρων. Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι Σύροι περίμεναν κοντά στον ποταμό Τίγρη για δύο έως τρεις ημέρες, διαμένοντας σε αυτοσχέδιο καταυλισμό. Οι παρατηρητές της Υ.Α. στα σύνορα κατέγραψαν δεκάδες λεωφορεία να καταφθάνουν στη συριακή πλευρά, τα οποία αποβίβαζαν όλο και περισσότερους ανθρώπους που επιδίωκαν να τα διασχίσουν. Τόσο η συριακή όσο και η ιρακινή πλευρά των συνόρων στο σημείο διέλευσης του Peshkhabour συνήθως ελέγχονται αυστηρά.
Η πρώτη ομάδα Σύρων, που περιλάμβανε περίπου 750 άτομα, πέρασε από την πλωτή γέφυρα του Peshkhabour στον ποταμό Τίγρη τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα, ακολούθησε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα, 5.000-7.000 ανθρώπων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοαφιχθέντων είναι οικογένειες (γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι), κυρίως από το Χαλέπι, το Εφρίν, τη Χάσακα και το Καμισλί. Μερικές οικογένειες ανέφεραν ότι έχουν συγγενείς που κατοικούν στο βόρειο Ιράκ και ορισμένοι φοιτητές, οι οποίοι ταξίδευαν μόνοι, δήλωσαν ότι σπούδαζαν στο βόρειο Ιράκ και είχαν επιστρέψει στη Συρία μόνον κατά τις πρόσφατες διακοπές για το τέλος του Ραμαζανιού.
Ομάδες της Υ.Α. και των εταίρων της, μαζί με τις τοπικές αρχές εργάζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες. Η Υ.Α., οι εταίροι της και οι αρχές παρείχαν νερό και φαγητό στους νεοαφιχθέντες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν παρείχαν εκατοντάδες λεωφορεία για τη μετακίνηση των προσφύγων στο Ντοχούκ και το Ερμπίλ.
Στο Ερμπίλ, περίπου 2.000 νεοαφιχθέντες πλέον διαμένουν σε καταυλισμό της πόλης Kawergost, όπου η Υ.Α. έχει δημιουργήσει ένα κέντρο διαμετακόμισης / υποδοχής εκτάκτου ανάγκης. Ορισμένοι νεοαφιχθέντες στεγάζονται σε σκηνές που είχαν ήδη τοποθετηθεί εκεί από την Υ.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι νεοαφιχθέντες διαμένουν σε τζαμιά, με συγγενείς ή φίλους τους που κατοικούν στην περιοχή.
Η Υ.Α. συνεργάζεται με τις αρχές της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, με άλλες οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικούς εταίρους της για την κατασκευή ενός καταυλισμού στο Darashakran, σε μικρή απόσταση από το κέντρο διαμετακόμισης εκτάκτου ανάγκης. Ο καταυλισμός αναμένεται να εγκαινιαστεί σε δύο εβδομάδες. Ελπίζουμε να ανακουφίσει την πίεση από τον καταυλισμό του Domiz, όπου παρατηρείται συνωστισμός, και να επιτρέψει στους πρόσφυγες που ζουν σήμερα σε δαπανηρά ενοικιαζόμενα καταλύματα να μετακομίσουν σε έναν καταυλισμό υπό την αιγίδα της Υ.Α.
Η Υ.Α. εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τις ιρακινές αρχές και ιδιαίτερα προς την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν για τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί άδεια στο νεοαφιχθέντες να διασχίσουν τα σύνορα, για τη μεταφορά τους και για άλλου είδους βοήθεια την οποία τους παρείχαν στα σύνορα.
Μέχρι σήμερα, 1.916.387 Σύροι έχουν διαφύγει από τον πόλεμο κι έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες ή έχουν κάνει αίτηση να καταγραφούν. Τα δύο τρίτα από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα τους τη φετινή χρονιά. Πλέον, υπάρχουν πάνω από 684.000 Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο, 516.000 στην Ιορδανία, 434.000 στην Τουρκία, 154.000 στο Ιράκ (μη συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών αφίξεων) και 107.000 στην Αίγυπτο.
Οι κυβερνήσεις της περιοχής διαχειρίζονται με προσοχή τα σύνορά τους με τη Συρία, κυρίως λόγω ανησυχίας για τη δική τους εθνική ασφάλεια, αλλά οι πρόσφυγες εξακολουθούν σταδιακά να μεταβαίνουν σε γειτονικές χώρες. Η Υ.Α. συνεχίζει να παροτρύνει τις χώρες της περιοχής, καθώς και τα άλλα κράτη, να διατηρούν ανοιχτά τα σύνορά τους και να υποδέχονται όλους τους Σύρους που ζητούν προστασία
« Επιστροφή