United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Μαλακάσα: Η Ύπατη Αρμοστεία μεταφέρει 11 νεογέννητα και άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο από σκηνές σε ξενοδοχεία

05 December 2016

© UNHCR

Μαλακάσα, Ελλάδα , 5 Δεκεμβρίου 2016 (Υ.Α) - "Το μωρό μου δεν μπορούσε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα, έκανε πολύ κρύο μέσα στη σκηνή μας", λέει ο Shamsrahman Safai, Αφγανός αιτών άσυλο στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα. "Η γυναίκα μου έπρεπε να κρατάει την κόρη μας στην αγκαλιά της όλη τη νύχτα".

Ο Shamshrahman Safai είναι ένας από τους 200 αιτούντες άσυλο που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο πια τις κακές καιρικές συνθήκες λόγω του χειμώνα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων που διαχειρίζονται οι αρχές στη Μαλακάσα. Ζητούν βοήθεια. "Όχι για εμένα", λέει ο Shamsrahman, καθώς στέκεται μπροστά σε μια παλιά σκηνή, φορώντας σανδάλια. "Εγώ είμαι δυνατός, αλλά το μωρό μου είναι αδύναμο". Ο Shamsrahman έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, πριν από 10 μήνες, καθώς πίσω στο Αφγανιστάν το μόνο που αντιμετώπιζαν ήταν "πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος, κάθε μέρα!", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο συντονίζει τις προετοιμασίες εν όψει του χειμώνα στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ζήτησε τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Βλέποντας την καθυστέρηση στην αναβάθμιση του χώρου, η Υ.Α. συμφώνησε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, την επόμενη κιόλας μέρα. Έτσι, μετέφερε τους 200 πιο ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 11 νεογέννητων μωρών και εγκύων, σε ξενοδοχεία με ειδικές τιμές, που ενοικίασε σε περιοχές της Αττικής και της Λαμίας, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αρχικά, η Υ.Α, σε συνεργασία με την επίσημη διοίκηση του χώρου φιλοξενίας, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της προσφυγικής κοινότητας στη Μαλακάσα, που απαριθμεί 700 άτομα. Οι εκπρόσωποι των προσφύγων εξέφρασαν παράπονα για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους κοντά στα βουνά, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. "Από το ξενοδοχείο που προτείνετε (να πάμε), πόσο μακριά βρίσκεται το κοντινότερο νοσοκομείο, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάμε;" ρωτάει ο Zia, αρχηγός της κοινότητας και χρυσοχόος στο επάγγελμα πίσω στην πόλη του, την Kandahar του Αφγανιστάν. Μια μέρα ονειρεύεται να ξανακάνει αυτή τη δουλειά. Η Υ.Α τους ενημέρωσε ότι στο νέο τους κατάλυμα θα παρέχονται ιατρικές και άλλες υπηρεσίες. Έπειτα από κάποιες ακόμα διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο Shamsrahman κάνει ξαφνικά ένα βήμα μπροστά και λέει με επίσημο ύφος: "Όπου βλέπουμε το λογότυπο της Υ.Α., έχουμε ελπίδα. Ξέρουμε, εσείς βοηθάτε τον κόσμο".

Στη συνέχεια, η Υ.Α. σε συνεργασία με τις αρχές, εντόπισε τους 200 πιο ευάλωτους και κανόνισε να έρθουν στο χώρο τέσσερα λεωφορεία. Ήταν ξημερώματα Σαββάτου, όταν ο τελευταίος πρόσφυγας πήγε για ύπνο. Αυτή τη φορά σε κρεβάτι που ήταν στεγνό και ζεστό.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Υ.Α. είχε μεταφέρει περισσότερους από 1.100 αιτούντες άσυλο της κοινότητας των Yezidi, από τον Όλυμπο σε προσωρινά διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε ειδικές τιμές. Αφότου έφυγε και το τελευταίο λεωφορείο από τον χώρο φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου, ξεκίνησε να πέφτει το πρώτο χιόνι πάνω στις άδειες σκηνές.

Εκτός από τις έκτακτες παρεμβάσεις που της ζητήθηκαν από το Υπουργείο, η Υ.Α. συνεχίζει τις προετοιμασίες εν όψει του χειμώνα, σε συντονισμό με τις αρχές. Η Υ.Α. έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των υποδομών σε 15 από τους 40 και πλέον επίσημους χώρους φιλοξενίας. Κανένας άνθρωπος δεν μένει πια σε σκηνή σε αυτούς τους χώρους. Επιπλέον, η Υ.Α. προχωρά με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων σε οκτώ επίσημους χώρους φιλοξενίας. Πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρους φιλοξενίας όπως στα Λαγκαδίκια, τη Νέα Καβάλα ή τον Κατσικά τώρα πια ζουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του προκατασκευασμένου σπιτιού τους, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας).

  • Roland Schoenbauer, Μαλακάσα, Ελλάδα

 

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.