United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • E-mail dit document E-mail dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Staatloosheid in België

18 February 2013

© UNHCR/G.Constantine

UNHCR: “België moet zijn strijd tegen staatloosheid versterken”

Brussel, 6 februari 2013 – De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spoort de Belgische regering aan actie te ondernemen om een einde te maken aan de situatie van staatlozen in België. In een vandaag vrijgegeven rapport met als titel ‘’Staatloosheid in België’’* raadt UNHCR de Belgische autoriteiten enkele veranderingen aan.

Eerder dit jaar kondigde de Belgische regering aan het Verdrag van 1961 tot Beperking van Staatloosheid te bekrachtigen tegen juni 2013. Hiermee geeft België een positief voorbeeld voor het nog te grote aantal landen waar nationaliteitswetgevingen met betrekking tot staatloosheid in gebreke blijven. 

België kondigde ook aan de procedure voor erkenning van staatloosheid te herzien.

“Dit zijn enorme stappen om staatloosheid uit te roeien”, zegt Paolo Artini, Afgevaardigd Regionaal Vertegenwoordiger voor UNHCR in West-Europa. “We hopen dat dit het begin is van een constructieve dialoog die leidt tot een betere bescherming van staatlozen.” De inschrijving van staatlozen en de bepaling van staatloosheid blijft problematisch. In veel gevallen hebben staatlozen geen enkele status met als resultaat dat zij en hun familie vaak in de illegaliteit leven. Zelfs nadat ze zijn erkend als staatloze krijgen ze niet automatisch een verblijfsvergunning. Hun status is in feite een lege huls.

Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 12 miljoen staatlozen. Zij hebben geen nationaliteit en worden in geen enkel land als burger erkend. Op papier bestaan zij niet. Het is moeilijk een accurate schatting te geven van het aantal staatlozen in België. Vandaag de dag zijn er iets minder dan 700 staatloze personen geregistreerd in België. Elk jaar vragen ongeveer 100 mensen erkenning als staatloze. Het rapport toont verder aan dat staatlozen in België vaak dezelfde origines hebben: bijna twee derde van hen werd geboren in Europa, meer bepaald in de voormalige Sovjet-Unie, het voormalige Joegoslavië, Duitsland en Roemenië. Ook komt een aanzienlijk aantal staatlozen woonachtig in België uit het Midden-Oosten en Azië.

Er zijn vele oorzaken voor staatloosheid, deze zijn vaak geworteld in juridische kwesties, maar de gevolgen op menselijk vlak zijn dramatisch. Omdat staatlozen technisch gezien geen burger zijn van een land, worden hen basisrechten ontzegd en hebben zij in vele landen geen toegang tot werk, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Zij kunnen geen eigen bankrekening openen, eigendom bezitten, wettig trouwen of de geboorte van hun kind laten registreren.

Eén van de staatlozen die geïnterviewd werd voor het rapport Mapping Staatloosheid in België stelt het als volgt: “Ik wil erkend worden als mens. Op dit moment kan ik niets doen. Ik heb geen enkel recht.” Het gebrek aan een nationaliteit leidt vaak tot discriminatie, marginalisatie en zelfs blootstelling aan arrestatie en langdurige hechtenis. Sommige geïnterviewde staatlozen vertrouwden toe dat de ontzegging van hun identiteit in combinatie met de wrede ervaringen zelfs hun mentale gezondheid hebben aangetast.

In de vele interviews met staatloze personen voor dit rapport, dook één gemeenschappelijk thema meermaals op: het gevoel van verspilling. Verspilling van tijd in pogingen om hun staatloosheid te bewijzen, verspilling van energie wegens het leven in de illegaliteit, verspilling van een mensenleven. “België heeft de mogelijkheid en de plicht om deze mensen te helpen”, besluit Artini. “Leven in limbo is een bijzonder pijnlijke ervaring voor staatloze mensen. UNHCR is bereid de overheid bij te staan en te ondersteunen bij het wegwerken van deze anomalie met de geschikte politieke en juridische actie.”

 

Lees hier de samenvatting van het rapport of de volledige versie

 

Het rapport ‘’Staatloosheid in België’’ werd gerealiseerd door UNHCR in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Université catholique de Louvain UCL.  

 

UNHCR campagne tegen staatloosheid

Wereldwijd zijn er vandaag miljoenen mensen die door geen enkel land als burger erkend worden. Ze bestaan ook niet op papier. Het zijn mensen zonder een nationaliteit.  Ze zijn staatloos.

UNHCR is gemandateerd om staatloosheid te voorkomen. Op 25 augustus 2011, werd er een campagne gelanceerd om meer licht te werpen op dit vaak moeilijk te grijpen probleem. Het doel van de campagne is het aantal staatlozen in de wereld te verminderen. De lancering van de campagne komt slechts enkele dagen voor de 50ste verjaardag van de 1961 Verdrag tot Beperking van Staatloosheid.

Er zijn vele oorzaken voor staatloosheid. Vaak stammen ze voort uit legaliteiten, maar de menselijke gevolgen kunnen dramatisch zijn. Omdat staatlozen technisch geen burger zijn van enige staat, wordt hen vaak alle basisrechten en toegang tot werkgelegenheid, behuizing, opleiding en gezondheidszorg ontzegd. Ze zijn niet in staat om eigendom te bezitten, een bankrekening te openen, wettelijk te huwen of de geboorte van een kind aan te geven. Sommige riskeren opsluiting omdat ze niet kunnen bewijzen wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

Voor meer informatie over staatloosheid, neem snel een kijkje op onze staatlozen webpagina.


 

« terug

URL: www.unhcr.be/nl/media/persberichten.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.