| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Φωτιά ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο

20 September 2016

© A. Zavallis

Τη Δευτέρα το απόγευμα ξέσπασε φωτιά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο μετά από επεισόδια μεταξύ των διαμενόντων. Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή από το κέντρο της Μόριας, το οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση και όπου διέμεναν περίπου 4.400 άνθρωποι. Γύρω στα 95 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν στον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, η φωτιά δε προκάλεσε καμιά απώλεια ζωής αλλά τουλάχιστον 30 άτομα αναφέρεται ότι έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πάνω από 50 οικίσκοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), όπου στεγάζονταν περίπου 800 άνθρωποι, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Υπήρξαν και άλλες υλικές καταστροφές στον χώρο της Μόριας, καθώς και καταστροφές σκηνών.

Η Υ.Α. είναι παρούσα τόσο στη Μόρια όσο και στα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Λέσβο, βρίσκεται μια ομάδα στο πεδίο που αξιολογεί το μέγεθος της ζημιάς και θα στήσει οικογενειακές σκηνές σήμερα ως μέτρο στέγασης έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πληγεί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις θα παρέχουν σκηνές, στρώματα, κουβέρτες και νερό.

Αν και η αιτία της φωτιάς δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, το επεισόδιο αυτό επιβεβαιώνει την κρίσιμη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, που επικρατεί στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποδοχής. Η Υ.Α. έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις στις Αρχές, που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια και την εφαρμογή του νόμου, να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων, των μεταναστών, των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και των δημοσίων υπαλλήλων στα κέντρα αυτά. Η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας θα βοηθούσε επίσης να περιοριστούν οι αντίστοιχοι φόβοι του ντόπιου πληθυσμού που ζει σε κοντινή απόσταση.

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο αίσθημα της αβεβαιότητας, πολύ συχνά τροφοδοτούν την απόγνωση και την απογοήτευση μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Σε νησιά όπως η Λέσβος, η δυνατότητα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών είναι σε οριακό σημείο. Η Λέσβος συγκεκριμένα φιλοξενεί πάνω από 5.300 ανθρώπους με δυνατότητα υποδοχής μόνο για 3.500 ανθρώπους. Προκειμένου να μετριασθούν οι εντάσεις και ο υπερπληθυσμός, η Υ.Α. συνεργάζεται με τις αρχές και κάνει έκκληση για την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών, που αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Επίσης, καλεί για τη μείωση της περιόδου αναμονής για την υποβολή αιτημάτων ασύλου, ιδίως στα νησιά, για την ταχύτερη καταγραφή και επεξεργασία των υποθέσεων όλων των εθνικοτήτων και για την ταχύτερη επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η Υ.Α. θα συνεχίζει να στηρίζει τις αρχές προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τον υπερσυνωστισμό στα κέντρα υποδοχής. Το προσωπικό της Υ.Α. παρέχει βοήθεια για τον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο με πλοία και λεωφορεία στην ενδοχώρα. Στην περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών, παρέχουμε επίσης βοήθεια ώστε να βρεθεί επαρκής στέγαση για να διευκολυνθεί η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.