United Nations High Commissioner for Refugees

Βραβείο Νάνσεν 2010-Αλιξάντρα Φαζίνα

©Eduardo Diaz

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απονέμει το Βραβείο Νάνσεν 2010 στην Αλιξάντρα Φαζίνα

ΓΕΝΕΥΗ, 9 Ιουλίου 2010 – Το ετήσιο Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν θα απονεμηθεί φέτος στη Βρετανίδα φωτορεπόρτερ Αλιξάντρα Φαζίνα, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Η Φαζίνα βραβεύεται για την άοκνη αφοσίωση που επέδειξε αναδεικνύοντας και καταγράφοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στις ανθρώπινες ζωές που συχνά λησμονούνται.

Τα δέκα τελευταία χρόνια, η Αλιξάντρα Φαζίνα καταγράφει ακούραστη τις δοκιμασίες και τα δεινά των ξεριζωμένων ανθρώπων μέσα από τα εξαίρετα και συγκινητικά φωτορεπορτάζ της. Το έργο της τήν έχει ταξιδέψει στην Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να καλύψει τις ανθρώπινες τραγωδίες που συχνά αποσιωπούνται από τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης.

Με την ανακοίνωση του βραβείου, η Φαζίνα δήλωσε: «Είμαι συγκινημένη και πολύ χαρούμενη που η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει τη δουλειά μου και με τιμά με αυτό το διακεκριμένο βραβείο. Μεγάλο μέρος του έργου μου καταγράφει το δράμα των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, ενώ στόχος μου πάντα ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για εκείνους που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή για να σωθούν από τις συγκρούσεις, τη βία και τη δυστυχία. Το να εγκαταλείπει κάποιος το σπίτι του και να πρέπει να αγωνιστεί για να χτίσει μια νέα ζωή είναι μια από τις σκληρότερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο δεν έχουν καμία άλλη επιλογή».

Ανακοινώνοντας το Βραβείο Νάνσεν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, είπε: «Η Αλιξάντρα Φαζίνα είναι μια θαρραλέα υπέρμαχος του ανθρωπισμού, η οποία έχει επιτύχει κάτι αξιοθαύμαστο, να φέρει στο φως και να παρουσιάσει τόσο παραστατικά τις προσωπικές ιστορίες ξεριζωμένων ανθρώπων. Το ξεχωριστό ταλέντο της, η αφοσίωση και η κατανόηση που δείχνει, καθώς και η απίστευτη επιμονή της να φτάνει στο τέλος της κάθε ιστορίας, την αναδεικνύουν ως έναν υποδειγματικό χρονικογράφο των πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου».

Η Φαζίνα ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτορεπόρτερ, ακολουθώντας τα βρετανικά στρατεύματα στη Βοσνία. Ήδη, από τότε έστρεψε το φακό της από τα πολεμικά μέτωπα στους καταυλισμούς προσφύγων για να καταγράψει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος. Έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα για τα φωτορεπορτάζ της σχετικά με τα θύματα από τα ναρκοπέδια στο Κόσοβο, τους άμαχους που χάθηκαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές της Ανγκόλα, το βιασμό ως πολεμική τακτική στη Σιέρρα Λεόνε, την κακοποίηση παιδιών από παραστρατιωτικούς στο Κονγκό και την Ουγκάντα και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η Φαζίνα πέρασε δύο χρόνια στη Σομαλία καταγράφοντας τη μαζική έξοδο μεταναστών και προσφύγων από τη Σομαλία στην Αραβική Χερσόνησο και τις επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων στον Κόλπο του Άντεν. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν το βιβλίο, «Ένα Εκατομμύριο Σελίνια – Απόδραση από τη Σομαλία», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2010. Η Φαζίνα με κίνδυνο τη ζωή της έζησε με τους ανθρώπους αυτούς στα άθλια παραπήγματα που είχαν στήσει κατά μήκος της ακτής και απαθανάτισε την απόγνωση και τον πόνο όσων προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Κόλπο του Άντεν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν δημιουργήθηκε το 1954 προς τιμήν του Φρίντγιοφ Νάνσεν, Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και πρώτου Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Απονέμεται κάθε χρόνο σε κάποιο άτομο ή οργάνωση για το εξαιρετικό τους έργο για τους πρόσφυγες και συμπεριλαμβάνει αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό βραβείο ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεά από τις κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Αυτός που βραβεύεται μπορεί να δωρίσει το ποσό αυτό σε ένα σκοπό της επιλογής του.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Νάνσεν θα λάβει χώρα στις 5 Οκτωβρίου 2010, στη Γενεύη.

Η νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν 2010, Αλιξάντρα Φαζίνα, μιλάει για τη δουλειά της.
URL: www.unhcr.gr/ekdiloseis/brabeio-nansen/brabeio-nansen-2010.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.