United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Nieuwe hoop voor gezinshereniging van meerderjarige kinderen in Nederland

© UNHCR

De Nederlandse overheid heeft het beleid voor gezinshereniging van meerderjarige kinderen van vluchtelingen verruimd. Tot nu toe werd aan volwassen kinderen van vluchtelingen die in Nederland asiel kregen geen visum verleend. Nederland stelde deze jong volwassenen niet in staat zich met hun ouders te herenigen. Daardoor hadden deze jonge vluchtelingen geen andere optie dan te proberen op eigen kracht naar nederland te komen en asiel aan te vragen en zo de hereniging met hun familie te bewerkstelligen.

Die strikte regels zijn sinds 21 mei j.l. onder bepaalde voorwaarden verruimd. Als een meerderjarig kind van een in Nederland erkende vluchteling herenigd wil worden met zijn of haar familie, kan dat voortaan. Dit kan echter alleen als diegene geen eigen gezin heeft gesticht, niet zelfstandig woont, en niet in zijn of haar eigen levensonderhoud voorziet.

UNHCR Nederland juicht de beleidswijziging toe. “Wij hopen dat dit een einde maakt aan schrijnende situaties waarbij jong volwassen  van hun familie worden gescheiden, zegt René Bruin, Head of Office van UNHCR Nederland. “ We hopen dat er een einde komt aan de angst van de ouders over hun achtergebleven kind. UNHCR Nederland kent tientallen zaken waarbij meerderjarige kinderen van hun ouders gescheiden zijn. We vertrouwen erop dat zij nu hun zaak kunnen heropenen, zodat zij op korte termijn herenigd kunnen worden.”

De familie Kdimati uit Syrië heeft inmiddels zo’n verzoek tot heropening ingediend voor hun oudste zoon Mohamed. Het gezin kwam bijna twee jaar geleden in Nederland aan nadat zij van Syrië naar Turkije gevlucht waren. Vader Mohamed kwam via een smokkelroute in Nederland. Hij kreeg een vluchtelingenstatus van de overheid en diende direct een aanvraag voor gezinshereniging in. Zijn vrouw, de jongste zonen en hun dochter volgden niet lang daarna vanuit Turkije.

De oudste zoon, Mohamed junior, kreeg echter te horen dat hij als als meerderjarige niet samen met zijn familie mee mocht reizen. Mohamed bleef achter in Turkije. Het lukte hem uiteindelijk om, net als zijn vader, met hulp van een smokkelaar in een bootje naar Griekenland te gaan. Maar ook vanuit dat land kon hij niet op een legale manier doorreizen naar zijn familie in Nederland. Hij verblijft op dit moment nog steeds in Griekenland, zonder vast adres, en overleeft op het beetje geld dat zijn ouders hem af en toe toesturen.

Bekijk de video over de familie Kdimati http://youtu.be/inmxgIfi7PM

« terug

URL: www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.