United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απευθύνει έκκληση για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή τους.

11 September 2015

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρούσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και άμεσα. 

Το προτεινόμενο σχήμα επανεγκατάστασης για τους 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία θα ενισχύσει την ανταπόκριση στην κρίση αυτή. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά πρέπει να εστιάσουμε τώρα στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή και ότι θα εφαρμοστεί άμεσα και γρήγορα. Κατά την επανεγκατάστασή τους, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προσφύγων, όσο αυτό είναι εφικτό. 

Το σχήμα της επανεγκατάστασης μπορεί να επιτύχει μόνο εάν συνοδεύεται από δράσεις εκτάκτου ανάγκης μεγάλης κλίμακας για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας και την καταγραφή στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις αφίξεις, κυρίως στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Προκειμένου να υποστηριχθούν οι χώρες αυτές, η Ε.Ε. θα πρέπει να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς που διαθέτει ως προς το άσυλο, τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία, καθώς και τους πόρους των κρατών μελών, με τη στήριξη της Υ.Α., του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της κοινωνίας των πολιτών. 

Όταν αποβιβάζονται στην Ευρώπη ή όταν εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες πρέπει να βρίσκουν ένα φιλόξενο περιβάλλον και άμεση παροχή βοήθειας για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. 

Η Υ.Α. χαιρετίζει την αναφορά που γίνεται για να ανοίξουν νόμιμες δίοδοι μετανάστευσης και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διευρύνουν τις νόμιμες αυτές οδούς για τους πρόσφυγες, μέσω της ενισχυμένης μετεγκατάστασης και της εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, της οικογενειακής επανένωσης, της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για ανθρωπιστικούς λόγους, και άλλων σχημάτων. Εάν υπάρχουν περισσότερες νόμιμες εναλλακτικές ώστε να φτάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη, λιγότεροι άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε διακινητές και να επιχειρούν επικίνδυνα παράτυπα ταξίδια. 

Ενώ η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για τη λήψη ισχυρών μέτρων εναντίον διακινητών, εμμένει στο ότι η διαχείριση των συνόρων θα πρέπει να συνάδει με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβάνοντας και τη διασφάλιση του δικαιώματος της αναζήτησης ασύλου. 

Η Υ.Α. υποστηρίζει τα κράτη που εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικής επιστροφής για τα άτομα που δεν έχουν βάσιμο αίτημα προστασίας και που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα εναλλακτικά νόμιμα μέσα που θα κανονικοποιούσαν την παραμονή τους. Στα άτομα αυτά θα πρέπει να δοθεί συνδρομή ώστε να επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα τους, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. 

Η Υ.Α. εκφράζει την ικανοποίησή της που γίνεται αναφορά στο πλαίσιο των προτάσεων της Επιτροπής στην κρίσιμη ανάγκη που υπάρχει να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες του εξαναγκαστικού εκτοπισμού σε όλο τον κόσμο. Μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση στις προσφυγικές καταστάσεις απαιτεί τη χρήση διπλωματίας, πολιτικής βούλησης και συντονισμένης δράσης για την αποτροπή καθώς και την επίλυση των συρράξεων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην αποτροπή και την επίλυση συγκρούσεων καθώς και στις βιώσιμες λύσεις, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής προσέγγισης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του εξαναγκαστικού εκτοπισμού. Στις προσπάθειες αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η αυξημένη χρηματοδότηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες και η οικονομική στήριξη στις χώρες φιλοξενίας, κυρίως στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία. 

Η Υ.Α. εντείνει ήδη τη δράση της σε όλες τις χώρες που επηρεάζονται από τις παρούσες προσφυγικές ροές και είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως όλα τα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στην τωρινή κρίση. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.