United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. και ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπογράφουν συμφωνία για 660 θέσεις στέγασης προσφύγων

20 May 2016

© UNHCR/St.Nanou
: O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, κατά την υπογραφή της συμφωνίας στη Θεσσαλονίκη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για την παροχή προσωρινής στέγασης σε πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο. 

«Η συμφωνία αυτή δείχνει πώς η καλή συνεργασία μεταξύ της Υ.Α. και των τοπικών αρχών στην Ελλάδα αποφέρει απτές, θετικές λύσεις για τους πρόσφυγες» είπε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

«Είναι μια σημαντική συνεισφορά εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης για την εκπλήρωση του στόχου μας για τις 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας των προσφύγων που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν κι άλλοι δήμοι σε αυτή την κοινή προσπάθεια αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Leclerc. 

Τη συμφωνία υπέγραψε επίσης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και σηματοδοτεί την έβδομη παρόμοια συνεργασία που έχει συνάψει η Υ.Α. στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει βοήθεια στις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. 

«Το πρόγραμμα θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κοινωνική στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, καθώς και οφέλη υπέρ της τοπικής κοινότητας και της οικονομίας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Μέσω της συμφωνίας θα δημιουργηθούν σύντομα 660 νέες θέσεις φιλοξενίας (600 μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων και 60 μέσω φιλοξενίας σε οικογένειες) για τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτηση να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και για ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεργαστεί με γειτονικούς δήμους, όπως τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς και με διάφορους εταίρους (ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, PRAKSIS, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης). 

Η προσπάθεια της Υ.Α. να εξασφαλίσει νέες θέσεις στέγασης σε όλη την Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο είναι ο βασικός στόχος ενός προγράμματος το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του έτους με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και έχει ήδη προσφέρει πάνω από 5.500 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε μέσω συνεργασιών και διαπραγματεύσεων με ΜΚΟ, τοπικές αρχές και ιδιοκτήτες ακινήτων, εξελίσσεται σταδιακά και περιλαμβάνει διάφορα είδη στέγασης, σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και οικογένειες που φιλοξενούν πρόσφυγες. 

Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, η Υ.Α. είναι έτοιμη να παρέχει τη στήριξη που χρειάζεται για τον εντοπισμό και τη λειτουργία και άλλων μεγαλύτερων χώρων στέγασης, όπως αυτόν που δημιουργήθηκε πρόσφατα στα Λαγκαδίκια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει σχεδόν συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό χωρητικότητας των 1.000 ατόμων. 

Από τους σχεδόν 6.000 ανθρώπους που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα, πάνω από 900 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων έχουν τραπεί σε φυγή από συρράξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που οδήγησε σε μια από τις πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. 

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες – από τους οποίους οι 8.400 βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου – και η Υ.Α. παρέχει στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση μέσα από διάφορες δράσεις στα νησιά και την ενδοχώρα. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.