Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων
Στήριξέ την!
Δέκα νέοι άντρες και γυναίκες που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους αναζητώντας προστασία. Δέκα ταλαντούχοι αθλητές που δεν το έβαλαν κάτω.
Αυτό τον Αύγουστο η πρώτη στα χρονικά Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αγωνίζεται στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.
Από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, πάνω από 200 εθνικές ομάδες έχουν πάρει μέρος διεκδικώντας μία θέση στη δόξα. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει μία ομάδα προσφύγων.
Ανάμεσά τους είναι δύο κολυμβητές από τη Συρία, δύο αθλητές τζούντο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έξι δρομείς από την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν.
Η αθλητική τους δεινότητα και αντοχή είναι φόρος τιμής στο κουράγιο και την επιμονή όλων των προσφύγων – σε μια εποχή που ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από τη βία και τις διώξεις έχει φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου λίγο πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες, μίλησαν συγκινημένοι για το πώς έφτασαν μέχρι το Ρίο και πόσα εμπόδια έπρεπε να ξεπεράσουν για να συνεχίσουν με το άθλημα που αγαπούσαν.
Η 18χρονη κολυμβήτρια από τη Συρία Yusra Mardini θυμάται πώς έφτασε στη Γερμανία, χωρίς καθόλου υπάρχοντα.
«Δεν είχα τίποτα: ούτε σκουφάκι, ούτε μαγιό, τίποτα».
Τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο, κολυμπούσε για να σώσει τη ζωή της – κυριολεκτικά. Το φουσκωτό που μετέφερε την ίδια και την αδερφή της από την Τουρκία άρχισε να βυθίζεται και χρειάστηκε να κολυμπήσει σπρώχνοντάς το προς τις ακτές της Λέσβου για να σώσει τους συνεπιβάτες της.
Πριν αφήσει την πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, ο Yiech Pur Biel, δρομέας από το Νότιο Σουδάν, μας εκμυστηρεύτηκε πως οι δικοί του άνθρωποι δεν ήξεραν καν ότι θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξέφυγε από τον πόλεμο όταν ήταν 11 και μεγάλωσε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Κένυα.
«Θέλουμε να δείξουμε πως παρόλο που είμαστε πρόσφυγες, παραμένουμε άνθρωποι», τόνισε.
Η μητέρα του και τα αδέρφια του διέφυγαν προς την Αιθιοπία ενώ ο ίδιος κατευθύνθηκε προς την Κένυα με ένα θείο του και από τότε δεν τους ξαναείδε.
Ο Popole Misenga, ο 24χρονος αθλητής του τζούντο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ξέσπασε σε κλάματα εξηγώντας σε ένα κοινό που τον παρακολουθούσε συγκινημένο ότι έχει να δει την οικογένειά του εδώ και 18 χρόνια.
Οι ιστορίες της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων έχουν αγγίξει τις καρδιές όλου του κόσμου προτού ξεκινήσουν καν οι αγώνες. Για μας είναι ήδη νικητές.
Είμαστε μαζί με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων #TeamRefugees.
Δείχνουμε την υποστήριξή μας υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees σήμερα.
Eίσαι στο πλευρό της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων; Μοιράσου την ιστορία της με τους φίλους σου!
.
Περισσότερες ιστορίες
Ο Ibrahim γλίτωσε από έκρηξη στη Συρία, που του στοίχισε το πόδι του.
Ονειρεύεται να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Solaf γλίτωσε από τον πόλεμο στη Συρία.
Λατρεύει τα σπορ και ονειρεύεται να ζήσει στην Αμερική.
Τιμώντας τις ολυμπιακές αξίες μαζί με τους πρόσφυγες
Εκδήλωση στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την Ολυμπιακή Ημέρα